Mechatronics Questions and Answers – Liquid Flow Sensors

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Liquid Flow Sensors”.

1. What is the flow rate of a liquid flowing through a cylindrical pipe of cross section area 0.5m2 and velocity of the liquid is 0.5m/s?
a) 0.5
b) 0.75
c) 0.25
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: Given:
Cross section area=0.5 m2
Velocity of the liquid=0.5 m/s
Flow rate=Cross section area*Velocity of the liquid
Flow rate=0.5*0.5=0.25m3/s
advertisement

2. What is the flow rate of a liquid flowing through a cylindrical pipe of radius 0.2 m and velocity of the liquid is 0.6m/s?
a) 0.5
b) 0.07536
c) 0.0157
d) 0.0628
View Answer

Answer: b
Explanation: Given:
Radius(r)=0.1m
Cross section area=pi*r2
Cross section area=3.14*(0.2)2 => 0.1256
Velocity of the liquid=0.6m/s
Flow rate=Cross section area*Velocity of the liquid
Flow rate=0.1256*0.6 => 0.07536m3/s

3. What is the flow rate of a liquid flowing through a cylindrical pipe of radius 0.1 m and velocity of the liquid is 0.5m/s?
a) 0.5
b) 0.75
c) 0.0157m3/s
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: Given:
Radius(r)=0.1m
Cross section area=pi*r2
Cross section area=3.14*(0.1)2=>0.0314
Velocity of the liquid=0.5 m/s
Flow rate= Cross section area*Velocity of the liquid
Flow rate=0.0314*0.5 => 0.0157m3/s
advertisement
advertisement

4. What is the SI unit of volumetric flow rate?
a) m2/s
b) m3/s
c) m/s
d) m3/s2
View Answer

Answer: b
Explanation: m3/s is the SI unit of volumetric flow rate, where “m” and “s” denotes meter and seconds respectively. Volumetric flow rate represents the rate at which a particular volume of fluid flows through a cross section area in 1 second.

5. High turbidity is bad for aquatic life.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: High turbidity is bad for aquatic life. Turbidity refers to the amount of sediments present in the water. High turbidity can block the sunlight which is essential for the aquatic plants to live. The turbidity contains several pathogens which may be harmful for the aquatic life.
advertisement

6. Ultrasonic flow meter works on Doppler Effect.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Ultrasonic flow meter works on Doppler Effect. Ultrasonic flow meters are generally used for monitoring dirty water such as sewage waste water. It can detect large suspended particles and bubbles flowing through the channel.

7. Which is a gas flow meter?
a) MSP430G2ET
b) CMCP793V-500
c) FLUXUS G601
d) FMA-PC16
View Answer

Answer: c
Explanation: FLUXUS G601 is a gas flow meter. FMA-PC16 is a mass flow meter. MSP430G2ET is a development board manufactured by the “TEXAS INSTRUMENTS” and CMCP793V-500 is a velocity sensor.
advertisement

8. What is the flow rate of a liquid flowing through a cylindrical pipe of radius 0.2 m and velocity of the liquid is 0.5 m/s?
a) 0.5
b) 0.75
c) 0.0157
d) 0.0628
View Answer

Answer: d
Explanation: Given:
Radius(r)=0.1m
Cross section area=pi*r2
Cross section area=3.14*(0.2)2=>0.1256
Velocity of the liquid=0.5 m/s
Flow rate= Cross section area*Velocity of the liquid
Flow rate=0.1256*0.5=>0.0628m3/s

9. What is the flow rate of a liquid flowing through a cylindrical pipe of cross section area 0.2m2 and velocity of the liquid is 0.5 m/s?
a) 0.5
b) 0.75
c) 0.25
d) 0.1
View Answer

Answer: d
Explanation: Given:
Cross section area=0.2m2
Velocity of the liquid=0.5m/s
Flow rate=Cross section area*Velocity of the liquid
Flow rate=0.2*0.5=0.1m3/s
advertisement

10. Which is a mass flow meter?
a) MSP430G2ET
b) CMCP793V-500
c) SLB700A/06VA
d) FMA-PC16
View Answer

Answer: d
Explanation: FMA-PC16 is a mass flow meter. SLB700A/06VA is an example of force sensor. MSP430G2ET is a development board manufactured by the “TEXAS INSTRUMENTS” and CMCP793V-500 is a velocity sensor.

11. Which liquid has lowest density?
a) Acetic acid
b) Pure water
c) Olive oil
d) Sea Water
View Answer

Answer: c
Explanation: Olive oil has lowest density. Its density is 911kg/m3. Pure water has a density of 1000 kg/m3 and Sea Water has a density of 1022 kg/m3. Acetic acid has the highest density among the four, with a density of 1049 kg/m3.

12. Which liquid will have more mass for same amount of volume?
a) Brine
b) Chloroform
c) Olive oil
d) Sea Water
View Answer

Answer: b
Explanation: We know density=mass/volume
Since volume is constant so, mass is directly proportional to liquid. Therefore the liquid with highest density has the highest mass.
Olive oil has density is 911 kg/m3. Sea Water has a density of 1022kg/m3. Brine has a density of 1230kg/m3. Chloroform has the highest density among the four, with a density of 1489 kg/m3.
Therefore chloroform will have the highest mass.

13. Which liquid will have more mass for same amount of volume?
a) Coconut oil
b) Phosgene
c) Castor oil
d) Sea Water
View Answer

Answer: b
Explanation: We know density=mass/volume
Since volume is constant so, mass is directly proportional to liquid. Therefore the liquid with highest density has the highest mass.
Castor oil has density is 952 kg/m3. Sea Water has a density of 1022kg/m3. Coconut oil has a density of 930kg/m3. Phosgene has the highest density among the four, with a density of 1378kg/m3.
Therefore Phosgene will have the highest mass.

14. Which is a Liquid flow sensor?
a) SLF3X
b) CMCP793V-500
c) SLB700A/06VA
d) FMA-PC16
View Answer

Answer: a
Explanation: SLF3X is a Liquid flow sensor. It is durable, stable and provides long time durability for various applications. FMA-PC16 is a mass flow meter. SLB700A/06VA is an example of force sensor. CMCP793V-500 is a velocity sensor.

15. What is the SI unit of flow rate of a Liquid or fluid?
a) m3/s
b) m2/s
c) m/s
d) m3/s2
View Answer

Answer: a
Explanation: m3/s is the SI unit of flow rate of a Liquid. Flow rate is calculated by considering unit of volume flowing in one second. SI unit of volume is m3 and time is seconds, which gives the SI unit of flow as m3/s.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter