Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Arch Masonry Calculation

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Arch Masonry Calculation”.

1. Unit of payment in FPS of throating is ____________
a) per m
b) per r ft
c) per ft
d) per sq ft
View Answer

Answer: b
Explanation: Throating can be defined as a small groove cut on the underside of projecting chaajjas, cornice copying to discharge the rain water without trickling down to the wall.
advertisement

2. Unit of payment in MKS of painting, varnishing is ___________
a) per sq m
b) sq cm
c) cu m
d) m
View Answer

Answer: a
Explanation: To ensure your finished oil or acrylic painting to stay looking its best then adding the right varnish in the right way will be a sound investment. Varnish protects the painting from dirt and dust and evens out the painting’s final appearance, making it all equally glossy or matt.
Over the years dirt and dust will stick to the varnish rather than the painting and when the time is right, the varnish itself can be removed and the painting re-varnished to look as good as new.

3. Unit of payment in MKS of beam is _____________
a) per cu m
b) cu m
c) per sq ft
d) per sq m
View Answer

Answer: a
Explanation: A beam is a structural element that primarily resists loads applied laterally to the beam’s axis. Its mode of deflection is primarily by bending. The loads applied to the beam result in reaction forces at the beam’s support points. The total effect of all the forces acting on the beam is to produce shear forces and bending moments within the beam, that in turn induce internal stresses, strains and deflections of the beam. Beams are characterized by their manner of support, profile (shape of cross-section), length, and their material.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Unit of payment in MKS of RCC bars is _____________
a) per q
b) per kg
c) per tonne
d) per cu m
View Answer

Answer: a
Explanation: A rebar, or reinforcing bar, is a common steel bar, and is commonly used in reinforced concrete and reinforced masonry structures. It is usually formed from carbon steel, and is given ridges for better mechanical anchoring into the concrete. It can also be described as reinforcement or reinforcing steel.

5. Unit of measurement in MKS of DPC is ____________
a) per sq m
b) sq m
c) sq cm
d) per cu m
View Answer

Answer: b
Explanation: Damp proofing is defined by the American Society for Testing and Materials (ASTM) as a material that resists the passage of water with no hydro-static pressure and waterproof as a treatment that resists the passage of water under pressure. Generally, damp proofing keeps moisture out of a building where vapor barriers keep interior moisture from getting into walls. Moisture resistance is not necessarily absolute: it is usually defined by a specific test method, limits, and engineering tolerances.
advertisement

6. Unit of payment in MKS of door and window sill is __________
a) per no
b) per m
c) per cu m
d) per sq m
View Answer

Answer: d
Explanation: On a door frame, the sill is the portion of the door frame that runs along the bottom and sits directly on the foundation of your floor. It is the cross piece that actually completes the pre-installed door frame. The sill is actually underneath your threshold.

7. Unit of payment in FPS of supply of lime slaked is _________
a) per acre
b) per cwt
c) per gl
d) per maund
View Answer

Answer: d
Explanation: Calcium hydroxide (traditionally called slaked lime) is an inorganic compound with the chemical formula Ca(OH)2. It is a colourless crystal or white powder and is obtained when calcium oxide (called lime or quicklime) is mixed, or slaked with water. It has many names including hydrated lime, caustic lime, builders’ lime, slack lime, cal, or pickling lime. Calcium hydroxide is used in many applications, including food preparation. Limewater is the common name for a saturated solution of calcium hydroxide.
advertisement

8. What is the actual size of standard modular brick-tile?
a) 19cm*9cm*4cm
b) 19cm*9cm*9cm
c) 20cm*10cm*10cm
d) 19cm*9cm*7cm
View Answer

Answer: b
Explanation: For India, a brick of standard size 190 mm x 90 mm x 90 mm is recommended by the BIS. With mortar thickness, the size of such a brick becomes 200 mm x 100 mm x 100 mm and it is known as the nominal size of the modular brick. Thus the nominal size of brick includes the mortar thickness.
It is found that the weight of 1 cum of brick earth is about 18 KN. Hence the average weight of a brick will be about 30 to 35 N.

9. Actual thickness of wall with 2.5 brick is __________
a) 30cm
b) 50cm
c) 49cm
d) 20cm
View Answer

Answer: c
Explanation: A two-by-four wall stud is 312 inches wide, and an interior wall typically has 12-inch drywall installed on both sides, bringing the wall thickness to 412 inches. Walls that contain plumbing, such as walls behind sinks, however, should be thicker than standard walls. Two-by-six wall studs are 512 inches wide and they provide a larger stud space for running drainpipes, air ducts or other mechanical elements. With the addition of drywall on both sides, a two-by-six wall is 612 inches wide.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.