Analog Communications Questions and Answers – Bandwidth of FM Signal with Arbitrary m(t)

«
»

This set of Analog Communications test focuses on “Bandwidth of FM Signal with Arbitrary m(t)”.

1. When two or more signals share a common channel, it is called ________
a) sub-channeling
b) channeling
c) switching
d) multiplexing
View Answer

Answer: d
Explanation: Multiplexing is a method by which multiple analog or digital signals are combined to form a single complex signal. In multiplexing, many signals are combined into one signal and passed through a single channel, thus sharing the same medium.

2. One of the reason of distortion is shift in phase relationships between baseband frequencies.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Phase distortion is the change in shape of the waveform. Thus, if we shift the phase relationships between baseband frequencies, it will ultimately result in distortion.

3. Miller effect can cause an amplifier to oscillate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Miller effect is responsible for limiting the gain of an amplifier at higher frequencies due to Miller capacitance between the output and input. Also, oscillations in amplifier occur due to input/output feedback.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. How can we successfully avoid Miller effect?
a) using a common-base amplifier
b) using a common-emitter amplifier
c) by increasing the Q factor
d) by decreasing the Q factor
View Answer

Answer: a
Explanation: Miller effect is responsible for the increase in equivalent input capacitance of an inverting voltage amplifier. The increase equivalent input capacitance is given by, CM = C(1 + AV). Miller effect can be avoided by using a common-base amplifier.

5. What is the two basic specifications of a receiver?
a) sensitivity and selectivity
b) superious response and tracking
c) signal and noise
d) number of convertors and number of IFs
View Answer

Answer: a
Explanation: Sensitivity and selectivity are the two key specifications for any receiver, which is used for the purpose in communication. Sensitivity is the ability of the receiver to amplify weak signals, whereas Selectivity is the ability of the receiver to reject unwanted signals.

6. Who invented the superheterodyne receivers?
a) Hertz
b) Armstrong
c) Foster
d) Seeley
View Answer

Answer: b
Explanation: Superheterodyne uses frequency mixing to convert a received RF signal to a fixed IF(intermediate frequency). This method is known as heterodyning. This IF can be processed more easily than the original carrier frequency. It was invented by Armstrong.

7. Skin effect refers ________
a) the increase of wire resistance with frequency
b) the decrease of wire resistance with frequency
c) the uniform nature of wire resistance with frequency
d) the way radio signals travel across a flat surface
View Answer

Answer: a
Explanation: Skin effect becomes more and more apparent as frequency increases as skin depth becomes smaller. It is due to alternating current flowing through the outer surface of conducting material. It refers to the increase of wire resistance with frequency.
advertisement

8. The frequency of local oscillator ________
a) can be either below or above the RF frequency
b) is below the RF frequency
c) is above the RF frequency
d) is fixed typically at 450KHz
View Answer

Answer: c
Explanation: The frequency of the local oscillator is not fixed. It is mostly above the RF frequency.

9. Phase distortion is important in ________
a) voice communication systems
b) color video receivers
c) audio receivers
d) radio reception
View Answer

Answer: b
Explanation: Phase distortion is a change in the shape of the waveform. It occurs when filter’s do not have a sharp cut off frequency thus not properly filtering a wave. Thus, phase distortion is important in color video receivers.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications for tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.