Mechatronics Questions and Answers – Design – Coin Counter

«
»

This set of Mechatronics Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Design – Coin Counter”.

1. How does a coin counter system identify the denomination of coins?
a) Sensors
b) Transducers
c) DC motor
d) Electronic circuitry
View Answer

Answer: a
Explanation: Coin counter accepts mixed denomination of coins. The system identifies the denomination of coins through sensors. Transducers are used to convert one form of a physical quantity to another. These are not used in the coin counters. DC motor is used for other purposes in coin counter such as rotating the disk and the electronic circuitry is used to indicate the coins presented and the total value of coins.
advertisement

2. The sensor output in a coin counter system is interfaced to ____
a) DC motor
b) Electronic circuitry
c) Feedback system
d) Graphical user interface
View Answer

Answer: b
Explanation: The sensor output is to be interfaced to electronic circuitry that should indicate the number of coins presented and the total value of coins. DC motor is used for other purposes in coin counter such as rotating the disk. Feedback systems and graphical user interface are not a part of coin counters and these are generally used in the construction of CNC machines.

3. A multiplexed display is used to display the total values of the coins in a coin counter system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A multiplexed display is used to display the total values of the coins in a coin counter system. It generally indicates the number of coins presented and the total value of the coins.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The design of a coin counter system is divided into how many parts?
a) 5 parts
b) 2 parts
c) 1 part
d) 4 parts
View Answer

Answer: b
Explanation: The design of a coin counter system is divided into two parts which are mechanical design and electrical design. The mechanical design contains components such as DC motor, funnel, hollow pipe, Angular presenter. The electronic parts consist of coin sensors, coin presenter, electronic counting device and other components.

5. What is the function of the DC motor in the coin counter system?
a) Feedback system
b) Rotating system
c) Sensing system
d) Driving system
View Answer

Answer: b
Explanation: DC motor is used for other purposes in coin counter such as rotating the disk. As the disk rotates, the coin drops into a slot which contains an array of sensors which can read their attributes. The sensing system is used to determine the value of the coin. The feedback system and the driving systems are not a part of the coin counter system.
Take Mechatronics Tests Now!
advertisement

6. The features of the coin and the value of coin are determined by the well-designed sensing system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: As the weight, size and thickness of every coin are unique, these features of the coin and the value of coin are determined by the well-designed sensing system. The sensor output is further interfaced with electronic circuitry.

7. Which among the following are the parts of the mechanical design of the coin counter system?
a) DC motor
b) Coin presenter
c) Coin sensors
d) Electronic counting system
View Answer

Answer: a
Explanation: DC motor is used for other purposes in coin counter such as rotating the disk. As the disk rotates, the coin drops into a slot which contains an array of sensors which can read their attributes. Coin presenter, electronic counting system and coin sensors are parts of the electronic design.
advertisement

8. Which among the following are the parts of the electronic design of the coin counter system?
a) Angular presenter
b) DC motor
c) Electronic counting system
d) Funnel
View Answer

Answer: c
Explanation: The electronic counting system is used to display the number of coins and it is a part of the electronic design in the coin counting system. Angular presenter, DC motor and Funnel are parts of a mechanical design system.

9. What is used for determining the combination of each different denominators?
a) Pair of phototransistor photodiode
b) Electronic counting system
c) Sensors
d) DC motor
View Answer

Answer: a
Explanation: Pair of phototransistor photodiode is used for determining the combination of each different denominators. The electronic counting system is used to display the number of coins and it is a part of the electronic design in the coin counting system. Coin counter accepts mixed denomination of coins. The system identifies the denomination of coins through sensors. DC motor is used for other purposes in coin counter such as rotating the disk. As the disk rotates, the coin drops into a slot which contains an array of sensors which can read their attributes.
advertisement

10. Which circuit is used for identification of coins?
a) Electronic counting system
b) Sequential logic circuit
c) Schmitt triggers
d) Coin sensors
View Answer

Answer: b
Explanation: A sequential logic circuit is designed to identify the coin correctly. The electronic counting system is used to display the number of coins and it is a part of the electronic design in the coin counting system. Coin sensors are a part of the electronic design. The sensor output is converted into transistors logic signals by using Schmitt triggers, so the output can be compatible with electronic circuitry.

11. The sensor output is converted into transistors logic signals by using ____
a) Schmitt trigger
b) Pair of phototransistor photodiode
c) DC motor
d) Sensors
View Answer

Answer: a
Explanation: The sensor output is converted into transistors logic signals by using Schmitt triggers, so the output can be compatible with electronic circuitry. For determining the combination of each different denominations, a set of phototransistor photodiode pair is used. DC motor is used for other purposes in coin counter such as rotating the disk. The system identifies the denomination of coins through sensors.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.