Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Planning

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Planning”.

1. In village planning the site should be selected near the existing village, it should be on elevated ground level.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: To prevent it from flood it should be on elevated ground level. Topography of ground should be such that proper drainage is possible. Each village should be separate unit having agricultural land surrounding the village.
advertisement

2. For layout plan, plane table survey of the topography to a scale 1cm = 5m is done.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It should also represent all important existing features on the land. If ground is uneven, contouring by levelling instrument should also be done and spot levels shown in survey map.

3. For village road planning ‘rectangular’ pattern layout is suitable.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For village road planning ‘grid-iron’ pattern layout is suitable. The width of road should be determined on the consideration of volume and nature of traffic and plantation of trees. The street should be wide enough to allow two bullock carts or a jeep-cum-tractors to cross.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Minimum requirements of accommodation of a small family may be taken as two living rooms of not less than 10 sq. m.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It should also include one kitchen with smokeless chullha, one bath room, one sanitary latrine and one verandah in the rear. One verandah in the front is also desirable. Cattle shed, fodder store shed, etc., shall be provided.

5. 70% of rural households have access to electricity.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: 44% of rural households have access to electricity. Although cities have better facilities than villages, except for the major metros, no city in India provides full-day water supply.
advertisement

6. With modernization there is a growing number of nuclear families.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In this each couple occupies its own house after marriage, in urban areas. It is still rare, albeit not impossible, amongst traditional communities for senior citizens to live alone. It is extremely rare even in urban areas for couples to live together before marriage. Some single young adults live in same-sex dormitories or in shared accommodation during college and the early working years.

7. A real estate bubble is a type of economic bubble that occurs periodically in local or global real estate markets, typically following a land boom.
a) True
b) False
View Answer

Answer: d
Explanation: A real estate bubble or property bubble (or housing bubble for residential markets) is a type of economic bubble that occurs periodically in local or global real estate markets, typically following a land boom. A land boom is the rapid increase in the market price of real property such as housing until they reach unsustainable levels and then decline.
advertisement

8. The Low income housing construction funding is provided by __________
a) National Governments
b) State Governments
c) World Bank
d) National Governments, State Governments and World Bank
View Answer

Answer: d
Explanation: Bharat Nirman is targeting clean water, the Jawaharlal Nehru Urban Renewal Mission is building public toilets and sewage systems. The private sector, including companies such as Tata, have started to enter the low-income residential projects. In 2013, the Government of India and National Housing Bank borrowed US $100 million to fund their Low Income Housing Finance project. The money will be loaned to low income residents who wish to purchase or renovate a home.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

advertisement

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.