Mechatronics Questions and Answers – Flexible Manufacturing System

«
»

This set of Mechatronics Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Flexible Manufacturing System”.

1. Who developed FMS (Flexible manufacturing system)?
a) Jerome H. Lemelson
b) Charles Wheatstone
c) Charles manes
d) Samuel Hunter Christie
View Answer

Answer: a
Explanation: Jerome H. Lemelson developed FMS (Flexible manufacturing system). He was an American industrial engineer who brought in the concept of flexible manufacturing system. He filed many patents in the early 1950’s.

2. When did Jerome H. Lemelson set up his factory based on FMS (Flexible manufacturing system)?
a) Early 1950’s
b) Early 1940’s
c) Late 1940’s
d) Late 1960’s
View Answer

Answer: d
Explanation: Jerome H. Lemelson set up his factory based on FMS (Flexible manufacturing system) in the late 1960’s. His initial factories in this decade was set up in U.S (United states) and Europe. This concept slowly started to gain profit in 1970’s.

advertisement

3. What is done in make-to-order production?
a) Production is ordered by the owner
b) Regular production
c) Production stops due to less order
d) Production is done according to customer requirements
View Answer

Answer: d
Explanation: Production is done according to customer requirements. In this process the customers can customize an existing product of the company according to their needs. He can customize it by paying extra sum of money or through any other means demanded as per the company.

4. Which is a false statement on FMS (Flexible manufacturing system)?
a) Accuracy in the final goods produced is high
b) The cost of production is less
c) Quality and quantity of produced goods can be changed easily
d) The cost of initial setup is less due to less labour cost
View Answer

Answer: d
Explanation: The cost of initial setup is less due to less labour cost is a false statement on FMS (Flexible manufacturing system). The labour cost may be less but the cost of setup and its installation is high compared to the traditional ones.

Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

5. Flexible manufacturing system (FMS) lowers the company’s production cost.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Flexible manufacturing system (FMS) lowers the company’s production cost. It can easily adapt to change in number of units produced, quality of units produced and time taken for the final product to be ready for manufactured, thus decrease the overall cost.

6. Anyone can operate FMS (Flexible manufacturing system).
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Anyone cannot operate FMS (Flexible manufacturing system). Although it reduces the labour cost, but for these systems to function efficiently, skilled and specially trained individuals are required.

advertisement

7. What was the original design of Jerome H. Lemelson which he patented for FMS (Flexible manufacturing system)?
a) Robot based system
b) Conveyer
c) Motor based pulley
d) Shredder
View Answer

Answer:a
Explanation: Robot based system was the original design of Jerome H. Lemelson which he patented for FMS (Flexible manufacturing system). This robot based system can do multiple works such as welding, conveying, inspecting manufactured goods etc.

8. Which is not a property of FMS (Flexible manufacturing system)?
a) High accuracy
b) Less production cost
c) Less initial cost
d) Flexibility in production
View Answer

Answer: c
Explanation: Less initial cost is not a property of FMS (Flexible manufacturing system). In these type of systems, the upfront cost is high. The cost of System, its installation cost and its maintenance is higher compared to that of the traditional ones.

advertisement

9. What happens to labour workforce when FMS (Flexible manufacturing system) concept is used?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains same
d) Gradually increases with time
View Answer

Answer: b
Explanation: The labour workforce decreases when FMS (Flexible manufacturing system) concept is used. In this concept most of the work is done using the machines, only few skilled labours are specifically trained to operate these machines. This leads to overall decrease in labour work force.

10. Which development board uses energia IDE (Integrated development environment) for its programming?
a) MSP430G2ET Launchpad
b) Arduino UNO
c) Arduino nano
d) NodeMCU
View Answer

Answer: a
Explanation: MSP430G2ET Launchpad is a development board that uses energia IDE (Integrated development environment) for its programming. Arduino UNO, Arduino nano and NodeMCU uses Arduino IDE (Integrated development environment).

advertisement

11. Which work cannot be done by Jerome H. Lemelson’s first robot based system?
a) Manufacturing product
b) Welding
c) Inspecting the product
d) Convey the product
View Answer

Answer: a
Explanation: Manufacturing of product cannot be done by Jerome H. Lemelson’s first robot based system. It can convey the product, inspect it or can even weld two metals. This was the first machine model that was used in industrial sector.

12. FMS (Flexible manufacturing system) consist of a single machine that controls everything.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: FMS (Flexible manufacturing system) does not consist of a single machine that controls everything. It is a cluster of machines that work together to manufacture a product. These machines together form up a system called FMS (Flexible manufacturing system).

13. FMS (Flexible manufacturing system) is not suitable if production quantity is less.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: FMS (Flexible manufacturing system) is not suitable if production quantity is less. FMS (Flexible manufacturing system) is best suited if the production has to be done for a long time and huge amount of goods has to be manufactured.

14. Which does SMC stand for with respect to machine related manufacturing?
a) Single machine control
b) Singular machine control
c) Slot machine cell
d) Single machine cell
View Answer

Answer: d
Explanation: SMC with respect to machine related manufacturing stands for Single machine cell. It has one CNC (Computer Numerical control) based machine hub that controls all other units. It is also combined with a storage system for unattended operation.

15. The expansion cost of FMS (Flexible manufacturing system) is less.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The expansion cost of FMS (Flexible manufacturing system) is high. The initial and expansion cost of FMS (Flexible manufacturing system) is high because the advanced machines and systems used in it are costlier than the traditional ones.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics

To practice all areas of Mechatronics for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.