Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Geometrical Construction

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Geometrical Construction”.

1. Which of the following is not a line segment?
a) Bamboo
b) Ruler
c) Laser beam
d) Pencil
View Answer

Answer: c
Explanation: A line segment is a part of a line that is bounded by two distinct end points, and contains every point on the line between its endpoints. A ray is a line with one end goes forever in the other direction. Here option Laser beam is ray and others are line segment.
advertisement

2. The angle bisector bisects the angle exactly __________
a) Perpendicular
b) 60 degree
c) Half
d) Any ratio
View Answer

Answer: c
Explanation: The bisector of an angle is a ray whose end point is the vertex of the angle and which divides the angle into two equal angles. For the figrure given below BD line is the angular bisector dividing angle ABC in two equal parts.
civil-engineering-drawing-questions-answers-geometry-construction-q2

3. What must you be given to construct an equilateral triangle by compass?
a) One side
b) One angle
c) Two side
d) One angle and one side
View Answer

Answer: a
Explanation: An equilateral triangle is one which has all three sides of the same length. For the figure given below, with centres P and Q and radius equal to PQ, draw arcs intersecting each other at R. After this draw lines joining R with P and Q. The triangle obtained is the equilateral triangle.
civil-engineering-drawing-questions-answers-geometry-construction-q3
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the property given below is false regarding a square?
a) A square is a particular case of a rectangle and a rhombus simultaneously
b) A square is a parallelogram with right angles and equal sides
c) The diagonals of a square cut at 90 degree
d) A square is a particular case of a rectangle only
View Answer

Answer: d
Explanation: Square is a combination of the properties of a rectangle and a rhombus, i.e. with four congruent sides similar to rhombus and with four right angles same as of rectangle. This can be understood from the figure below.
civil-engineering-drawing-questions-answers-geometry-construction-q4

5. If you are given only a compass and a ruler which angle is not possible to construct?
a) 37.5
b) 33.75
c) 40
d) 120
View Answer

Answer: c
Explanation: It is not possible to construct an angle that is not a multiple of 15. Angle 40 is not a multiple of 15 while 120 is multiple of 15. Angle 37.5 is formed by angular bisector of angle 75 which is again a multiple of 15. Angle 33.75 is formed by bisecting angle 135 two times, is also a multiple of 15.
Take Civil Engineering Drawing Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. N number of circles are formed with a common centre, what is that geometry called?
a) Inscribed circle
b) Sphere
c) Circumscribed circle
d) Concentric circle
View Answer

Answer: d
Explanation: Two or more circles with same centre and different radii, are termed as concentric circle. Inscribed circle is the largest possible circle drawn inside a polygon, each side of the polygon must be tangent to the circle, while a circle containing a polygon in its interior touching all vertices of a plane figure is called circumscribed circle.

7. What is the value of each angle of a regular hexagon?
a) 120
b) 135
c) 720
d) 108
View Answer

Answer: a
Explanation: Sum of the interior angles of a regular polygon = (n – 2)*180, n= no. of sides
Of a regular hexagon = (6 – 2)*180 = 720
Each interior angles of a regular polygon = sum of interior angle/no. of sides
= 720/6 = 120.
advertisement

8. What is the below instrument called?
civil-engineering-drawing-questions-answers-geometry-construction-q8
a) Set square
b) Straightedge
c) T-square
d) Opisometer
View Answer

Answer: c
Explanation: A T-shaped ruler used in engineering drawing, consisting of a short crosspiece, which slides along the edge of the drawing board, and a long horizontal piece: used for drawing horizontal lines and to support set squares when drawing vertical and inclined lines.

9. If X is a point on AB and A – X – B (X is between A and B), then AB =?
a) AX + XB
b) AB – XB
c) AB – XA
d) AX – XB
View Answer

Answer: a
Explanation: The part of a line that connects two points. It has definite end points. Adding the word “segment” is important, because a line normally extends in both directions without end. The figure shows a line segment AB with point C. Point C can divide the line segment in any ratio.

advertisement

civil-engineering-drawing-questions-answers-geometry-construction-q9

10. Which geometric principle is used to justify the construction below?
civil-engineering-drawing-questions-answers-geometry-construction-q10
a) A line perpendicular to one of two parallel lines is perpendicular to the other
b) Two lines are perpendicular if they intersect to form congruent adjacent angles
c) When two lines are intersected by a transversal and alternate interior angles are congruent, the lines are parallel
d) When two lines are intersected by a transversal and the corresponding angles are congruent, the lines are parallel
View Answer

Answer: d
Explanation: ∠A, ∠F, ∠G, ∠D are exterior angles. ∠B, ∠E, ∠H, ∠C are interior angles. ∠B and ∠E, ∠H and ∠C are consecutive interior angles. ∠A and ∠G, ∠F and ∠D are alternate exterior angles. ∠E and ∠C, ∠H and ∠B are alternate interior angles. ∠A and ∠E, ∠C and ∠G ∠D and ∠H, ∠F and ∠B are corresponding angles.

11. The diagram below shows the construction of the perpendicular bisector of AB.
civil-engineering-drawing-questions-answers-geometry-construction-q11
Which statement is not true?
a) AM=MB
b) MB=1/2AB
c) AM=2AB
d) AM+MB=AB
View Answer

Answer: b
Explanation: A perpendicular bisector is a special kind of segment, ray, or line that intersects a given segment at a 90° angle, and that passes through the given segment’s midpoint. Also, if a point lies on the perpendicular bisector of a segment, then it is equidistant from the endpoints of the segment.

12. Find angle BDC shown in the figure below.
civil-engineering-drawing-questions-answers-geometry-construction-q12
a) 30
b) 65
c) 60
d) 45
View Answer

Answer: d
Explanation: Given both the perpendiculars are equal so according to postulate, equal side has equal angle opposite to it.
So, angle ADB = angle BDC, on equating both angles as 7x+17 = 3(4x – 1) x=4, and angle BDC = 45.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.