Civil Engineering Drawing Questions and Answers – General Specifications

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “General Specifications”.

1. Specifications are of two types- General specification or brief specification and __________________
a) Short specification
b) General specification
c) Detailed specification
d) Brief specification
View Answer

Answer: c
Explanation: The detailed specification of an item of work specifies the qualities and quantities of materials, the proportion of mortar, workmanship, the method of preparation and the execution and the method of measurement. The detailed specification of different items of work are prepared separately, and describe what the works should be and how they shall be executed and constructed.
advertisement

2. For first class building D.P.C. shall be __________thick cement concrete 1:1 1/2:3.
a) 10.5 cm
b) 2.5 cm
c) 5.5 cm
d) 0.5 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: D.P.C. shall be 2.5 cm (1”) thick cement concrete 1:1 1/2:3, mixed with one kg of impermo per bag of cement or other standard water proofing materials as specified and painted with two coats of bitumen.

3. For First class building drawing room and dining room floors shall be of__________
a) Concrete
b) Tiles
c) Mosaic
d) Wooden
View Answer

Answer: c
Explanation: Floors of bedrooms shall be coloured and polished of 2.5 cm(1”) cement concrete over 7.5 cm(3”) lime concrete. Floors of others shall be of 2.5 cm (1”) cement concrete over 7.5 cm(3”) lime concrete polished.

4. For first class building chaukhats shall be of seasoned____________
a) Sesame wood
b) Saal wood
c) Teak wood
d) Arjun wood
View Answer

Answer: c
Explanation: Shutters shall be teak wood 4.3 cm thick panelled glazed or partly panelled and partly glazed as required, with additional wire gauge shutters. All fittings shall be of brass. Doors and windows shall be varnished or painted two coats with high class enamel paint over one coat of priming.

5. For fourth class building roofing shall be of __________over bamboo and wooden supports.
a) Mud roof
b) Tile roof
c) Wooden roof
d) Bamboo roof
View Answer

Answer: b
Explanation: Roof tiles are designed mainly to keep out rain, and are traditionally made from locally available materials such as terracotta or slate. Modern materials such as concrete and plastic are also used and some clay tiles have a waterproof glaze. Roof tiles are ‘hung’ from the framework of a roof by fixing them with nails.

6. For 2nd class building rain water pipes shall be of ______________ finished painted.
a) Cast iron
b) Bog iron
c) Brown ore
d) Pyrite
View Answer

Answer: a
Explanation: Cast iron is a group of iron-carbon alloys with a carbon content greater than 2%.[1] Its usefulness derives from its relatively low melting temperature. The alloy constituents affect its colour when fractured: white cast iron has carbide impurities which allow cracks to pass straight through, grey cast iron has graphite flakes which deflect a passing crack and initiate countless new cracks as the material breaks, and ductile cast iron has spherical graphite “nodules” which stop the crack from further progressing.
advertisement

7. Foundation and plinth shall be of ______________ brickwork with lime mortar over lime concrete.
a) 2nd class
b) 3rd class
c) 1st class
d) 4th class
View Answer

Answer: c
Explanation: Characteristics of first class brick-
– All bricks should be of first class of standard specifications.
– Bricks should be made of good earth completely burnt.
– Bricks should be of deep cherry red or copper colour.
– Bricks should be regular in shape.
– Edges of bricks should be sharp.
– On being struck, bricks should emit clear ringing sound.
– Bricks should be free from cracks, chips, flaws and lumps of any kind.
– Bricks should not absorb water more than one sixth of its weight after one hour of immersing in water.

8. Specification does not specifies or describes the nature and the class off the work, materials to be used in the work, workmanship, etc.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: Specification specifies or describes the nature and the class off the work, materials to be used in the work, workmanship, etc., and is very important for the execution of the work. The cost of a work depends much on the specifications.

9. The specifications are written in a language so that they indicate what the work should be and words “shall be” or “should be” are used.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The General Specification for Civil Engineering Works lays down the quality of materials, the standards of workmanship, the testing methods and the acceptance criteria for civil engineering works undertaken for the government for a particular Region. Where necessary, this General Specification should be supplemented by a particular specification.

10. General specification gives the nature and the class of the work and the materials in general terms.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is a short description of different parts of the work specifying materials, proportion, qualities, etc. General specification give general idea of the whole work or structure and are useful for preparing the estimate.

11. For first class building the foundation and plinth shall be of 1st class brickwork in lime mortar or 1:2 cement mortar over lime concrete or 1:6:7 cement concrete.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Foundation and plinth shall be of 1st class brickwork in lime mortar or 1:6 cement mortar over lime concrete or 1:4:8 cement concrete.

12. For first class building roof shall be of R.C.C. slab.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Roof shall be of R.C.C. slab with an insulation layer and lime concrete terracing above, supported over R.S. Joists or R.C.C. beams as required. Height of rooms shall not be less than 3.7 m (12 feet).
advertisement

13. For 2nd class building superstructure shall be of 1st class brickwork in lime mortar.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For 2nd class building superstructure shall be of 2nd class brickwork in lime mortar. Lintels over doors and windows shall be of R.B.

14. For third class building flooring shall be of brick-on-edge floor over well rammed earth.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Rammed earth is simple to manufacture, non-combustible, thermally massive, strong, and durable. However, structures such as walls can be laborious to construct of rammed earth without machinery, e. g., powered tampers, and they are susceptible to water damage if inadequately protected or maintained.

15. For fourth class building the doors and windows shall be of _________ wood, or country wood.
a) Sal
b) Neem
c) Teak
d) Mango
View Answer

Answer: d
Explanation: Technically mango is a hardwood with dense grains, so it has the strength to bear the weight necessary for chairs and heavy tables, but it’s still soft enough that it’s relatively easy to work with, requiring no special tools on behalf of the manufacturers. Mango furniture can stand the wear and tear of time as well as your grandmother’s oak kitchen table, but, unlike traditional hardwood furniture, it’s more affordable and, as we’ll get into, completely sustainable.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn