Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Dealing with Railways

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dealing with Railways”.

1. Modern track typically uses _____________ with a profile of an asymmetrical rounded I-beam.
a) wooden
b) iron
c) hot-rolled steel
d) alloy of aluminium
View Answer

Answer: c
Explanation: Unlike some other uses of iron and steel, railway rails are subject to very high stresses and have to be made of very high-quality steel alloy. It took many decades to improve the quality of the materials, including the change from iron to steel. The stronger the rails and the rest of the trackwork, the heavier and faster the trains the track can carry.
advertisement

2. Name the form of track, the rails are welded together by utilising flash butt welding to form one continuous rail that may be several kilometres long.
a) INR
b) CBR
c) SBBR
d) WSR
View Answer

Answer: b
Explanation: The preferred process of flash butt welding involves an automated track-laying machine running a strong electric current through the touching ends of two unjoined rails. The ends become white hot due to electrical resistance and are then pressed together forming a strong weld. Thermite welding is used to repair or splice together existing CWR segments. This is a manual process requiring a reaction crucible and form to contain the molten iron. Thermite-bonded joints are seen as less reliable and more prone to fracture or break.

3. What does the weight of the rails depends upon?
a) Speed of train
b) Gauge of the tracks
c) Nature of traffic
d) Speed of train, gauge of tracks and nature of traffic
View Answer

Answer: d
Explanation: The weight of a rail per length is an important factor in determining rails strength and hence axle loads and speeds.
Weights are measured in pounds per yard or kilograms per metre; the pounds-per-yard figure is almost exactly double the kilograms-per-metre figure. Rails in Canada, the United Kingdom and United States are described using imperial units. In Australia, metric units are used as in mainland Europe.
Commonly, in rail terminology Pound is a contraction of the expression pounds per yard and hence a 132–pound rail means a rail of 132 pounds per yard.
advertisement
advertisement

4. Minimum depth of ballast prescribed of B.G. trunk lines of Indian Railways is?
a) 15 cm
b) 10 cm
c) 50 cm
d) 25 cm
View Answer

Answer: d
Explanation: Track ballast forms the tracked upon which railroad ties (sleepers) are laid. It is packed between, below, and around the ties. It is used to bear the load from the railroad ties, to facilitate drainage of water, and also to keep down vegetation that might interfere with the track structure. This also serves to hold the track in place as the trains roll by.

5. How is the boxing of ballast done?
a) Under the rails
b) At the rails
c) In between two rails
d) In between two sleepers
View Answer

Answer: b
Explanation: Boxing is the loose ballast provided around sleeper while packing is compacted ballast cushion as per gradation below sleeper, boxing provides lateral stability to sleeper.
advertisement

6. Coal ash (or cinder) is used in initial stages of a new construction of railway for __________
a) wooden sleepers
b) steel sleepers
c) cast iron sleepers
d) iron sleepers
View Answer

Answer: a
Explanation: For preventing of wooden sleepers from termite and fungus.

7. In India the rails are manufactured bywhom?
a) Open hearth process
b) Duplex process
c) Open hearth process and Duplex process
d) Iron sleepers
View Answer

Answer: c
Explanation: Open hearth furnaces are one of a number of kinds of furnace where excess carbon and other impurities are burnt out of pig iron to produce steel. Since steel is difficult to manufacture due to its high melting point, normal fuels and furnaces were insufficient and the open hearth furnace was developed to overcome this difficulty.
A duplex locomotive is a steam locomotive that divides the driving force on its wheels by using two pairs of cylinders rigidly mounted to a single locomotive frame; it is not an articulated locomotive.
advertisement

8. To prevent percolation of water into formation, what is the use of moorum?
a) Black cotton soil
b) Sandy soil
c) Clayey soil
d) Red soil
View Answer

Answer: a
Explanation: It is taken out from earth/hills/mountain & 4/5 type of moorum are available & of different colour brown, dark brown, yellow or grey.
Type of moorum depends on their grain size, liquid limit, Plastic limit, moisture density relationship based on these parameters its selected & laid in layers as filling material under road, plinth, tanks, runways etc.

9. Wooden sleepers used on the girders of bridges are generally made of __________
a) chir
b) teak
c) sal
d) deodar
View Answer

Answer: b
Explanation: Teak is strong. It is naturally oily, which makes it a very good material make outside furniture from. We say that it is very durable material. It is highly resistant to moisture, fire, acid and alkalis. It can be cut and shaped very easily. It does not corrode iron and steel.
advertisement

10. Dimensions of a plate girder are _________
a) 551 mm x 454 mm
b) 111 mm x 94 mm
c) 81 mm x 54 mm
d) 851 mm x 254 mm
View Answer

Answer: d
Explanation: A plate girder is a girder that has been fabricated by welding plates together to create the desired shape. The fabricator receives large plates of steel in the desired thickness, then cuts the flanges and web from the plate in the desired length and shape. Plate girders can have a greater height than rolled steel girders and are not limited to standardized shapes.

11. Which is the best wood that can be used for wooden sleepers?
a) Shesham
b) Teak
c) Sal
d) Deodar
View Answer

Answer: b
Explanation: Teak’s high oil content, high tensile strength and tight grain make it particularly suitable where weather resistance is desired. It is used in the manufacture of outdoor furniture and boat decks. It is also used for cutting boards, indoor flooring, countertops and as a veneer for indoor furnishings.

12. Which type of switch generally used for B.G. and M.G. tracks?
a) straight cut
b) over riding
c) undercut
d) articulated
View Answer

Answer: b
Explanation: Metre gauge is the system of narrow gauge railways and tramways with a track gauge of 1,000 mm (3 ft 3\(\frac{3}{8}\) in). It has installations of around 95,000 kilometres (59,000 mi) in the world. It is the main gauge in some countries.
Broad gauge railways use a track gauge (distance between the rails) greater than the standard gauge of 1,435 mm (4 ft 8\(\frac{1}{2}\) in).

13. What is coning of wheels?
a) Provide smooth running of trains
b) Prevent lateral movement of wheels
c) Avoid excessive wear of inner faces of rail
d) Provide smooth running of trains, prevent lateral movement of wheels and avoid excessive wear
View Answer

Answer: d
Explanation: The coning of wheels helps to keep the vehicle centrally aligned on a straight and level track also. Slight irregularities in the track do occur as a result of moving loads and the vagaries of the weather. The wheels, therefore, move from side to side and therefore the vehicles sway. Due to the coning of wheels, this side movement results in the tread circumference of one wheel increasing over the other. As both the wheels have to traverse the same distance, this causes one wheel to slide. Due to the resistance caused by the sliding, any further side movement is prevented.

14. The sleepers which satisfy the requirements of an ideal sleeper are ___________
a) Cast iron sleepers
b) R.C.C sleepers
c) Steel sleepers
d) Wooden sleeper
View Answer

Answer: d
Explanation: Wooden railway sleepers are also comparatively cheap, as well as light and easy to transport, install and maintain. The average timber railway sleeper weighs around 160lb-250lb, whereas an equivalent sleeper made of concrete could weigh anything up to 800lb. This means that wooden railway sleepers are quicker and easier to install initially and require little to no specialist equipment or vehicles for maintenance, which means cost-savings for rail operators.

15. At a rail joint, the ends of adjoining rails, are connected with a pair of fish plates and _______
a) 8 fish bolts
b) 4 fish bolts
c) 1 fish bolts
d) 2 fish bolts
View Answer

Answer: b
Explanation: A fishplate, splice bar or joint bar is a metal bar that is bolted to the ends of two rails to join them together in a track. The name is derived from fish, a wooden bar with a curved profile used to strengthen a ship’s mast. The top and bottom edges are tapered inwards so the device wedges itself between the top and bottom of the rail when it is bolted into place.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.