Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Schedule of Rates for Different Used Material

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Assessment Questions and Answers focuses on “Schedule of Rates for Different Used Material”.

1. What is the schedule rate for a Blacksmith in Lucknow?
a) Rs.350
b) Rs.150
c) Rs.30
d) Rs.150
View Answer

Answer: a
Explanation: A blacksmith is a metalsmith who creates objects from wrought iron or steel by forging the metal, using tools to hammer, bend, and cut (cf. whitesmith). Blacksmiths produce objects such as gates, grilles, railings, light fixtures, furniture, sculpture, tools, agricultural implements, decorative and religious items, cooking utensils etc.
advertisement

2. In its most simple form, a _______________ can be a list in a contract setting out the staff, labour and plant hire rates the contractor will use for pricing cost reimbursable instructed daywork.
a) list
b) plan
c) scheme
d) schedule of rates
View Answer

Answer: a
Explanation: However, on a much larger scale, a ‘schedule of rates term contract’, ‘term contract’ or ‘measured term contract’ may be used when the nature of work required is known but it cannot be quantified, or if continuity of programme cannot be determined. In the absence of an estimate, tenderers quote unit rates against a document that is intended to cover all likely activities that might form part of the works.

3. What is the schedule rate for a road roller including POL in Lucknow?
a) Rs.200
b) Rs.1000
c) Rs.2000
d) Rs.450
View Answer

Answer: b
Explanation: A road roller (sometimes called a roller-compactor, or just roller) is a compactor type engineering vehicle used to compact soil, gravel, concrete, or asphalt in the construction of roads and foundations. Similar rollers are used also at landfills or in agriculture.
advertisement
advertisement

4. What is the schedule rate for a Glazier in Lucknow?
a) Rs.50
b) Rs.350
c) Rs.320
d) Rs.120
View Answer

Answer: c
Explanation: A glazier is a skilled tradesman responsible for cutting, installing, and removing glass (and materials used as substitutes for glass, such as some plastics). Glaziers may work with glass in various surfaces and settings, such as windows, doors, shower doors, skylights, storefronts, display cases, mirrors, facades, interior walls, ceilings, and tabletops.

5. Which among the following is not an advantage of schedule of rates?
a) The client can stop and start work at a pace that might be determined by cash flow or funding
b) It is flexible in relation to scope and contractual commitment
c) A larger pool of contractors can be asked to tender as the process is inexpensive and quick
d) Additional resources are required to measure work and certify payments
View Answer

Answer: d
Explanation: Option “Additional resources are required to measure work and certify payments” is disadvantage.
The disadvantages include:
• Additional resources are required to measure work and certify payments.
• The client does not have a final price when committing to starting work.
• It is difficult for contractors to plan long-term resources and so might mean changes to personnel with loss of continuity.
• Contractors may be tempted to front-load costs in case later work does not materialise.
• There is no real incentive for contractors to treat such work with any sense of urgency and its best staff will be placed on the projects where the contractor is carrying more risk.
Participate in Civil Engineering Drawing Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. What is the schedule rate for a Riveter in Lucknow?
a) Rs.140
b) Rs.500
c) Rs.350
d) Rs.80
View Answer

Answer: c
Explanation: A rivet is a permanent mechanical fastener. Before being installed, a rivet consists of a smooth cylindrical shaft with a head on one end. The end opposite to the head is called the tail. On installation, the rivet is placed in a punched or drilled hole, and the tail is upset, or bucked (i.e., deformed), so that it expands to about 1.5 times the original shaft diameter, holding the rivet in place.

7. What is the schedule rate for Shisham wood in Lucknow?
a) Rs.380/cu m
b) Rs.11000/cu m
c) Rs.12080/cu m
d) Rs.2300/cu m
View Answer

Answer: b
Explanation: Shisham is best known economic timber species of the rosewood genus sold internationally, but it is also used as fuel wood and for shade and shelter. With its tolerance of light frosts and long dry seasons, this species deserves greater consideration for tree farming, agro forestry and deciduous reforestation. After teak, it is the most important cultivated timber tree of Bihar, which is the largest producer of shisham timber in India.
advertisement

8. ______________ is the most high risk activity in the construction sector.
a) Shuttering
b) Demolition
c) Pointing
d) Plastering
View Answer

Answer: b
Explanation: The essence of safe demolition lies in efficient risk control, environmental management and careful planning. The CDM Regulations have provided a platform from which the industry exhibits best practice, demanding written plans of work for demolition even where a project is not notifiable.

9. In the construction industry ____________ is a very general term which refers to organisations contracted as part of the delivery of a built asset.
a) transporter
b) supplier
c) organisation
d) industry
View Answer

Answer: b
Explanation: Traditionally, suppliers might have been considered to be organisations contracted to provide physical supplies such as goods, materials, plant, and so on, however, its use is now much broader and PAS 1192-2 defines a supplier as any ‘provider of services or goods either directly to the employer or to another supplier in a supply chain’. The ‘supply chain’ is the interconnected hierarchy of suppliers.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice all areas of Civil Engineering Drawing Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.