Geotechnical Engineering Questions and Answers – Site Exploration

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Site Exploration”.

1. Which of the following is proved to be useful, ongoing over the site?
a) Excavation
b) Escarpments
c) Flood marks
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: On going over the site, a study of the following features may be useful: local topography, excavations, cuttings, escarpments, flood marks and evidence of erosion.
advertisement

2. The methods of site investigation are dependent upon ________
a) Climatic condition
b) Nature of engineering project
c) Local topography
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The methods of site investigation are largely dependent upon the nature of the engineering project and the site.

3. The information that should be yielded on site exploration is________
a) Rock formation
b) Depth of ground water
c) Structural loading
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Site exploration should yield precise information about the following: i) the order of occurrence and extent of soil and rock strata ii) the nature and engineering properties of soil, and iii) the location of ground water.
advertisement
advertisement

4. In site exploration, depth up to which the increase in pressure is likely to cause shear failure is known as ___________
a) Failure depth
b) Significant depth
c) Pressure depth
d) Depth of exploration
View Answer

Answer: b
Explanation: Exploration in general, should be carried out to a depth up to which the increase in pressure due to structural loading is likely to cause perceptible failure or shear failure. Such a depth is known as the significant depth.

5. Depending upon the details, the site exploration may be classified as _______
a) General and Detailed
b) Complex
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Depending upon the details or the precision of the sub-soil data to be obtained, the site exploration may be classified as general (or preliminary) and detailed.
advertisement

6. The general exploration gives information about which of the following features?
a) Depth of rock
b) Composition of soil strata
c) Ground water level
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The general exploration is able to give information about the following:
i) Depth, extent and composition of soil strata.
ii) Depth of rock, when necessary
iii) Ground water level
iv) Preliminary selection of foundation type
v) Compressibility of soil strata.

7. For pile foundations, the depth of exploration at the start of the work is _________
a) 10 meters
b) 40 meters
c) 70 meters
d) 200 meters
View Answer

Answer: a
Explanation: The depth of exploration at the start of the work or the significant depth, for pile foundation, should be 10 to 30 meters, or more, at least one and a half times the width of the structure.
advertisement

8. What are the methods used for general exploration?
a) Subsurface penetration
b) Ground water exploration
c) Rock Cuttings
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Exploratory borings, shallow test pits, subsurface penetration, soundings and geophysical methods are used for general exploration.

9. The feature that helps to estimate the relative density of coarse-grained soil is _______
a) Soundings
b) Shallow test pits
c) Exploratory borings
d) Geophysical method
View Answer

Answer: a
Explanation: Penetration and soundings help in estimating the relative density and strength properties of coarse-grained soils and also to locate the weaker strata and lenses.
advertisement

10. The number and disposition of bore holes are varied, depending upon _______
a) Surroundings
b) Strata
c) Subsoil condition
d) Ground water
View Answer

Answer: c
Explanation: Depending upon the subsoil conditions the number and disposition of bore holes are varied, usually in the valley floor, on the abutment etc.

11. In detailed exploration, the field test is conducted to determine ________
a) Tensile strength
b) Rigidity
c) Permeability
d) Water content
View Answer

Answer: c
Explanation: The field test may be conducted for determining the in-situ values of density, bearing capacity, shearing strength, permeability, and pore pressure.

12. The various method of site exploration can be grouped under, which of the following?
a) Open excavations and Borings
b) Soil strata
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The various method of exploration may be grouped as follows:
i) Open excavation
ii) Borings
iii) Sub-surface soundings
iv) Geophysical methods.

13. Exploratory borings in general exploration is carried out by using ___________
a) Auger
b) Bore equipment
c) Well curb
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In general exploration, exploratory borings are carried out by auger, auger and shell and by wash boring.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter