Mechatronics Questions and Answers – Mechatronics Approach to Design

«
»

This set of Basic Mechatronics Questions and Answers focuses on “Mechatronics Approach to Design”.

1. Which is the first aspect which needs to be considered in the Mechatronics design process?
a) Hardware design and simulation
b) Conceptual design
c) Mathematical modelling
d) Modelling and simulation
View Answer

Answer: d
Explanation: Modeling and simulation involve the representation of physical systems by suitable models for describing the behaviour characteristics such as block diagram. Hardware design and simulation is a part of prototyping. Conceptual design and mathematical modelling come under modelling and simulation.
advertisement

2. In the level of integration of Mechatronics system, an example of the first level is _____
a) fluid valves
b) automatic machine tools
c) industrial robots
d) microprocessors
View Answer

Answer: a
Explanation: First level of the mechatronics system is the basic control system which integrates electrical signal with mechanical action. An example of this level is the fluid valve. Automatic machine tools and industrial robots come under the second level and microprocessor in the third level respectively.

3. Interface design is an example of hardware integration.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Interface design is a part of software integration which involves the Operating system. Hardware integration involves process design and electronic design respectively.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the role of the second level in the mechatronics system design?
a) Integrates microelectronics into electrically controlled devices
b) Integrates electrical signal with mechanical action
c) Advanced control strategy level
d) Providing artificial intelligence
View Answer

Answer: a
Explanation: Role of the second level is to integrate microelectronics into electrically controlled devices. Integration of electrical signal with mechanical action, advanced control strategy and artificial intelligence comes under the first, third and fourth level of mechatronics design respectively.

5. Microprocessor-based electrical motors are used for ____
a) prediction of fault in the system
b) correction before the fault occurs
c) actuation purpose in robots
d) providing intelligence
View Answer

Answer: c
Explanation: Microprocessor-based electrical motors are used for actuation purpose in robots. Correction before the fault occurs, Actuation purpose in robots, providing intelligence is done using Artificial intelligence.
advertisement

6. Deployment in mechatronics design is associated with the final product.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Deployment is associated with the final product, embedded software deployment and lifecycle.

7. Which phase of a mechatronics system consists of hardware designing?
a) Prototyping
b) Modelling
c) Simulation
d) Deployment
View Answer

Answer: a
Explanation: Hardware design and simulation is a part of Prototyping. Conceptual design and mathematical modelling come under modelling and simulation.
advertisement

8. What is the function of “analysis” in the modelling and simulation phase?
a) Database for maintaining project information
b) Sub models for eventual reuse
c) Contains Numerical methods
d) To produce high-level source code
View Answer

Answer: c
Explanation: Analysis provides numerical methods for frequency domain, time domain and complex domain design. Database for maintaining project information, Sub models for eventual reuse are part of project management. High-level source codes are produced by the code generator.

9. Describing the behaviour characteristics through block diagram is done in ____
a) modelling and simulation
b) prototyping
c) deployment
d) design optimization
View Answer

Answer: a
Explanation: In Modeling and simulation, physical systems are represented by a suitable model for describing the behaviour characteristics such as a block diagram. Hardware design and simulation is a part of Prototyping. Deployment is associated with the final product, embedded software deployment and lifecycle.
advertisement

10. Prototyping involves ____
a) conceptual design
b) replacing non-computer systems with actual hardware
c) database for maintaining project information
d) sub models for eventual reuse
View Answer

Answer: b
Explanation: Prototyping involves replacing non-computer systems with actual hardware. Conceptual design and mathematical modelling come under modelling and simulation. Database for maintaining project information, Sub models for eventual reuse are part of project management.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice basic questions and answers on all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.