Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Detailed Specifications of Road Work – 2

«
»

This set of Advanced Civil Engineering Drawing Questions and Answers focuses on “Detailed Specifications of Road Work – 2”.

1. The weight of vehicles affects ____________
a) pavement thickness
b) ruling gradient
c) limiting gradient
d) pavement thickness, ruling gradient and limiting gradient
View Answer

Answer: d
Explanation: Weight transfer and load transfer are two expressions used somewhat confusingly to describe two distinct effects: the change in load borne by different wheels of even perfectly rigid vehicles during acceleration, and the change in center of mass (CoM) location relative to the wheels because of suspension compliance or cargo shifting or sloshing. In the automobile industry, weight transfer customarily refers to the change in load borne by different wheels during acceleration. This is more properly referred to as load transfer, and that is the expression used in the motorcycle industry.

2. Volume of traffic which would immediately use a new road or an improved one when opened to traffic is known as ___________
a) general traffic
b) development traffic
c) normal traffic growth
d) current traffic
View Answer

Answer: c
Explanation: Because Normal traffic growth is the increase in traffic volume due to the general increase in no of transportation vehicles from year to year.

3. The length of the side of warning sign boards of roads is ___________
a) 45 cm
b) 60 cm
c) 20 cm
d) 05 cm
View Answer

Answer: a
Explanation: Road signs in the Republic of India are similar to those used in some parts of the United Kingdom, except that they are multilingual.
Most urban roads and state highways have signs in the state language and English. National highways have signs in the Hindi and English.
In 2012, the Tourism department of Kerala announced plans to upgrade road signs in the state to include maps of nearby hospitals. The Noida Authority announced plans to replace older signboards with new fluorescent signage.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Reinforcement in cement concrete slab of road pavements, is placed ____________
a) longitudinally
b) longitudinally and transversely
c) in the form of welded wire mesh
d) transversely
View Answer

Answer: c
Explanation: In concrete pavement the longitudinal reinforcing steel is continuous throughout the pavement length. It is a joint less concrete pavement sufficiently reinforced to control cracking, without the aid of weakened transverse joints such as are used in ordinary or conventional type of jointed concrete pavement. Reinforced bars in the concrete are lapped to form continuous reinforcement holding the pavement together in all kinds of weather and preventing formation of large cracks that would otherwise reduce the service life of the pavement. CRCP has all the good features of concrete pavements such as durability, high structural strength, non-skid surface and good visibility at night, wet or dry—features which make concrete, and especially continuously reinforced concrete, a permanent road surfacing material.

5. Driving vehicles on wet surfaced roads, is dangerous because it may ___________
a) overturn
b) slip
c) skid
d) slip and skid
View Answer

Answer: b
Explanation: An automobile skid is an automobile handling condition where one or more tires are slipping relative to the road, and the overall handling of the vehicle has been affected.
In (automotive) vehicle dynamics, slip is the relative motion between a tire and the road surface it is moving on. This slip can be generated either by the tire’s rotational speed being greater or less than the free-rolling speed, or by the tire’s plane of rotation being at an angle to its direction of motion.

6. The absolute minimum sight distance required for stopping a vehicle moving with a speed of 80 km ph, is ____________
a) 100 cm
b) 120 cm
c) 40 cm
d) 60 cm
View Answer

Answer: b
Explanation:
SSD = lag distance + braking distance.
= v.t + v2/2gf.
= 22.22*2.5 + (22.2)2/(2*9.81*0.35).
= 126.5 (near to 120)
Where v is in m/s and t = reaction time(2.5sec acc. to IRC).

7. Enoscope is used to determine ___________
a) spot speed
b) average speed
c) travel time
d) average time
View Answer

Answer: a
Explanation: Enoscope consists of a simple open housing containing a mirror mounted on a tripod at the side of the road in such a way that an observer’s line of sight turned through 90o. The observer stands at one end of section and on the other end enoscope is placed and measure the time taken by the vehicle to cross the section (fig 6.2). Advantages of this method are that it simple and eliminate the errors due to parallax and considerable time is required to time each vehicle, which lengthen the study period and under heavy traffic condition it may be difficult to relate ostentatious to proper vehicle are the disadvantages of enoscope method.
advertisement

8. An Executive Engineer of roads, executes works under direct control of _________
a) Superintending Engineer
b) Secretary to the Govt
c) Chief Engineer
d) Junior engineer
View Answer

Answer: a
Explanation: On large construction projects, the superintendent’s (otherwise known as a ‘foreman’ outside the USA) job is to run the day-to-day operations on the construction site and control the short-term schedule. The role of the superintendent also includes important quality control and subcontractor coordination responsibilities. It is common for most finance-related tasks (especially labor and material cost control) and long-term scheduling to be handled by a project manager. The project manager and superintendent need to cooperate and share control effectively. Superintendents are almost universally stationed on the construction site, while project managers are usually based in the contractor’s office with part-time on site responsibilities.

9. In ideal pavement is constructed with _________
a) bricks
b) hard soil
c) portland cement concrete
d) tar
View Answer

Answer: c
Explanation: Plain cement concrete (PCC) is used to provide rigid impervious bed to RCC in foundation where the earth is soft and yielding. PCC can be used over brick flat soling or without brick flat soling. Plain cement concrete can also called only “cement concrete (CC)” or “binding concrete”.
advertisement

10. The head of public works department of any Indian state, is ____________
a) Transport Minister
b) Chief Engineer
c) Superintending Engineer
d) Executive Engineer
View Answer

Answer: b
Explanation: A chief engineer is a senior engineer in an organization. Typically they are in charge of an engineering department, and duties vary considerably depending on the industry. In public works, such as for a city, county, military division, or federal program, the engineering department often has a chief engineer. This is typically shown as “Office of the Chief Engineer” in organizational charts. This person or group is separate from the other engineering offices, and functions to coordinate their activities from an engineering perspective.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice advanced questions and answers on all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.