Mechatronics Questions and Answers – Microprocessor Based Controllers

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Microprocessor Based Controllers”.

1. What is the sequence followed by the automatic washing machine?
a) Washing, soaking, rinsing and drying
b) Soaking, washing, rinsing and drying
c) Washing, soaking, drying and rinsing
d) Drying, soaking, rinsing and washing
View Answer

Answer: b
Explanation: Soaking, washing, rinsing and drying are the events of the washing machine. According to this, the controller actions are decided. In the other options the sequence is changed and therefore these are not the accurate choices.
advertisement

2. The chemical sensor in the washing machine is used ____
a) To count the quantity of detergent
b) To measure the amount of water
c) To measure the pH value of water
d) For Drying operations
View Answer

Answer: c
Explanation: Chemical sensor is used to measure the pH value of water in the drum and compare to the water supply. The amount of water, pH value and detergent are all sensed by the sensor. Drying operations are performed through another hardware in the device.

3. The amount of water, pH value and detergent are input to ____
a) Microprocessor
b) Microcontroller
c) Valve
d) Pump
View Answer

Answer: b
Explanation: The amount of water, pH value and detergent are all sensed by the sensor and sensed qualities are input to the microcontroller. Further the signals are sent from the microcontroller to device so that the user get to know if the work is done.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is used to calculate the distance of the object and according to that sets the lens of the camera?
a) Range processor
b) Microprocessor
c) Shutter
d) Switch
View Answer

Answer: a
Explanation: Range sensor is used to calculate the distance of the object and according to that it sets the lens of the camera. The microprocessor sends the signal to the motor for adjusting the lens of the camera.

5. A CD is made of plastic and a thick layer of aluminium.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The CD is made of plastic and a thick layer of aluminium. Between plastic and aluminium layers is a spiral track, 0.5 microns wide with the repetitions of the track 1.6 microns apart radially.
advertisement

6. The microprocessor is used in drive motor of CD for controlling the speed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The microprocessor is used to control the speed of the drive motor based on the position of the tracking mechanism. Depending on the complexity of the CD player, sometimes music data is temporarily stored in RAM chip, for anti-skip functions.

7. What is the precise rate at which the drive motor rotates the CD?
a) 800 to 100 rpm
b) 500 to 200 rpm
c) 1000 to 600 rpm
d) 100 to 200 rpm
View Answer

Answer: b
Explanation: The drive motor rotates the CD at a precise rate, somewhere between 500 to 200 rpm. The other options are not the accurate or precise rate of rotation and therefore these are not the right choices.
advertisement

8. What are the applications of PLC in mechatronics?
a) Timing, counting, logic, arithmetic and sequencing
b) Managing, commanding and directing
c) Storing data
d) Processing
View Answer

Answer: a
Explanation: Timing, counting, logic, arithmetic and sequencing are the applications of PLC. Managing and commanding are done through the controller, Memory stores the data and Processor is used for processing.

9. What is the main of DAS (data acquisition system)?
a) Storing data
b) It converts analog to digital data
c) It converts digital to analog data
d) Processes the data
View Answer

Answer: b
Explanation: DAS is used basically to convert analog to digital quantities, measures several physical quantities and converts them into electrical form. It can measure voltage, current, sound or pressure and various other physical quantities.
advertisement

10. Reading mechanism is available in _______
a) CD
b) Washing machine
c) Digital camera
d) Camcorders
View Answer

Answer: a
Explanation: CD consists of a reading mechanism part. A laser and a laser diode read when it can see the laser light. In other options, washing machine, Digital camera and camcorders does not require reading mechanism and they are not available.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.