Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Values, Tax, Funds & Rents etc

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Values, Tax, Funds & Rents etc”.

1. _____________ is the technique of estimating or determining the fair price or value of a property such as a building, a factory, other engineering structures of various types.
a) depreciation
b) capital value
c) valuation
d) taxation
View Answer

Answer: c
Explanation: By valuation the present value of a property is determined. The present value of property may be decided by its selling price, or income or rent it may fetch. The value of property depends on its structure, life, maintenance, location, bank interest, legal control, etc. The value also depends on supply on demand and the purpose for which valuation is required.
advertisement

2. What is the capitalized value of a property fetching a net annual rent of Rs.1000 and the highest rate of interest prevalent being 5%, rate of interest is 8%?
a) Rs.16500.00
b) Rs.18500.00
c) Rs.12900.00
d) Rs.12500.00
View Answer

Answer: d
Explanation: For Rs.5.00 interest, capital Rs.1000.00
To get Rs.1000.00 interest, capital = (100/5)*1000
= Rs.20000.00
In short capitalized value is – Net annual income*Year’s purchase
For the same net income if the rate of interest is 8% the capitalized value = 1000*(100/8) = Rs.12500.00.

3. A pumping set with a motor has been installed in a building at a cost of Rs.2500.00. Assuming the life of the pump as 15 years, work out the amount of annual instalment of sinking fund required to be deposited to accumulate the whole amount of 4% compound interest.
a) Rs.355
b) Rs.125
c) Rs.185
d) Rs.1950
View Answer

Answer: b
Explanation: The annual sinking fund, I = Si / [(1+i)n-1] = 2500*0.04/(1+0.04)15-1 = 2500*0.05 = Rs.125
The owner is to deposit Rs.125/- annually in 4% compound interest carrying investment for 15 years to accumulate Rs.2500/-.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. An old building has been purchased by a person at a cost of Rs.30000/- excluding the cost of the land. Calculate the amount of annual sinking fund at 4% interest assuming the future lie of the building as 20 years and the scrap value of the building as 10% of the cost of purchase.
a) Rs.979.7
b) Rs.4387.20
c) Rs.107.20
d) Rs.907.20
View Answer

Answer: d
Explanation: The total amount of sinking fund to be accumulated at the end of 20 years.
S = 30000 * 90/100 = Rs.27000.00
Annual instalment of sinking fund.
I = Si / [(1+i)n-1] = 27000*0.04/(1+0.04)20-1 = 27000*0.0336 = Rs.907.20
Annual Instalment for sinking fund required for 20 years = Rs.907.20.

5. In this method, it is assumed that the property will lose its value by a constant percentage of its value at the beginning of every year. This method is called?
a) Sinking fund method
b) Constant percentage method
c) Straight line method
d) Quantity survey method
View Answer

Answer: c
Explanation: In this method a fixed amount of the original cost is deducted every year so that at the end of the utility period only the scrap value is left.
Annual depreciation D = Original cost-scrap value/life in year = C-S/n,
Where C- original cost, S- scrap value, n-life of the property in years and D- annual depreciation. The book value after the number of years, say N years = original cost – N*D.
advertisement

6. A property fetches a net annual income of Rs.900 deducting all outgoings. Workout the capitalized value of the property if the rate of interest is 6% per annum.
a) Rs.67003.00
b) Rs.189003.00
c) Rs.45603.00
d) Rs.15003.00
View Answer

Answer: a
Explanation: Year’s purchase = 100/6 = 16.67
Capitalized value of the property = Net income * Y.P. = 900*16.67 = Rs.15003.00.

7. A building costing Rs.700000.00 has been constructed on a freehold land measuring 100 sq m recently in a big city. Prevailing rate of land in the neighbourhood is Rs.150.00 per sq m. Determine the net rent of the property, if the expenditure on an outgoing including sinking fund is Rs.24000.00 per annum. Work out also the gross rent of the property per month.
a) 48000/-, 8000/-
b) 18000/-, 6000/-
c) 46700/-, 6000/-
d) 48000/-, 6000/-
View Answer

Answer: d
Explanation: Cost of construction = Rs.700000.00
Cost of land @Rs.150.00 per sq m = 100*150 = Rs.150000.00
Net return:
On building @ 6% on the cost of construction = 700000.00 *6/100 = Rs.42000.00
On the land @ 4% on the cost of land = 700000.00 *6/100 = Rs.6000.00
Total net rent per year = Rs.48000.00
Gross rent = Net rent + outgoings = 48000+24000.00 = 72000.00 per annum
Gross rent per month = 72000/12 = 6000.00.

8. Find the plinth area required for the residential accommodation for an assistant engineer in the pay scale of Rs.400.00 to 1000.00 per month.
a) 293.33 sq m.
b) 93.33 sq m.
c) 983.33 sq m.
d) 23.33 sq m.
View Answer

Answer: b
Explanation: Average pay = 400+1000/2 = Rs. 700.00 per month.
Average monthly rent @ 10% of salary = 700.00/10 = Rs.70.00
Average annual rent 70.0*12 = Rs.840.00.
Capital cost of the building @ 6%interest = 840*100/6 = Rs.14000.00
Plinth area required @Rs.150.00 per sq m of plinth area = 14000/150 = 93.33 sq m.
Normally the quarter for the assistant engineer should be constructed at the cost of Rs.14000.00 having plinth area of 93.33 sq m.
But due to the increase in the cost of construction, this may be increased by 100% and the capital cost of construction may be fixed as Rs.2800.00 and the approximate plinth area of 93.33.
advertisement

9. Obsolescence is the annual periodic payments for repayments of the capital amount invested by a party.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: An annuity is a series of payments made at equal intervals. Examples of annuities are regular deposits to a savings account, monthly home mortgage payments, monthly insurance payments and pension payments. Annuities can be classified by the frequency of payment dates. The payments (deposits) may be made weekly, monthly, quarterly, yearly, or at any other regular interval of time.
An annuity which provides for payments for the remainder of a person’s lifetime is a life annuity.
advertisement

10. Scrap value is the net annual letting value of a property, which is obtained after deducting the amount of yearly repairs from the gross income.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In financial accounting, scrap value is associated with the depreciation of assets used in a business. In this situation, scrap value is defined as the expected or estimated value of the asset at the end of its useful life. Scrap value is also referred to as an asset’s salvage value or residual value.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.