Mechatronics Questions and Answers – Signal Conditioner

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Signal Conditioner”.

1. What is the full form of FIR in terms of signal filtering?
a) Finite impulse response
b) Finite impulse reduction
c) Finite impulse recombination
d) Filthy impulse response
View Answer

Answer: a
Explanation: FIR in terms of signal filtering stands for Finite impulse response. It is a digital filter. The Impulse response of this filter is of a certain finite duration. The response settles to zero after some time.
advertisement

2. Which frequency is attenuated in a Low-Pass filter?
a) High frequency
b) Low frequency
c) Mid-Range frequency
d) No frequency
View Answer

Answer: a
Explanation: In a Low pass filter, High frequency is attenuated. It passes the frequencies only of Low-range and the frequency of high range is attenuated. The range may differ from filter to filter used for this purpose.

3. Which filter contains entirely passive elements?
a) Electrical filter
b) Mechanical filter
c) Digital filter
d) Optical filter
View Answer

Answer: a
Explanation: Electrical filter contains entirely passive elements. These passive elements include resistors, inductors and capacitors. Electric filters were originally made from a combination of these passive elements.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which is a signal generator module?
a) OptoNCDT ILR 1030
b) OptoNCDT1420
c) AD9850
d) EddyNCDT 3301
View Answer

Answer: c
Explanation: AD9850 is a signal generator module. It can generate Sine signal. OptoNCDT ILR 1030 and OptoNCDT1420 are laser sensor used for computing distance and objects placed at very high distances. EddyNCDT 3301 is an Eddy currents sensor.

5. A system is said to be causal if its output depends on the future inputs.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A system is said to be causal if its output does not depends on the future inputs. It is said to be causal only if it depends on the present and past inputs. If a system depends on the future input then the system is said to be non causal.
advertisement

6. Capacitor can be used for signal filtering.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Capacitor can be used for signal filtering. Capacitor is a device which stores charge. It can be used as a filter because it does not allow Direct current (DC) to pass through it, it only allows alternating current to pass through it.

7. Which family of filter has maximum flat frequency response?
a) Chebyshev filter
b) Bessel filter
c) Elliptic filter
d) Butterworth filter
View Answer

Answer: d
Explanation: Butterworth filters have maximum flat frequency response among all other types of filter. Bessel filters have maximum flat phase delay. For a specific order and ripple, Elliptic filter has the steepest cut-off curve. Chebyshev filters show most appropriate ideal response.
advertisement

8. Which family of filters have maximum flat phase delay?
a) Chebyshev filter
b) Bessel filter
c) Elliptic filter
d) Butterworth filter
View Answer

Answer: b
Explanation: Bessel filters have maximum flat phase delay. Butterworth filters have maximum flat frequency response among all other types of filter. For a specific order and ripple, Elliptic filter has the steepest cut-off curve. Chebyshev filters show most appropriate ideal response.

9. What is the full form of IIR in terms of signal filtering?
a) Infinite impulse response
b) Infinite impulse reduction
c) Infinite impulse recombination
d) Instant impulse response
View Answer

Answer: a
Explanation: IIR in terms of signal filtering stands for Infinite impulse response. It is a discrete time filter also known as digital filter. It depends linearly with the number of input samples and a finite number of previous filter inputs.
advertisement

10. A system is said to be non causal if its present output depends on the future inputs.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A system is said to be non causal if its present output depends on the future inputs. In non-causal system the inputs are the future responses of the system. If a system depends on the present and past inputs then the system is said to be causal system.

11. Which signal is obtained after integrating the unit step signal?
a) Square signal
b) Unit Step Signal
c) Ramp Signal
d) Parabolic Signal
View Answer

Answer: c
Explanation: Ramp Signal is obtained after integrating the unit step signal. Integration of a curve gives the total area under the curve. For a standard unit step signal the value of signal is 0, so integration value is also 0. At index 0, the value of unit step signal is 1 but area under it is 0. So the integrated signal remains 0. But slowly the area under unit step signal increases constantly, so when it is integrated, gives out ramp function or ramp signal with constant slope.

12. Which signal is obtained after integrating the ramp signal (for x>0 in X-Axis)?
a) Square signal
b) Unit Step Signal
c) Ramp Signal
d) Parabolic Signal
View Answer

Answer: d
Explanation: Parabolic Signal is obtained after integrating the ramp signal. Integration of a curve gives the total area under the curve.
Let us consider a ramp signal, Y=x
So its integration is (x2)/2 which clearly a parabolic signal.

13. Which signal is obtained after differentiating the ramp signal?
a) Square signal
b) Unit Step Signal
c) Ramp Signal
d) Parabolic Signal
View Answer

Answer: b
Explanation: Unit Step Signal is obtained after differentiating the ramp signal. Differentiation gives the rate of change of a signal. Since integration and differentiation are reverse function of each other so integrating a unit step function also gives ramp signal back.

14. Which signal is obtained after differentiating the unit step signal?
a) UnitImpulse signal
b) Unit Step Signal
c) Ramp Signal
d) Parabolic Signal
View Answer

Answer: a
Explanation: UnitImpulse signal is obtained after differentiating the unit step signal. Differentiation gives the rate of change of a signal. Since the only change occurs at point 0 in unit step signal so the differentiation of unit step signal becomes unit impulse signal at point 0.

15. Derivative of a unit step signal is zero everywhere.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Derivative of a unit step signal is not zero everywhere. It is 0 at all points except at X=0 in XY plane. Differentiation gives the rate of change of a signal. Since the only change occurs at point 0 in unit step signal so the differentiation of unit step signal becomes unit impulse signal.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.