Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Estimate of Materials for Different House Parts

«
»

This set of Civil Engineering Drawing online test focuses on “Estimate of Materials for Different House Parts”.

1. Calculate the cost of carriage of 50,000 bricks by bullock carts, from a distance of 7 km on kutcha road. The cart can make two trips per day and can carry 250 bricks per trip. The wages of bullock cart may be taken as Rs.50 per day including the driver.
a) Rs.10,000
b) Rs.5000
c) Rs.1000
d) Rs.500
View Answer

Answer: b
Explanation: No. of trips required = 50000/250 = 200
No. of days work at two trips per day = 200/2 = 100
Cost of transport @Rs.50 per day = 100*50 = Rs.5000.

2. The cost of transporting materials does not depends upon the following factor ________
a) cost of owing or hire charges of the vehicle
b) loading capacity of the vehicle
c) labour cost for loading and unloading
d) elevation of road
View Answer

Answer: d
Explanation: Trucking companies (AE) or haulage companies / hauliers (BE) accept cargo for road transport. Truck drivers operate either independently – working directly for the client – or through freight carriers or shipping agents. This also applies to shipments that are transported out of a free port.
advertisement

3. Bullock cart can carry a load of ¾ to 1 tonne depending on the type of materials and the nature of road.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The average speed of a bullock cart may be taken as 3.5 km per hour and ¾ hour may be allowed for loading and unloading.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. For a lead of 1 km average speed is usually taken as 100 km per hour.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For each additional lead of 1 km an increase of speed of 1⁄>sub>2 km/hr is allowed. For parking usually 6 km is allowed.

5. The number of trips (N) in a 8-hour working day is calculated by the formula __________
a) N=8/(2L/S+5/8)
b) N=8/(2L/S+3/4)
c) N=8/(2L/S+8/4)
d) N=8/(2L/S+3/9)
View Answer

Answer: b
Explanation: where L=Lead(distance) in km, S=speed in km per hour and ½ hour time is allowed for loading and unloading.
advertisement

6. Knowing the number of trips, the total distance run both ways in km is equal to 2N+6.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The consumption of fuel, etc., many be taken as-Petrol or Diesel oil 3 km per litre, mobil oil 100 km per litre. The quantity of fuel consumption and the cost of fuel may be calculated as the local rates.

7. A half door or Dutch door or stable door is divided in half horizontally.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Traditionally the top half can be opened to allow a horse or other animal to be fed, while the bottom half remains closed to keep the animal inside. This style of door has been adapted for homes.
advertisement

8. Ideally, architects of houses design rooms to meet the needs of the people who will live in the house, this is known as ___________
a) planning
b) layout
c) finishing
d) interior design
View Answer

Answer: d
Explanation: Interior design is the art and science of enhancing the interiors of a space or building to achieve a healthier and more aesthetically pleasing environment for the end user. An interior designer is someone who plans, researches, coordinates, and manages such projects. Interior design is a multifaceted profession that includes conceptual development, space planning, site inspections, programming, research, communicating with the stakeholders of a project, construction management, and execution of the design.

9. Which type of door does the figure show?
Folding door type of door is seen the figure
a) Hinged doors
b) Folding door
c) Rotating door
d) Automatic door
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

10. Horizontal boards at the top, bottom, and optionally in the middle of a door that join the two stiles and split the door into two or more rows of panels is known as ______________
a) panels
b) mullions
c) stiles
d) rails
View Answer

Answer: d
Explanation: Horizontal boards at the top, bottom, and optionally in the middle of a door that join the two stiles and split the door into two or more rows of panels. The “top rail” and “bottom rail” are named for their positions. The bottom rail is also known as “kick rail”. A middle rail at the height of the bolt is known as the “lock rail”, other middle rails are commonly known as “cross rails”.

11. A brick laid flat with its long narrow side exposed is known as ____________
a) stretcher
b) header
c) rowlock
d) shiner
View Answer

Answer: a
Explanation: It is a brick or a stone which lies with its longest side parallel to the face of the work. The course of brick work in which all the bricks are laid as stretchers is known as stretcher course.
A brick laid flat with its long narrow side exposed is stretcher

12. A brick laid on the long narrow side with the broad face of the brick exposed is known as ______________
a) shiner
b) header
c) sailor
d) soldier
View Answer

Answer: b
Explanation: It is a brick or stone which lies with its greatest length at right angles to the face of the work. In case of stone masonry header is sometimes known as through stone. The course of brick work in which all the bricks are laid as headers is known as header course.
Brick or stone which lies with its greatest length at right angles to the face of the work

13. A brick laid on the long narrow side with the short end of the brick exposed is ___________
a) header
b) rowlock
c) sailor
d) soldier
View Answer

Answer: b
Explanation:The head is visible, and the long narrow sides are on bottom and top.
Brick laid on the long narrow side with the short end of the brick is rowlock

14. Which type of bond does the figure below represents?
Flemish bond is type of bond the figure represents with one stretcher between headers
a) flemish bond
b) monk bond
c) sussex bond
d) english bond
View Answer

Answer: a
Explanation: This bond has one stretcher between headers, with the headers centred over the stretchers in the course below.
Where a course begins with a quoin stretcher, the course will ordinarily terminate with a quoin stretcher at the other end. The next course up will begin with a quoin header. For the course’s second brick, a queen closer is laid, generating the lap of the bond. The third brick along is a stretcher, and is—on account of the lap—centred above the header below.

15. A ___________ consists of colourants dissolved and/or suspended in a ‘vehicle’ or solvent.
a) ceramic mixture
b) paint
c) wood stain
d) plaster
View Answer

Answer: c
Explanation: Vehicle is the preferred term, as the contents of a stain may not be truly ‘dissolved’ in the vehicle, but rather ‘suspended’, and thus the vehicle may not be a true ‘solvent’. The vehicle often may be water, alcohol, a petroleum distillate, or a finishing agent such as shellac, lacquer, varnish and polyurethane. Coloured or ‘stained’ finishes do not typically deeply penetrate the pores of the wood and may largely disappear when the finish deteriorates or is removed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice all areas of Civil Engineering Drawing for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.