Civil Engineering Drawing Questions and Answers – General Specifications of Modern Road

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “General Specifications of Modern Road”.

1. What will be the design load for bridges and culverts on National Highway?
a) I.R.C. Class-D loading
b) I.R.C. Class-C loading
c) I.R.C. Class-A loading
d) I.R.C. Class-B loading
View Answer

Answer: c
Explanation: IRC a body of professional highway engineers provides the following services:
(i) It provides a forum for expression of collective opinion of its members for all matters affecting the construction and maintenance of roads in India.
(ii) It promotes the use of the standard specifications and practices.
(iii) It provided with the suggestions for the better methods of planning, designing, construction, administration and maintenance of roads.
(iv) It conducts periodical meetings to discuss technical problems regarding roads.
(v) It makes the laws for the development, improvement and protection of the roads.
(vi) It furnishes and maintains libraries and museums for encouraging the science of road making.
advertisement

2. Hard, rough and durable granite stone ballast _________ gauge, shall be used.
a) 100 mm
b) 20 mm
c) 1mm
d) 60mm
View Answer

Answer: d
Explanation: Ballast should not absorb water and should not be affected by weather action and shall be clean and free from dust, dirt, etc. Ballast should be stacked 30 cm high on the levelled side-berm of the road in a continuous stack along the road having the section as required per metre length of the road.

3. These are important roads within a district connecting areas of production with markets and connecting them with the State Highways & National Highways and are maintained by the State PWD?
a) State highway
b) National highway
c) District road
d) Rural road
View Answer

Answer: c
Explanation: District roads are sub-classified into – Major District Roads and Other District Roads. As per the classification of roads broadly the MDRs are to have a minimum width of 15 metres with traffic density of less than 10,000 PCUs but more than 5000 PCUs. It also connects Taluka headquarters and rural areas to District headquarters within the state. As on 31 March 2016, the total length of district roads was approximately 561,940 km of which 94.93 % of the total length were surfaced.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What will be the maximum superrelevation in hills on Major District roads?
a) 4 in 30
b) 1 in 10
c) 1 in 4
d) 1 in 60
View Answer

Answer: b
Explanation: To counter-act the effect of centrifugal force and reduce the tendency of vehicle to overturn and to skid laterally outwards, pavement outer edge is raised with respect to inner edge. Thus, providing a transverse slope is known as Super elevation. It is represented by “ e ”.
The maximum superrelevation in hills on Major District roads is 1 in 60

5. What will be the ruling gradient in hills on “Other district roads”?
a) 1 in 20
b) 1 in 5
c) 1 in 10
d) 1 in 3
View Answer

Answer: c
Explanation: Ruling gradient (plural ruling gradients) (rail transport) The steepest uphill gradient in one direction on a section of railway line, which determines the load that can be pulled by one locomotive over that section, according to the power rating of the locomotive. A typical ruling gradient could be 1:50 (2%).
advertisement

6. What will be the minimum visibility at vertical curves on National Highway?
a) 130 m
b) 200 m
c) 20 m
d) 100 m
View Answer

Answer: d
Explanation: The length of a crest vertical curve is governed by visibility considerations. The minimum length is based on the stopping sight distance; the maximum length is based on the passing sight distance, and overtaking is allowed throughout its length. The object of the present paper is theoretical determination of the zone of overtaking visibility in a curve designed on a below-maximum basis. The analysis covers 2 cases: (a) overtaking vehicle inside oncoming vehicle outside the curve and (b) both vehicles outside the curve. The corresponding curve geometries were also considered.

7. What will be the width of metalled surface single lane on Major District road?
a) 1.70 m
b) 3.70 m
c) 0.70 m
d) 10 m
View Answer

Answer: b
Explanation: A single carriageway or undivided highway is a road with one, two or more lanes arranged within a single carriageway with no central reservation to separate opposing flows of traffic.
A two-lane road or two-lane highway is a single carriageway with one lane for each direction. A single-track road has a single lane with passing places for traffic in both directions. Road traffic safety is generally worse for high-speed single carriageways than for dual carriageways due to the lack of separation between traffic moving in opposing directions.
advertisement

8. Subgrade shall be well consolidated and compacted each with a camber of 1 in 60.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Subgrades are commonly compacted before the construction of a road, pavement or railway track, and are sometimes stabilized by the addition of asphalt, lime, portland cement or other modifiers. The subgrade is the foundation of the pavement structure, on which the subbase is laid.
The load-bearing strength of subgrade is measured by California Bearing Ratio (CBR) test, falling weight deflectometer back calculations and other methods.

9. Inter coat shall be of stone ballast, or over burnt brick ballast of 50cm thick layer and consolidated and compacted by road roller to 0.8 cm.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Inter coat shall be of stone ballast, or over burnt brick ballast of 12cm thick layer and consolidated and compacted by road roller to 8 cm.
advertisement

10. First coat of bituminous painting shall be with stone ballast no.3 and stone grit of 20 mm gauge at 220 kg of asphalt and 1.35 cu m of stone grit per 100 sq. m.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: First coat of bituminous painting shall be with Asphalt or Road tar No.3 and stone grit of 20 mm gauge at 220 kg of asphalt and 1.35 cu m of stone grit per 100 sq. m.

11. If subgrade is soft or weak, a thick sub-base of cheap and inferior materials well compacted should be used.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: In transport engineering, subgrade is the native material underneath a constructed road, pavement or railway (US: railroad) track. It is also called formation level. The term can also refer to imported material that has been used to build an embankment.

12. Laying and consolidation shall be done during dry season.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Laying and consolidation shall be done during early rainy season, so that sufficient water is available for consolidation, and during the later part of the rains the ballast gets fully compacted.

13. Stone grits used for 1st coat and 2nd surface painting may be precoated in advance with advance with bitumen.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Precoating prevents separation and disintegration of grits and improves the life of the road. For precoating stone grits 12kg to 16 kg of asphalt or road tar per cu m of grit may be used.

14. As soon as sufficient length of premix has been laid, rolling should be started with 2 to 4 tonne roller.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: As soon as sufficient length of premix has been laid, rolling should be started with 7 to 8 tonne roller. Rolling should commence at the edge and progress towards the centre. After light rolling high spots or depressions which become apparent should be corrected by removing or adding premix and then rolled to thorough compaction.

15. Which authority is responsible for national highway?
a) Local governments and municipalities
b) Panchayats, JRY and PMGSY
c) Public Works Department of State/Union Territory
d) Ministry of Road Transport and Highways
View Answer

Answer: d
Explanation: The Ministry of Road Transport and Highways is a ministry of the Government of India, is the apex body for formulation and administration of the rules, regulations and laws relating to road transport, and transport research, in order to increase the mobility and efficiency of the road transport system in India. Road transport is a critical infrastructure for economic development of the country. It influences the pace, structure and pattern of development. In India, roads are used to transport over 60% of the total goods and 85% of passenger traffic.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.