Geotechnical Engineering Questions and Answers – Modes of Occurrences of Water in Soil

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Modes of Occurrences of Water in Soil”.

1. Ground water may be also called as ___________
a) Capillary water
b) Gravitational water and Free water
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Since the ground water is subjected to no forces other than gravity. Hence the water is also known as gravitational water or free water.

2. Water present in the voids of soil mass is called __________
a) Soil water
b) Free water
c) Ground water
d) Pore water
View Answer

Answer: a
Explanation: Soil water is the water present in the voids of the soil mass.

3. Hygroscopic water is affected by which of the following factor?
a) Gravity
b) Capillary forces
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Since hygroscopic water has greater density and viscosity than ordinary water. It is neither affected by gravity or capillary forces or by any other force.
advertisement
advertisement

4. What are the forces involved in hygroscopic water or contact moisture?
a) Adhesion force
b) Capillary force
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In hygroscopic water, soil particle freely adsorbs water from the atmosphere by the physical force of attraction, and is held by adhesion force.

5. The average hygroscopicity of clay is ___________
a) 6 %
b) 16 %
c) 1 %
d) 4 %
View Answer

Answer: b
Explanation: The average hygroscopicity of sands, silts and clay is 1 %, 6 % and 16 %.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The water which soaks in to ground by moving downward, subjected to capillary force is ___________
a) Ground water
b) Pore water
c) Infiltrated water
d) Capillary water
View Answer

Answer: c
Explanation: Infiltrated water is the portion of surface precipitation which soaks into ground moving downward through air-containing zones.

7. Based on inter-particle forces, soil water can be classified in to __________
a) Adsorbed water
b) Pore water
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Adsorbed water which is attracted by forces within the soil and pore water are the two types of soil water divided based on inter-particle forces.
advertisement

8. Solvate water is subjected to __________ forces.
a) Polar
b) Electrostatic
c) Binding
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the solvate water forms a hydration shell around soil grain. It is influenced by ionic and polar forces.

9. The soil water which is impossible to remove from the soil is ___________
a) Structural water
b) Capillary water
c) Solvate water
d) Pore water
View Answer

Answer: a
Explanation: Under loading encountered in soil engineering, it is found out that structural water cannot be separated or removed and therefore it is considered as a part and parcel of the soil particle.
advertisement

10. Ground water is influenced by ____________ force.
a) Vander Waals force
b) Surface force
c) Hydrodynamic force
d) Electro static force
View Answer

Answer: c
Explanation: As the ground water obeys laws of hydraulic force, it is capable of moving under hydrodynamic forces.

11. Water can be classified in to __________ types based on structural aspect.
a) 3
b) 5
c) 2
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: Structural classifications of water in a soil are 4 types, which are: pore water, solvate water, adsorbed water, structural water.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.