Mechatronics Questions and Answers – Analog Signal Conditioning – Bridge Circuits – 2

«
»

This set of Mechatronics Questions and Answers for Experienced people focuses on “Analog Signal Conditioning – Bridge Circuits – 2”.

1. Which bridge is used to calculate unknown inductance in AC circuit?
a) Wheatstone Bridge
b) Wien Bridge
c) Maxwell Bridge
d) Heaviside Bridge
View Answer

Answer: c
Explanation: Maxwell bridge is used to calculate unknown inductance in AC circuit. This bridge is a modification of wheatstone bridge. It contains bunch of resistors, capacitors and inductors which when placed at a specific configuration forms a Maxwell bridge.
advertisement

2. Which bridge is used to calculate unknown capacitance in AC circuit?
a) Wheatstone Bridge
b) Wien Bridge
c) Maxwell Bridge
d) Heaviside Bridge
View Answer

Answer: b
Explanation: Wien bridge is used to calculate unknown capacitance in AC circuit. Maxwell bridge is used to calculate unknown inductance in AC circuit and Heaviside bridge is used to measure the effects of mutual inductance. Wheatstone bridge is used to find resistance in DC circuits.

3. Which bridge is used to calculate unknown resistance in DC circuit?
a) Wheatstone Bridge
b) Wien Bridge
c) Maxwell Bridge
d) Heaviside Bridge
View Answer

Answer: a
Explanation: Wheatstone bridge is used to find resistance in DC circuits. Wien bridge is used to calculate unknown capacitance in AC circuit. Maxwell bridge is used to calculate unknown inductance in AC circuit and Heaviside bridge is used to measure the effects of mutual inductance.
advertisement
advertisement

4. Which bridge is used to measure the effect of mutual inductance among two circuits?
a) Wheatstone bridge
b) Wien Bridge
c) Maxwell Bridge
d) Heaviside Bridge
View Answer

Answer: d
Explanation: Heaviside bridge is used to measure the effect of mutual inductance among two circuits Wien bridge is used to calculate unknown capacitance in AC circuit. Maxwell bridge is used to calculate unknown inductance in AC circuit. Wheatstone bridge is used to find resistance in DC circuits.

5. Which bridge can be used to alternate the polarity of an applied voltage?
a) H-Bridge
b) Wien Bridge
c) Maxwell Bridge
d) Heaviside Bridge
View Answer

Answer: a
Explanation: H-Bridge can be used as a switch to alternate the polarity of an applied voltage. Wien bridge is used to calculate unknown capacitance in AC circuit. Maxwell bridge is used to calculate unknown inductance in AC circuit and Heaviside bridge is used to measure the effects of mutual inductance.
advertisement

6. How many H-bridges are present in the motor driver of a bipolar stepper motor?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: 2H-bridges are present in the motor driver of a bipolar stepper motor. These stepper motors does not have single long winding like normal DC motors , they are wounded in such a fashion that without an external motor driver, it is very difficult to rotate its shaft.

7. In a Wheatstone bridge if all the resistors are same then the bridge is unbalanced.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a Wheatstone bridge if all the resistors are same then the bridge is balanced. It is so because, for a balanced wheatbridge it is necessary that the ratio of two specific resistance values is equal to the resistance of the other two. In any case, the ratio will always be “1” and same for both the side.
advertisement

8. Which bridge can be used as a switch?
a) H-Bridge
b) Wien Bridge
c) Maxwell Bridge
d) Heaviside Bridge
View Answer

Answer: a
Explanation: H-Bridge can be used as a switch. It is generally used in motors drivers and robots which allow accurate and desirable movement of robots and motors. H-bridge can alternate the polarity of the applied voltage, and this characteristic is used in switching property.

9. Which bridge can be used for providing a DC output from AC input?
a) H-Bridge
b) Wien Bridge
c) Maxwell Bridge
d) Diode bridge circuit
View Answer

Answer: d
Explanation: Diode bridge circuit can be used for providing a DC output from AC input. Wien bridge is used to calculate unknown capacitance in AC circuit. Maxwell bridge is used to calculate unknown inductance in AC circuit. H-bridge can alternate the polarity of the applied voltage, and this characteristic is used in switching property.
advertisement

10. Which bridge can be used to find very small difference in two resistor values?
a) H-Bridge
b) Wien Bridge
c) Maxwell Bridge
d) Carey foster bridge circuit
View Answer

Answer: d
Explanation: Carey foster bridge circuit can be used to find very small difference in two resistor values. Wien bridge is used to calculate unknown capacitance in AC circuit. Maxwell bridge is used to calculate unknown inductance in AC circuit. H-bridge can alternate the polarity of the applied voltage, and this characteristic is used in switching property.

11. Vibration galvanometer is used as a detector in AC circuit instead of normal galvanometer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Vibration galvanometer is used as a detector in AC circuit instead of normal galvanometer. Normal galvanometer is used in DC bridge circuit for balancing and detecting. If a normal galvanometer is placed in an AC circuit then its needle will continuously deflect back and forth and will never be stable.

12. Which detector is not used in AC circuit?
a) Tunable amplifier circuit
b) Vibration galvanometers
c) Galvanometers
d) Head phones
View Answer

Answer: c
Explanation: Galvanometers is not used in AC circuit. Head phones and Vibration galvanometers are used as detectors in AC (Alternating current) bridge circuit. Vibration galvanometers are also referred as Tunable amplifier circuit.

13. Which condition is referred as balanced condition of bridge?
a) When the centre Galvanometer detects highest current flow
b) When the centre Galvanometer detects constant current flow
c) When the centre Galvanometer detects no current flow
d) When the centre Galvanometer gets damaged
View Answer

Answer: c
Explanation: When the centre Galvanometer detects no current flow then condition is referred as balanced condition of bridge. This condition occurs when the potential difference in two specific branches becomes equal.

14. Which DC bridge is used to find very small resistor values, generally below 1 ohm?
a) Maxwell’s Bridge
b) Wheatstone Bridge
c) Kevin Bridge
d) H-Bridge
View Answer

Answer: d
Explanation: Kevin bridge is used to find very small resistor values, generally below 1 ohm. Wheatstone bridge is also a DC bridge which is used to find resistance but it is suitable for determining larger resistance values.

15. Schering bridge is a DC (Direct current) bridge.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Schering bridge is a not a DC (Direct current) bridge. It is a type of AC Bridge. A balanced Schering bridge is independent of frequency change and is used for measuring insulating capacity of electric cables and measuring the capacitance value of the capacitors.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter