Mechatronics Questions and Answers – Torque Sensors

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Torque Sensors”.

1. Which is the formula for measurement of torque, provided “r” is the position vector and “f” is the force vector?
a) f*r*sinθ
b) f*r*cosθ
c) f*r*tanθ
d) f*r*secθ
View Answer

Answer: a
Explanation: The formula for measurement of torque, provided “r” is the position vector and “f” is the force vector is f*r*sinθ. Torque is the cross product of the force vector and position vector (i.e) t(torque)=f x r, which ultimately gives f*r*sinθ.

2. What is the unit in which torque is measured?
a) Newton meter
b) Meter per second
c) Kilometer per hour
d) Rotation per minute
View Answer

Answer: a
Explanation: The SI unit of torque is Newton-meter (Nm). Torque is defined as force multiplied by the position vector and Sine of the angle between the force vector and position vector. The corresponding SI unit of measurement is Newton and meter. So the SI unit is newton meter.

advertisement

3. Which sensor is a type of inline torque sensor?
a) M425
b) FF425
c) RS425
d) ADXL345
View Answer

Answer: a
Explanation: M425 sensor is a type of inline torque sensor. FF425 is a dual flange torque sensor. RS425 is completely contactless type torque sensor. ADXL345 is a 3 axis accelerometer.

4. What type of torque is associated with braking system of a vehicle, when brakes are applied?
a) Stationary torque
b) Dynamic torque
c) Static torque
d) Distinctive torque
View Answer

Answer: c
Explanation: When brakes are applied in a moving vehicle, static torque is generated. It is because the force applied by the brakes is static as there is no acceleration involved, so the corresponding torque generated is called static torque.

Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

5. Inline torque measurement is more accurate than reaction torque measurement.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Inline torque measurement is more accurate than reaction torque measurement. It is so because inline torque sensors are placed beside the torque carrying components, this eliminates the possibility of any other external parasitic torques to interfere.

6. Reaction torque measurement is done when acceleration is required.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Reaction torque measurement is done when acceleration is not required. It is also called as static torque measurement. The word “static” itself denotes that the item on which the torque is measured should not be in motion.

advertisement

7. What varies in a strain gauge torque sensor when force is applied?
a) Resistance
b) Inductance
c) Capacitance
d) Velocity
View Answer

Answer: a
Explanation: Resistance varies in a strain gauge torque sensor when force is applied. A strain gauge has some electrical conductive material printed on an insulated substrate, when force is applied over it the material experiences a strain and the resistance of the material changes.

8. The two types of torque are: ______ torque and ________ torque.
a) Static torque, dynamic torque
b) Static torque, distinctive torque
c) Stationary torque, non-stationary torque
d) Dynamic, non-dynamic
View Answer

Answer: a
Explanation: The two types of torque are: Static torque and dynamic torque. The torque generated when there is no relative acceleration is called static torque. Whereas the torque generated due to dynamic acceleration or deacceleration is called dynamic torque.

advertisement

9. SAW torque sensors are a wireless torque sensor. SAW stands for ________
a) Sound Acoustic Wave
b) Surface Acoustic Wave
c) Simple Acoustic Wave
d) Surface Acoustic Wave
View Answer

Answer: b
Explanation: “SAW” stands for Surface Acoustic Wave. This wave is used in the acoustic sensor for detection of motion. It is named so because acoustic wave has to propagate through a surface as a medium, any change in the propagation path, changes the velocity and other property of wave which is used to detect motion in these acoustic torque sensors.

10. Which is a type of torque sensor?
a) CMCP793V-500
b) FF425
c) MPU 6050
d) L298N
View Answer

Answer: b
Explanation: FF425 is a type of torque sensor. CMCP793V-500 is a type of velocity sensor. MPU 6050 is a 6 axis gyroscope and accelerometer. L298N is a motor driver with dual-H bridge.

advertisement

11. What is the torque provided by a flywheel which is being rotated with a force of 2N and radial distance of point of application of the force from the centre is 1m? (Consider the radial distance vector and force vector are perpendicular to each other)
a) 2 Nm
b) 3 Nm
c) 4 Nm
d) 5 Nm
View Answer

Answer: a
Explanation: Given:
Force (f) = 2N
Radial distance(r)=1m
Angle between radial distance vector and force vector(θ)=90°
We know; Torque (t)=f*r*sinθ
Torque (t)=2*1*sin (90°) [since sin (90°)=1]
Torque (t)=2 Nm

12. What is the torque provided by a flywheel which is being rotated with a force of 3N and radial distance of point of application of the force from the centre is 0.5m? (Consider the radial distance vector and force vector are perpendicular to each other)
a) 2 Nm
b) 3 Nm
c) 1.5 Nm
d) 5 Nm
View Answer

Answer: c
Explanation: Given:
Force (f) = 3N
Radial distance(r)=0.5m
Angle between radial distance vector and force vector (θ)=90°
We know; Torque (t)=f*r*sinθ
Torque (t)=3*0.5*sin (90°) [since sin (90° )=1]
Torque (t)=1.5 Nm

13. What is the torque provided by a rotating object which is being rotated with a force of 6N and radial distance of point of application of the force from the centre is 2m? (Consider the radial distance vector and force vector are at 30° to each other)
a) 3 Nm
b) 6 Nm
c) 1 Nm
d) 5 Nm
View Answer

Answer: b
Explanation: Given:
Force(f)=6N
Radial distance(r)=2m
Angle between radial distance vector and force vector (θ)=30°
We know; Torque (t)=f*r*sinθ
Torque (t)=6*2*sin(30°) [since sin(30°)=1/2]
Torque (t)=6Nm

14. What is the force provided for rotating object which is being rotated with a torque of 10 Nm and radial distance of point of application of the force from the centre is 4m? (Consider the radial distance vector and force vector are at 30° to each other)
a) 13 N
b) 16 N
c) 10 N
d) 5 N
View Answer

Answer: d
Explanation: Given:
Torque (t)=10Nm
Radial distance(r)=4m
Angle between radial distance vector and force vector (θ)=30°
We know; Torque (t)=f(force)*r(radial distance)*sinθ
10 = f*4*sin (30°) [since sin (30°)=1/2]
F (force)=5N

15. If the radial distance vector and force vector are in the same line then the torque will be 0.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: If the radial distance vector and force vector are in the same line then the torque will be 0. Torque is the cross product of the force vector and position vector (i.e) t(torque)=f x r, which ultimately gives f*r*sinθ. If radial distance vector and force vector are in the same line then θ=0 and sin0°=0. Therefore Torque=0.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.