Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Planning Layout of Residential buildings

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Planning Layout of Residential buildings”.

1. For residential building the liveable area should be 50% to 65% of the plinth area.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For residential building the liveable area should be 50% to 65% of the plinth area. The circulation area should be minimum possible depending on the climatic condition of the region.
advertisement

2. Drawing room should be light and ventilated and located in the heart of the building.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: For orthodox families observing purda, the drawing room may be placed in the front, having a verandah in the front and a lobby or dining room in the rear. Drawing room serves as recreation room, a study room, entertaining room for guests and visitors and a congregation room on special occasions of marriages, religious functions, etc.

3. Bedroom should not be placed on the sides of the building.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It should be placed with at least one wall exposed to the outer space for ventilation and light. They should be placed on the sides of the prevailing wind with sufficient windows and ventilators having sun shades to protect against sun and rain.
advertisement
advertisement

4. Kitchen should be placed opposite to the direction of the prevailing wind.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Kitchen should be placed opposite to the direction of the prevailing wind so that smoke may not enter into the other rooms of these building. It is better to have kitchen in a separate wing or block or disconnected with a lobby and windows and chimney for smoke to escape.

5. The minimum width of staircase should be 0.9 m clear of railing and may range up to 1.5 m.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There should be a clear head-way of 2.1 m above each step and landing. The staircase should be constructed in two flights having a landing in the middle to make it easy and comfortable to climb.
advertisement

6. Which factor is not considered on studying of site?
a) Number of gender ratio
b) Study of site with respect to other surrounding sites
c) Study of geographical and geological conditions of site
d) Location site
View Answer

Answer: a
Explanation: Factors considered on studying of site are-

  1. Location site
  2. Study of site with respect to other surrounding sites
  3. Study of geographical and geological conditions of site
  4. Climatic conditions of site
  5. Survey map site
  6. Average air direction
  7. Network of road pattern
  8. Services available today, expected tomorrow
  9. Environmental conditions
  10. Mode of transportation available and which have to be incorporated
  11. Type of labour available- skilled, unskilled, semiskilled
  12. Type of equipments on construction
  13. Time available for planning and execution of work till finish
  14. .

advertisement

7. What should the planner must have an interaction with the master/residents to understand the following?
a) Aim/object/purpose of building
b) Number of people using the building
c) Type of people, their education, awareness
d) Dressing sense of the people
View Answer

Answer: d
Explanation: After theses studies planner must have an interaction with the master/residents to understand the following:
i. Aim/object/purpose of building
ii. Number of people using the building
iii. Type of people,their education,awareness
iv. Art and culture of the people
v. What are the expected actions and interations of people
vi. Maximum and minimum requirements of the people
vii. Their expection about maintanence of the building.

8. Which among the following is not a principle of planning?
a) Furniture requirements
b) Aspect
c) Prospect
d) Respect
View Answer

Answer: d
Explanation: *Aspect- Is meant for arrangement of doors and windows 1n the external walls of the bui1iding wh1ch allows the natural gifts of sun shine and air, scenery etc.
*Prospect- is determine by the views desired from certain rooms of the house and is interest by surroundings peculiarities of selected site
*Furniture requirements- it 1s the functional requirement of a room decides the required furniture.
advertisement

9. ____________ refers to the effect produced by deriving the maximum benefits from the minimum dimensions off a room.
a) Compactness
b) Roominess
c) Grouping
d) Privacy
View Answer

Answer: b
Explanation: Giving due importance to the furniture placement in the room. Factors effecting of roominess are- size of the room, shape, furniture used, position of doors, windows.

10. __________ is nothing, but the movement.
a) Circulation
b) Privacy
c) Grouping
d) Ventilation
View Answer

Answer: a
Explanation: It is nothing but the movement. This is two types of circulation – Horizontal Circulation, Vertical Circulation
Horizontal circulation: It is the circulation on the same floor, Vertical circulation: It nothing but the movement of upward and downward movement.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.