Mechatronics Questions and Answers – Hydraulic Actuating Systems – Control Valves

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hydraulic Actuating Systems – Control Valves”.

1. What is the function of the control valve?
a) To control different parameters of the fluid
b) To perform two operations in sequence
c) To control the direction of flow
d) To avoid the development of excess of pressure
View Answer

Answer: a
Explanation: The control valve is used to control different parameters of fluid, by which the required specific task is completed in a proper way as desired. The other functions mentioned in the options are the functions of the Direction control valve, Sequence valve and hydraulic fuse respectively.
advertisement

2. Which among the following fluid parameters are not controlled by the control valves?
a) Pressure
b) Rate of flow
c) Speed
d) Direction of flow
View Answer

Answer: c
Explanation: Speed is not an important parameter controlled by the control valves. Control valves control the fluid parameters such as the pressure of the working fluid, Rate of flow of working fluid and direction of flow of the working fluid.

3. There is no difference between the control valve of the pneumatic and hydraulic system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The only difference between the control valve of the pneumatic and hydraulic system is that the hydraulic components are made stronger and heavy, they are made up of steel as they have to work under very high pressure of oil, Whereas the pneumatic components are made lighter using aluminium, plastic etc.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the function of the pressure control valve?
a) To control the force generated by actuators
b) To perform two operations in sequence
c) To control the direction of flow
d) To avoid the development of excess of pressure
View Answer

Answer: a
Explanation: The main function of the pressure control valve is to control the force generated by actuators. The other functions mentioned in the options are the functions of the Direction control valve, Sequence valve and hydraulic fuse respectively. The control valve is used to control different parameters of the fluid.

5. The valve packing of control valves is used ____
a) to prevent the fluid from escaping
b) to control the force generated by actuators
c) to control different parameters of the fluid
d) to control the direction of flow
View Answer

Answer: a
Explanation: The valve packing of control valves is used to prevent the fluid from escaping. In the other options, the main function of the pressure control valve is to control the force generated by actuators. The control valve is used to control different parameters of fluid by which the required specific task is completed in the proper way as desired.
advertisement

6. The pressure relief valve is an important component which is required for every positive displacement pump.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pressure relief valve is an important component which is required for every positive displacement pump. This valve is connected to the outlet of the pump. Its main function is to release the oil back to the tank when the pressure increases beyond pre-set value.

7. What is the formula of speed control valve during extension of a flow control valve?
a) V=(Q/A)
b) V=Q.A
c) V=A/Q
d) V=Q(A-a)
View Answer

Answer: a
Explanation: The formula of speed control valve during extension of a flow control valve is V=(Q/A) where ‘Q’ is the rate of flow of the working fluid and A is the area of the Piston. V is the speed of the actuator.
advertisement

8. What is the formula of speed control valve during retraction of a flow control valve?
a) V=(Q/A)
b) V=Q.A
c) V=A/Q
d) V=Q/(A-a)
View Answer

Answer: d
Explanation: The formula of speed control valve during retraction of a flow control valve is V=Q/(A-a), where ‘Q’ is the rate of flow of the working fluid and A is the area of the Piston. V is the speed of the actuator and ‘a’ is the area of the piston rod.

9. Which among the following are not the ‘work parameters’ of the fluid?
a) Direction
b) Speed
c) Pressure
d) Temperature of flow
View Answer

Answer: d
Explanation: The temperature of flow is not an important work parameter. The work parameters of the fluid are the amount of force required, Rate of flow of working fluid and Direction of application of force.
advertisement

10. Which among the following are not the main selection criteria of the control valves?
a) Type of actuation
b) Environmental conditions
c) Space requirement
d) Software support
View Answer

Answer: d
Explanation: Software support is not the main selection criteria and there is no use of software support in control valves. The main selection criteria of the control valve are flow rate of oil, the pressure of oil, the force required by cylinder, speed, type of actuation, port size, space requirement, the temperature of oil, oil under pressure compatibility and environmental conditions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.