Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Sizes and Dimensions of Various Works in MKS and FPS

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Sizes and Dimensions of Various Works in MKS and FPS”.

1. Unit of dimensions for ballast is __________
a) cm
b) micro m
c) mm
d) cu m
View Answer

Answer: c
Explanation: Track ballast forms the track bed upon which railroad ties (sleepers) are laid. It is packed between, below, and around the ties. It is used to bear the load from the railroad ties, to facilitate drainage of water, and also to keep down vegetation that might interfere with the track structure. This also serves to hold the track in place as the trains roll by. It is typically made of crushed stone, although ballast has sometimes consisted of other, less suitable materials, for example burnt clay. The term “ballast” comes from a nautical term for the stones used to stabilize a ship.
advertisement

2. Unit of payment in FPS of Explosive for blasting is __________
a) kg
b) per lb
c) per gm
d) per cu m
View Answer

Answer: b
Explanation: Drilling and Blasting is the controlled use of explosives and other methods such as gas pressure blasting pyrotechnics, to break rock for excavation. It is practiced most often in mining, quarrying and civil engineering such as dam or road construction. The result of rock blasting is often known as a rock cut.
Drilling and Blasting currently utilizes many different varieties of explosives with different compositions and performance properties. Higher velocity explosives are used for relatively hard rock in order to shatter and break the rock, while low velocity explosives are used in soft rocks to generate more gas pressure and a greater heaving effect. For instance, an early 20th-century blasting manual compared the effects of black powder to that of a wedge, and dynamite to that of a hammer. The most commonly used explosives in mining today are ANFO based blends due to lower cost than dynamite.

3. Unit of payment in MKS of supply paint ready mix is _________
a) per litre
b) per gl
c) per lb
d) per cu m
View Answer

Answer: a
Explanation: Paint is any liquid, liquefiable, or mastic composition that, after application to a substrate in a thin layer, converts to a solid film. It is most commonly used to protect, color, or provide texture to objects. Paint can be made or purchased in many colors—and in many different types, such as watercolor, synthetic, etc. Paint is typically stored, sold, and applied as a liquid, but most types dry into a solid.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Unit of measurement of supply of bare electric wire in FPS is _________
a) per quintal
b) per cu cm
c) per cwt
d) per m
View Answer

Answer: c
Explanation: The hundredweight (abbreviation: cwt), formerly also known as the centum weight or quintal, is an English, imperial, and US customary unit of weight or mass of various values. Its present value continues to differ between the American and imperial systems. The two values are distinguished in American English as the “short” and “long” hundredweight and British English as the “cental” and the “hundredweight”.
• The short hundredweight or cental of 100 lb (45.359237 kg) is used in the US and Canada.
• The long or imperial hundredweight of 8 stone (112 lb or 50.802345 kg) sees informal use in the imperial system but according to Schedule 1, Part VI of the Weights and Measures Act 1998, is no longer to be used for trade after the Act came into force.

5. Unit of payment in MKS for supply of timber is ________
a) cu m
b) per cu m
c) %cu ft
d) %cu m
View Answer

Answer: b
Explanation: Lumber (American English; used only in North America) or timber (used in the rest of the English speaking world) is a type of wood that has been processed into beams and planks, a stage in the process of wood production.
Lumber may be supplied either roug-sawn, or surfaced on one or more of its faces. Besides pulpwood, rough lumber is the raw material for furniture-making and other items requiring additional cutting and shaping. It is available in many species, usually hardwoods; but it is also readily available in softwoods, such as white pine and red pine, because of their low cost. Finished lumber is supplied in standard sizes, mostly for the construction industry – primarily softwood, from coniferous species, including pine, fir and spruce (collectively spruce-pine-fir), cedar, and hemlock, but also some hardwood, for high-grade flooring.
advertisement

6. Unit of payment in MKS of spun yarn is _____________
a) per kg
b) per lb
c) per gl
d) per m
View Answer

Answer: a
Explanation: Yarn is a long continuous length of interlocked fibres, suitable for use in the production of textiles, sewing, crocheting, knitting, weaving, embroidery, and ropemaking. Thread is a type of yarn intended for sewing by hand or machine. Modern manufactured sewing threads may be finished with wax or other lubricants to withstand the stresses involved in sewing. Embroidery threads are yarns specifically designed for hand or machine embroidery.

7. Unit of payment in MKS of fixing doors and window is ____________
a) per cm
b) per no.
c) per gm
d) no.
View Answer

Answer: b
Explanation: A door is a solid barrier i.e. fixed in the opening of a wall. It can be opened for access to and from buildings and between the rooms or closed for privacy. The door has two parts: one part is frame and second part is shutters.
A window is an opening in a wall, door, roof or vehicle that allows the passage of light, sound, and air. Modern windows are usually glazed or covered in some other transparent or translucent material, a sash set in a frame in the opening; the sash and frame are also referred to as a window. Many glazed windows may be opened, to allow ventilation, or closed, to exclude inclement weather. Windows often have a latch or similar mechanism to lock the window shut or to hold it open by various amounts.
advertisement

8. Unit of payment in MKS is of supply of bricks is ______________
a) %nos
b) %cu ft
c) per % nos
d) % r ft
View Answer

Answer: c
Explanation: In a large industrial brickworks, clay is taken from the quarry, and then carried by conveyor belt or truck/lorry to the main factory, although it may be stockpiled outside before entering the machinery. When the clay enters the preparation plant (Clay Prep) it is crushed, and mixed with water and other additives which may include breeze, a very fine anthracite that aids firing. This process, which is also known as pugmilling, improves the consistency, firing qualities, texture, and colour of the brick. From here, the processed clay can be extruded into a continuous strip and cut with wires, or put into moulds or presses (also referred to as forming) to form the clay into its final shape. After the forming or cutting, the bricks must be dried, either in the open air, in drying sheds, or in special drying kilns. When the bricks have been dried, they must then be fired or ‘burnt’ in a kiln, to give them their final hardness and appearance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

advertisement

To practice all areas of Civil Engineering Drawing for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.