Chemical Process Calculation Questions and Answers – Flow Rate

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flow Rate”.

1. Flow rate for a process stream is the rate at which material is transported through a carrying pipe.
The above given statement is
a) Incorrect
b) Correct
c) Not properly defined
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Flow rate for a process stream is the rate at which material is transported through a carrying pipe.
advertisement

2. Moles of a substance transported through a pipe per unit time is called
a) Molar flow rate
b) Molar volume
c) Molar mass
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Moles of a substance transported through a pipe per unit time is called molar flow rate.

3. ________ flow rate of a process stream is the mass transported through a pipe per unit time.
a) Mass
b) Mole
c) Volume
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Mass flow rate of a process stream is the mass transported through a pipe per unit time.

4. Volumetric flow rate of a process stream is the ________ transported through the pipe per unit time.
a) Mass
b) Mole
c) Volume
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Volumetric flow rate of a process stream is the volume transported through the pipe per unit time.
advertisement

5. What is the molar flow rate of sodium solution if 80 gms of solution is collected in 20 seconds.
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.3
d) 0.4
View Answer

Answer: a
Explanation: Molar flow rate = moles/time.

6. What is the mass flow rate of a material, if 20 ml of it is collected in 20 sec. The density of the material is 0.5 gm/ml.
a) 0.1
b) 0.5
c) 1.0
d) 1.5
View Answer

Answer: b
Explanation: Mass flow rate =Mass/time.

7. The velocity of water in a pipe of area 10 m2 is 5 m/s, what will be the flow rate of water?
a) 25 m3 / s
b) 50 m3 / s
c) 75 m3 / s
d) 100 m3 / s
View Answer

Answer: b
Explanation: Flow rate = Area*Velocity = 5*10 = 50 m3/s.
advertisement

8. Mass flow rate of the liquid flowing through a pipe, 100 grams of the liquid was collected in 10 seconds?
a) 0.01 kg/s
b) 0.05 kg/s
c) 0.1 kg/s
d) 0.5 kg/s
View Answer

Answer: a
Explanation: mass flow rate = 0.1/ 10 = 0.01 kg/s.

9. Flow rate can be expressed as?
a) Kg/s
b) Litres/s
c) Moles/s
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All a, b, c are the units of flow rate.

10. What is the volumetric flow rate of 500 kg of a liquid that is collected in 10 seconds? (Density of liquid = 100 kg/m3)
a) 0.1 m3 / s
b) 0.5 m3 / s
c) 0.01 m3 / s
d) 0.05 m3 / s
View Answer

Answer: b
Explanation: Volumetric flow rate = Volume/time.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn