Mechatronics Questions and Answers – Data Acquisition Systems

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Data Acquisition Systems”.

1. Who invented LabVIEW?
a) Grueblerowen
b) Jeff Kodosky
c) Philip Vaughan
d) Robert Abalakov
View Answer

Answer: b
Explanation: Jeff Kodosky invented LabVIEW. He invented it at National Instruments. He was the co-founder of National Instruments. LabVIEW provides an interface in which a user can manually enter one or many sample sets and can convert it into graphical form or manipulate it to give reasonable meanings. It is used for controlling Data acquisition systems.
advertisement

2. What is the full form of MIDAS with respect to data acquisition package?
a) Maximum input data acquisition system
b) Minimum integrated data acquisition system
c) Maximum integrated data acquisition system
d) Minimum input data acquisition system
View Answer

Answer: c
Explanation: The full form of MIDAS with respect to data acquisition package is Maximum integrated data acquisition system. It is a DAQ (data acquisition) package developed at Paul Scherrer Institute of Switzerland and TRIUMF of Canada.

3. What is stand alone data acquisition systems often called?
a) Data Blogger
b) Data Logger
c) Data Vlogger
d) Digital Blogger
View Answer

Answer: b
Explanation: Stand alone data acquisition systems often called as Data Logger. They are also called as data recorder. It is an electronic device that records quantitative data over a span of time or with respect to any other reference.
advertisement
advertisement

4. Which is an example of Analog to digital converter?
a) ADC0808CCN PDIP-28
b) XMPA06B2131
c) RD-KL25-AGMP01
d) 792XDXM4L-24A
View Answer

Answer: a
Explanation: ADC0808CCN PDIP-28 is an example of Analog to digital converter. It consists of a 8 channel multiplexer. RD-KL25-AGMP01 is an example of data logger kit. 792XDXM4L-24A is an example of relay. XMPA06B2131 is an example of pressure switch.

5. Data acquisition can be done on qualitative quantities.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Data acquisition cannot be done on qualitative quantities. It can be only done on quantitative quantities. Data acquisition is a process of sampling physical signals that can be represented in the form of digital numeric values.
advertisement

6. DAQ (Data acquisition system) cannot be controlled using C++ programming.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: DAQ (Data acquisition system) can be controlled using C++ programming. C++ programming is generally used for coding in DAQNavi. Other software such as JAVA, BASIC, LabVIEW can also be used for this purpose.

7. What type of interface does a DAQ (Data acquisition) hardware creates?
a) Interface between two similar signals
b) Interface between a computer and signal
c) Interface between two dissimilar signals
d) Interface between two similar hardware
View Answer

Answer: b
Explanation: A DAQ (Data acquisition) hardware creates an interface between a computer and signal. These signals are collected from the outside world. They are set of physical values that can be sampled and is collected using different sensors.
advertisement

8. DAQ (Data acquisition) system can be controlled using LabVIEW.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: DAQ (Data acquisition) system can be controlled using LabVIEW. LabVIEW provides an interface in which a user can manually enter one or many sample sets and can convert it into graphical form or manipulate it to give reasonable meanings.

9. Who invented Electro cardiogram?
a) Grueblerowen
b) Vitaly Conrad
c) Willem Einthoven
d) Robert Conrad
View Answer

Answer: c
Explanation: Willem Einthoven invented Electro cardiogram. He was a Dutch physiologist and physician who developed Electro cardiogram in the year 1895. He received a noble prize in the year 1924 for it. Electro cardiogram is an example of data acquisition system. The data and physical samples of heartbeats are collected by the Electro cardiogram and is converted into suitable and meaningful graph using a computer.
advertisement

10. Which is an example of data logger kit?
a) KSD9700
b) XMPA06B2131
c) RD-KL25-AGMP01
d) 792XDXM4L-24A
View Answer

Answer: c
Explanation: RD-KL25-AGMP01 is an example of data logger kit. It is a 10 axis data logger kit manufactured from NXP. 792XDXM4L-24A is an example of relay. XMPA06B2131 is an example of pressure switch. KSD9700 is an example of temperature switch.

11. DAQ (Data acquisition) system cannot be controlled using fortran programming language.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: DAQ (Data acquisition) system can be controlled using fortran programming language. DAQ (Data acquisition) applications require programming language such as fortran to run it. Other software such as JAVA, BASIC, LabVIEW can also be used for this purpose.

12. Electro cardiogram is an example of data acquisition system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Electro cardiogram is an example of data acquisition system. The data and physical samples of heartbeats are collected by the Electro cardiogram and are converted into suitable and meaningful graphs using a computer.

13. “JAVA” can be used for data acquisition.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: JAVA” can be used for data acquisition. It provides an interface that can be used for data acquisition. JDDAC (Java Distributed Data Acquisition and Control) is a platform that can be used for DAQ (data acquisition).

14. Which is a false statement regarding DAQ (Data acquisition) systems?
a) It can measure physical phenomenon which can be sampled
b) Signal conditioning can be done
c) DAQ system can generate its own physical sample sets
d) Analog to digital conversion can be done
View Answer

Answer: c
Explanation: DAQ systems cannot generate its own physical sample sets. It can measure physical phenomenon which can be sampled. These systems can also condition signal as well as it can convert analog signal to digital signal.

15. Which is an example of signal conditioner?
a) RCV420KPG4
b) XMPA06B2131
c) RD-KL25-AGMP01
d) 792XDXM4L-24A
View Answer

Answer: a
Explanation: RCV420KPG4 is an example of signal conditioner. It is manufactured by “Texas Instruments”. RD-KL25-AGMP01 is an example of data logger kit. 792XDXM4L-24A is an example of relay. XMPA06B2131 is an example of pressure switch.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter