Mechatronics Questions and Answers – Basic Principles of Electrical Switching

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Basic Principles of Electrical Switching”.

1. How many terminals does a GTO (Gate turn off thyristor) switch has?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: A GTO (Gate turn off thyristor) switch has total 3 terminals. One terminal is a gate terminal and other two terminals are anode and cathode terminal respectively. It is a bipolar semiconductor switching device.

2. What is the full form of DPDT with respect to switches?
a) Double pull double throw
b) Double pole double throw
c) Double pull dual throw
d) Dual pole dual throw
View Answer

Answer: b
Explanation: The full form of DPDT is “Double pole double throw” with respect to switches. This type of switches has two inputs and four outputs. These switches are widely used in the robotic sector due to its versatile nature.

3. What is the full form of DIAC with respect to switches?
a) Diode alternating current
b) Dipole alternating current
c) Dual alternating current
d) Direct alternating current
View Answer

Answer: a
Explanation: The full form of DIAC is “Diode alternating current” with respect to switches. It is a two terminal, bidirectional switching device. Since it is bi-directional, therefore it does not have a fixed anode and cathode terminal.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which is a type of solid state switch?
a) NPN Diode
b) Bipolar junction transistor
c) DPDT(Double pole double throw) Switch
d) Push button Switch
View Answer

Answer: b
Explanation: Bipolar junction transistor is a type of solid state switch. Theses switches have no moving parts and no physical contacts which is why they are called so. They are also called as electronic switch.

5. DIAC (Diode alternating current) switch has three terminals.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: DIAC (Diode alternating current) switch does not have three terminals. It is a two terminal, bidirectional switching device. Since it is bi-directional, therefore it does not have a fixed anode and cathode terminal.

6. TRIAC (Triode alternating current) is a bi-directional switching device.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: TRIAC (Triode alternating current) is a bi-directional switching device. They are often used as motor driver or motor controller to control the revolution speed of the motor shaft. They are even capable of controlling AC power.

7. Which is an example of pressure switch?
a) KSD9700
b) XMPA06B2131
c) SLB700A/06VA
d) BMP180
View Answer

Answer: b
Explanation: XMPA06B2131 is an example of pressure switch. It is manufactured by “SCHNEIDER ELECTRIC”. KSD9700 is an example of temperature switch. BMP180 is an example of pressure sensor. SLB700A/06VA is an example of force sensor.
advertisement

8. Which is an example of temperature switch?
a) KSD9700
b) CMCP793V-500
c) SLB700A/06VA
d) BMP180
View Answer

Answer: a
Explanation: KSD9700 is an example of temperature switch. It has 250 volt 5 ampere input rating. It has an operating temperature of up to 150°C. BMP180 is an example of pressure sensor. SLB700A/06VA is an example of force sensor. CMCP793V-500 is a velocity sensor.

9. Which type of switch can be used as automatic switch to detect the level of water in a water tank and perform suitable switching action?
a) Flow Switch
b) Float switch
c) DPDT (Double pole double throw) Switch
d) Push button Switch
View Answer

Answer: b
Explanation: Float switch can be used as automatic switch to detect the level of water in a water tank and perform suitable switching action. These switches are mainly used to control the AC and DC water pumps. When the water exceeds a certain limit the floating element of the switch moves along with it and triggers the switch to act accordingly.
advertisement

10. Which type of switch can be used as automatic switch to detect the presence of object by its weight?
a) SPST (Single pole Single throw) Switch
b) Limit switch
c) DPDT (Double pole double throw) Switch
d) Push button Switch
View Answer

Answer: b
Explanation: Limit switch is used as automatic switch to detect the presence of object. These switches are usually used to detect the presence or absence of the object. They have a flexible arm which is responsible for the switching action.

11. A GTO (Gate turn off thyristor) switch is a unipolar device.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A GTO (Gate turn off thyristor) switch is not a unipolar device. It is a bipolar, three terminal semiconductor switching device. It uses both electrons and holes for the conduction of current through it.

12. DIAC (Diode alternating current) is a bi-directional switching device.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: DIAC (Diode alternating current) is a bi-directional switching device. . It is a two terminal switching device that does not have a fixed anode and cathode terminal. It can be used regardless of the identification of anode and cathode terminal.

13. Bipolar transistor can be used as a switch.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Bipolar transistor can be used as a switch. This configuration of transistor is widely used in the electronic industry. A small base current can control comparatively large emitter to collector current.

14. Which switch can be used to rotate a DC motor in both clockwise and anti-clock wise direction?
a) SPST (Single pole Single throw) Switch
b) DPST (Double pole single throw) Switch
c) DPDT (Double pole double throw) Switch
d) Push button Switch
View Answer

Answer: c
Explanation: DPDT (Double pole double throw) Switch can be used to rotate a DC motor in both clockwise and anti-clock wise direction. These switches are mostly preferred while making a remote controlled car projects.

15. What is the full form of SPDT with respect to switches?
a) Single pull double throw
b) Single pole double throw
c) Single pull dual throw
d) Singular pole dual throw
View Answer

Answer: b
Explanation: The full form of SPDT is “Single pole double throw” with respect to switches. This type of switches has one input and two outputs. These switches are versatile in nature as it facilitates with two output terminal form a single input.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.