Mechatronics Questions and Answers – Design – Autonomous Mobile System

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Design – Autonomous Mobile System”.

1. Which organisation has developed “ZENBO”, the non-humanoid robot?
a) Asus
b) Qihan Technology
c) Space X
d) Boston Dynamics
View Answer

Answer: a
Explanation: ZENBO is developed by Asus. Asus is a company in Taiwan, famous for its cell phone technology. “Zenbo” is a healthcare assistant which can be paired with all home automation devices with an additional ability to interact with humans.
advertisement

2. Which is the first robot to understand human emotions?
a) Eskimo
b) Walker
c) Asimo
d) Pepper
View Answer

Answer: d
Explanation: Pepper is the first robot to understand human emotions. Pepper is a social robot developed by Softbank who is capable of understanding human emotions, talk and assist them and can even dance.

3. How many ultrasonic sensors are present in Tesla Model S?
a) 10
b) 12
c) 14
d) 20
View Answer

Answer: b
Explanation: 12 ultrasonic sensors are present in Tesla Model S. Tesla Model S is a self driven car with a forward radar, camera and digitally controlled electric assist braking system. It can monitor and sense the objects in surroundings up to a radius of 16 feet radius.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which among the following robot is being made for deep space research and can be sent to mars?
a) Eskimo
b) Zenbo
c) Valkyrie
d) Pepper
View Answer

Answer: c
Explanation: Valkyrie is being made for deep space research and can be sent to mars. Valkyrie is developed by NASA (National Aeronautics and Space Administration) in association with the university of Edinburgh. It is said to based for building safer habitats on mars.

5. Which among the following is an autonomous flying drone?
a) Foster-Miller TALON
b) Zenbo
c) Valkyrie
d) PARC
View Answer

Answer: d
Explanation: PARC is an autonomous flying. PARC is an abbreviation of persistent aerial reconnaissance and communications. It fulfils wide variety of security, surveillance and business needs.
advertisement

6. “NEXT TWO” is an autonomous vehicle developed by “RENAULT”.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: NEXT TWO is an autonomous vehicle developed by “RENAULT”. RENAULT’s NEXT TWO is self driven car that can sense and interpret the environment and is also equipped with advanced driver assistance systems.

7. Which among the following robot is made for serving the military?
a) Foster-Miller TALON
b) Zenbo
c) Valkyrie
d) Pepper
View Answer

Answer: a
Explanation: Foster-Miller TALON is an unmanned robot is made for serving the military. It is made by a United States company Qinetiq-NA. It is one among the most agile and fastest military robot that can run on sand, snow and even water.
advertisement

8. Which among the following is an autonomous robot made for rescuing and searching purpose?
a) Paro
b) Zenbo
c) Nova 5
d) Pepper
View Answer

Answer: c
Explanation: Nova 5 is an autonomous robot made for rescuing and searching purpose. It is an intelligent searching robot developed by Fady and Sami Khaled. It uses AI (Artificial Intelligence) technology for interpreting the surrounding and perform searching operation.

9. Which among the following is an unmanned tank that can be controlled remotely?
a) Paro
b) Zenbo
c) Nova 5
d) Ripsaw M5
View Answer

Answer: d
Explanation: Ripsaw M5 is an unmanned tank that can be controlled remotely. It is a robotic combat tank that will be used for serving the US (United states) military purpose. It has been developed by the team Ripsaw.
advertisement

10. Which among the following is an autonomous delivery vehicle?
a) Paro
b) Zenbo
c) Nova 5
d) Nuro R2
View Answer

Answer: d
Explanation: Nuro R2 is an autonomous delivery vehicle. It is developed by the company Nuro. This self driven delivery vehicle was granted exemption by the transport department of Us to test it on public roads.

11. Who invented first self driven car?
a) Gruebler owen
b) Joseph Henry
c) Norman Bel Geddes
d) Walther Bothe
View Answer

Answer: c
Explanation: Norman Bel Geddes invented first self driven car. It was a electric car that was guided with the radio controlled electromagnetic waves which was generated by the metal pieces that were laid on the roadway.

12. Which among the following is Cargo bot which is used for carrying things?
a) Paro
b) Zenbo
c) Nova 5
d) Gita
View Answer

Answer: d
Explanation: Gita is Cargo robot which is used for carrying things. It is designed by the company Piaggio. It is made as a helping hand for the people which can be taken at any public place and can carry large amount of one’s personnel stuffs.

13. Which among the following is a non humanoid social robot which resembles a dog?
a) Paro
b) Zenbo
c) Aibo
d) Zenbo
View Answer

Answer: c
Explanation: “Aibo” is a non humanoid social robot which resembles a dog. Aibo is a robot dog developed by the company “sony”. It was originally developed in the year 1998 which was further advanced as the years passed by.

14. The non humanoid social robot “Paro” resembles which animal?
a) Parrot
b) Seal
c) Dog
d) Cat
View Answer

Answer: b
Explanation: The non humanoid social robot “Paro” resembles a seal. It is a therapeutic robot that resembles a baby seal. It is made cute and adorable in order to spread calming effect on patients at hospitals or anywhere.

15. Which organisation has developed “SANBOT”?
a) Google
b) Qihan Technology
c) Space X
d) Boston Dynamics
View Answer

Answer: b
Explanation: SANBOT is developed by Qihan Technology. It is perfect for the retail environment. It can interact with people and can also present its own views using its front screen and also has an inbuilt projector.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.