Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Curves Used in Engineering Practice

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Curves Used in Engineering Practice”.

1. Parabolic curves is not used in ________
a) Arches
b) Bridges
c) Sound reflectors
d) Boring
View Answer

Answer: d
Explanation: Mostly used in construction and also for converging or diverging light since radiation often needs to be concentrated at one point (e.g. radio telescopes, pay TV dishes, solar radiation collectors) also to be transmitted from a single point into a wide parallel beam (e.g. headlight reflectors). Boring uses single point cutting tools which are straight vertical shaped.
advertisement

2. By an equation how can you define a cycloid?
a) y = a(1-sin α)
b) x = a(α – cos α)
c) x = a(α – sin α)
d) x = a(1- sin α)
View Answer

Answer: c
Explanation: Cycloid is a curve generated by a point on the circumference of a circle which rolls along a straight line. It can be described by an equation,
y = a(1 – cosα) or x = a(α – sin α).

3. When the point is within the circle, the curve is called an ________
a) Inferior trochoid
b) Superior trochoid
c) Inscribed trochoid
d) Superior trochiod
View Answer

Answer: a
Explanation: Trochoid is a curve generated by a point fixed to a circle, within or outside its circumference, as the circle rolls along a straight line. The curve generated below shows us the inferior trochoid.

Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

Trochoid is a curve generated by a point fixed to a circle

4. Figure below represents a section (shaded) obtained due to intersection by a plane that is parallel to the axes of the cones, what it the section called?
Hyperbola represents section obtained due to intersection by plane that is parallel
a) Parabola
b) Hyperbola
c) Ellipse
d) Cycloid
View Answer

Answer: b
Explanation: Hyperbola concept originated in Greek, can be defined as a set of points in a plane whose distances to two fixed points in the plane have a constant difference. It is formed by the intersection of a plane with a right circular cone. Equation of parabola: x2/a2 – y2/b2 = ±1.
Take Civil Engineering Drawing Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

5. For eccentricity in ellipse (e) which relation is correct?
a) e < 1
b) e = 1
c) e > 1
d) e = ∞
View Answer

Answer: a
Explanation: Eccentricity can be defined as a parameter associated with every conic section. It can be thought of a measure of how much the conic section deviates from being circular. When (e < 1 Ellipse), (e = 1 Parabola), (e > 1 Hyperbola), (e = ∞ straight line), (e = 0 Circle).

6. When a uniform and flexible chain hangs from two pegs, its weight is uniformly distributed along its length. The shape it takes is called a _________
a) Catenary
b) Parabola
c) Hyperbola
d) Ellipse
View Answer

Answer: a
Explanation: When a uniform and flexible chain hangs from two pegs, its weight is uniformly distributed along its length. The shape it takes is called a catenary. The catenary curve has a U-like shape, superficially similar in appearance to a parabola, but it is not a parabola. The catenary is also called the alysoid, chainette, or, particularly in the materials sciences, funicular. This figure blow represents a catenary and a parabola.

advertisement

This figure represents a catenary & a parabola

7. A curve defined by an equation x2/a2 + y2/b2 = 1 is known as ________
a) Ellipse
b) Directrix
c) Parabola
d) Hyperbola
View Answer

Answer: a
Explanation: A plane curve such that the sums of the distances of each point in its periphery from two fixed points, the foci, are equal. It is a conic section formed by the intersection of a right circular cone by a plane that cuts the axis and the surface of the cone.

advertisement

Conic section formed by intersection of right circular cone by plane that cuts the axis

8. The curve generated by a point on the circumference of a circle, rolling along another circle inside it, is called a ________
a) Epicycloid
b) Epitrochoid
c) Hypocycloid
d) Trochoid
View Answer

Answer: c
Explanation: Hypocycloid is a special plane curve generated by the trace of a fixed point on a small circle that rolls within a larger circle. It is comparable to the cycloid but instead of the circle rolling along a line, it rolls within a circle. In the figure below, the circle with radius b rolls inside the bigger circle thus making the curves known as hypocycloid.
The circle with radius b rolls inside the bigger circle thus making the curves

9. The curve generated by a point fixed to a circle outside its circumference as it rolls along a straight line is called a _________
a) Inferior epitrochoid
b) Superior trochoid
c) Inferior trochoid
d) Superior epitrochoid
View Answer

Answer: b
Explanation: Trochoid is a curve generated by a point fixed to a circle, within or outside its circumference, as the circle rolls along a straight line and if the points would had have been outside the circumference of the circle then it would have been called as superior trochoid. The below diagram shows a superior trochoid.
The diagram shows a superior trochoid with the circumference of the circle

10. The curve generated by a point fixed to a circle outside its circumference s it rolls along a circle outside it, is called _______________
a) Inferior epitrochoid
b) Superior trochoid
c) Inferior trochoid
d) Superior Epitrochoid
View Answer

Answer: d
Explanation: An epitrochoid is a roulette traced by a point attached to a circle of radius r rolling around the outside of a fixed circle of radius R, where the point is at a distance d from the center of the exterior circle.

11. Which of the following is not true regarding concentric and eccentric circles?
a) Concentric circles have a common centre point
b) Eccentric circles have no common centre point
c) Concentric circles have no common centre point
d) Two or more circles with a common centre point are called concentric
View Answer

Answer: d
Explanation: When a circle is fully contained within another circle, they can be either eccentric or concentric. If they share the same centre, they are called concentric (please refer figure a) or else, they are said to be eccentric (please refer figure b).

Circle is contained within another circle can be either eccentric or concentric

12. Which of the following is not present in a circle?
a) Angle
b) Centre
c) Sector
d) Eccentricity
View Answer

Answer: d
Explanation: Eccentricity can be defined as a parameter associated with every conic section. It can be thought of as a measure of how much the conic section deviates from being circular. Options like angle, centre and sector are there in a circle except the eccentricity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.