Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Finishing Work

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Finishing Work”.

1. What are the steps involved in the concreting process?
a) Compacting, Batching, Mixing, Transporting and placing of concrete
b) Mixing, Batching, Transporting, placing of concrete and Compacting
c) Batching, Mixing, Transporting and placing of concrete, Compacting
d) Batching, Placing of concrete, Compacting, Mixing and Transporting
View Answer

Answer: c
Explanation: Steps involved in the concreting process are:
Batching: The process of measurement of the different materials for the making of concrete is known as batching. Batching is usually done in two ways: volume batching and weight batching. In case of volume batching the measurement is done in the form of volume whereas in the case of weight batching it is done by the weight.
Mixing: In order to create good concrete the mixing of the materials should be first done in dry condition and after it wet condition. The two general methods of mixing are: hand mixing and machine mixing.
Transportation and placing of concrete: Once the concrete mixture is created it must be transported to its final location. The concrete is placed on form works and should always be dropped on its final location as closely as possible.
Compaction of concrete: When concrete is placed it can have air bubbles entrapped in it which can lead to the reduction of the strength by 30%. In order to reduce the air bubbles the process of compaction is performed. Compaction is generally performed in two ways: by hand or by the use of vibrators.
advertisement

2. The major type of reinforcements used in prestressing is ________
a) circular reinforcement
b) spalling reinforcement
c) rolling reinforcement
d) spiral reinforcement
View Answer

Answer: b
Explanation: The spalling stresses leads to stress behind the loaded area of the anchor blocks. This results in the breaking off of the surface concrete. The most likely causes of such types of stresses are Poisson`s effects strain interoperability or by the stress trajectory shapes.

3. ____________ is a type of slump test indication.
a) Shear slump
b) Moment slump
c) False slump
d) Rigid sump
View Answer

Answer: a
Explanation: This type of slump is characterized by the general drop of the concrete mass evenly without visible signs of deterioration or disintegration.
Shear Slump: It indicates that the concrete mix is deficient in cohesion. This type of slump leads to segregation and bleeding. Henceforth in the long run effecting the durability of the concrete.
Collapse Slump: This type of slump is indicates that the mix of concrete is simply too wet. The mix is considered to be harsh and lean.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The foundations are placed below ground level, to increase ____________
a) stability
b) strength
c) workability
d) life span
View Answer

Answer: a
Explanation: The main purpose of the foundation is to distribute the load of the superstructure to the sub-bearing strata and depth of foundation is below the ground level to prevent the external force like wind load and hence to stabilized the structure.

5. The process of making the back ground rough, before plastering, is ___________
a) dubbing
b) peeling
c) blistering
d) hacking
View Answer

Answer: d
Explanation: Hacking is done on the finished wall before application of plaster of paris or tiles. It is the process of roughening the wall surface so that plaster can rest on it otherwise it would get shear off due to plane surface of the wall. Generally it is adopted for renovation purpose (applying POP). Earlier mason prepare it with cement plaster and later on if owner wants to renovate wall of their house with tiles or POP they use this process called hacking. There are lot of methods to do it but generally, it is been done by chisel.
Take Civil Engineering Drawing Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. The angular steps used for changing direction of the stairs, are called ___________
a) round steps
b) angular steps
c) radial steps
d) winders
View Answer

Answer: d
Explanation: Winders are steps that are narrower on one side than the other. They are used to change the direction of the stairs without landings. A series of winders form a circular or spiral stairway. When three steps are used to turn a 90° corner, the middle step is called a kite winder as a kite-shaped quadrilateral.

7. A projecting piece usually provided to support a truss is __________
a) coping
b) cornice
c) lintal
d) frieze
View Answer

Answer: d
Explanation: In architecture the frieze is the wide central section part of an entablature and may be plain in the Ionic or Doric order, or decorated with bas-reliefs. Even when neither columns nor pilasters are expressed, on an astylar wall it lies upon the architrave (‘main beam’) and is capped by the moldings of the cornice. A frieze can be found on many Greek and Roman buildings, the Parthenon Frieze being the most famous, and perhaps the most elaborate. This style is typical for the Persians.
advertisement

8. Curing is the process of maintaining the moisture and temperature conditions for freshly deployed concrete.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The methods that are involved in saving the shrinkage of the concrete includes:
(a) Spraying of water: on walls, and columns can be cured by sprinkling water.
(b) Wet covering of surface: can be cured by using the surface with wet gunny bags or straw
(c) Ponding: the horizontal surfaces including the slab and floors can be cured by stagnating the water.
(d) Steam curing: of pre-fabricated concrete units steam can be cured by passing it over the units that are under closed chambers. It allows faster curing process and results in faster recovery.
(e) Application of curing compounds: compounds having calcium chloride can be applied on curing surface. This keeps the surface wet for a very long time.

9. In order to make a elastomeric bearing act/ function as a soft spring it should be made to allow it to bulge laterally and also the stiffness compression can be increased by simply increasing the limiting amount of the lateral bulging.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In many cases in order to increase the compression stiffness of the bearing the usage of metal plates is made. Once steel plates are included in the bearings the freedom of the bulge is restricted dramatically, also the deflection of the bearing is reduced as compared to a bearing without the presence of steel plates. The tensile stresses of the bearings are induced into the steel plates. But the presence of the metal plates does not affect the shear stiffness of the bearings.
advertisement

10. Pumping be not used in case of concreting works.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: During the pumping operation the pump exerted pressure must overcome any friction between the pumping pipes and the concrete, also the weight of the concrete and the pressure head when the concrete is placed above the pumps. Since only water is pump able, all the pressure generated is by the water that is present in the concrete. The major problem due to pumping are segregation effects and bleeding. In order to rectify and reduce these effects, generally the proportion of the cement is increased in order to increase the cohesion, which leads to the reduction of segregation and bleeding. Also if a proper selection of the aggregate grading can vastly improve the concrete pump ability.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.