Machine Design Questions and Answers – Belt Drives

«
»

This set of Machine Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Belt Drives”.

1. Belt, chain and rope are called rigid drives.
a) True
b) Belt is a flexible drive only
c) All three are flexible drives
d) None of the listed
View Answer

Answer: b
Explanation: They all are flexible drive examples.
advertisement

2. In flexible drives, rotary motion of driving shaft is directly converted to rotary motion of driven shafts
a) Yes
b) No, translator motion is involved
c) No, Cylindrical motion is involved
d) No, Parabolic motion is involved
View Answer

Answer: b
Explanation: It is first converted into translator and then into rotary.

3. Flexible drive can absorb shock loads and damp vibrations.
a) True
b) No
c) Depends on the load applied
d) Doesn’t damp vibrations
View Answer

Answer: a
Explanation: Intermediate link is long and flexible.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Velocity ratio in both flexible and rigid drive is constant.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In flexible drive, velocity ratio is not constant.

5. Is there any worry for overloading conditions in flexible belt drives?
a) Yes
b) No
c) Only after a particular threshold limit
d) Depends on external factrors
View Answer

Answer: b
Explanation: In case of overloading, belt slips over the pulley and hence protect it from the overload.
advertisement

6. V belts have v shaped cross section.
a) No, rectangular
b) No, trapezium
c) No, circular
d) No, spherical
View Answer

Answer: b
Explanation: They have trapezoidal cross section.

7. The force of friction between belt and V grooved pulley is high.
a) Yes, supported by wedge action
b) No
c) There is no wedge action involved
d) None of the listed
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to wedge action, force of friction is high.
advertisement

8. V belts result in smooth and quite operation even at high speeds.
a) Yes
b) No they are very noisy
c) They are not endless and hence not smooth motion
d) None of the listed
View Answer

Answer: a
Explanation: V belts are endless.

9. The efficiency of flat belt drive is 35%. If all the parameters are same and flat belt is replaced by V belt, than the efficiency of V belt will be?
a) <35%
b) >35%
c) =35%
d) Cant be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: The efficiency of flat belt drive is more that V belt drive.
advertisement

10. There is problem of bending stress in the V belt drive.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The ratio of cross sectional height to pulley diameter is high.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Design.
To practice all areas of Machine Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.