Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Measurement and Calculation of Quantities

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Measurement and Calculation of Quantities”.

1. Which of the following is not the nominal size of the door?
a) 2’6″*6′
b) 1’10″*5’11”
c) 4’*6’6″
d) 3’3″*6’3″
View Answer

Answer: b
Explanation:
The is not the nominal size of the door 1’10″*5’11”
advertisement

2. Size of ventilators is ____________
a) 5″*6″
b) 11″*3’5″
c) 4’*1′
d) 4’*2′
View Answer

Answer: d
Explanation: Nominal sizes are as mentioned below.
Nominal length: 225, 325, 425, 525, 625, 825,
1025, 1225 mm
Nominal height: 125, 225, 325, 425, 525 mm.

3. Size of chowkhat sections for door and window is __________
a) 2cm*1.5cm
b) 10.16cm*10.16cm
c) 2.8″*1.4″
d) 10/3″*2/3″
View Answer

Answer: b
Explanation: Nominal sizes of chowkhat is as mentioned below.
• 4 inch x 2.5 inch
• 4 inch x 3.0 inch
• 5 inch x 2.5 inch
• 10inch x2.0 inch
• Custom size is available.
advertisement
advertisement

4. Size of C.S windows is ___________
a) 5″*6″
b) 4’*2′
c) 4’*2.5′
d) 11″*3’5″
View Answer

Answer: b
Explanation: A casement window is a window with a hinged sash that swings in or out like a door comprising either a side-hung, top-hung (also called “awning window”; see below), or occasionally bottom-hung sash or a combination of these types, sometimes with fixed panels on one or more sides of the sash. In the USA, these are usually opened using a crank, but in parts of Europe they tend to use projection friction stays and espagnolette locking. Formerly, plain hinges were used with a casement stay. Handing applies to casement windows to determine direction of swing; a casement window may be left-handed, right-handed, or double. The casement window is the dominant type now found in modern buildings in the UK and many other parts of Europe.

5. Which is not the nominal thickness of D.P.C?
a) 2cm
b) 2.5cm
c) 4cm
d) 2.5″
View Answer

Answer: d
Explanation: Damp proofing is accomplished several ways including:
• A damp-proof course (DPC) is a barrier through the structure designed to prevent moisture rising by capillary action such as through a phenomenon known as rising damp. Rising damp is the effect of water rising from the ground into property. The damp proof course may be horizontal or vertical. A DPC layer is usually laid below all masonry walls, regardless if the wall is a load bearing wall or a partition wall.
• Integral damp proofing in concrete involves adding materials to the concrete mix to make the concrete itself impermeable.
• Surface coating with thin water proof materials for resistance to non-pressurized moisture such as rain water or a coating of cement sprayed on such as shotcrete which can resist water under pressure.
• Cavity wall construction, such as rainscreen construction, is where the interior walls are separated from the exterior walls by a cavity.
• Pressure grouting cracks and joints in masonry material.
advertisement

6. Which size cannot be possible for a room?
a) 3.0m*3.60m
b) 12’*14′
c) 360cm*360cm
d) 10’*9′
View Answer

Answer: d
Explanation: Standard sizes of rooms is as given below.
Standard sizes of rooms

7. Height of plinth can be _______
a) 48″
b) 11′
c) 1′
d) .5″
View Answer

Answer: c
Explanation: The plinth height is provided essentially to protect the superstructure from dampness which may seep in due to direct contact from the ground. The top of plinth level is provided with damp proof course which is an additional protection against dampness. Plinth height also prevents storm water/overflowing drainage from directly entering the building in case of heavy rainfall. Generally plinth level is provided at about 300–450 mm above finished ground level. It is suggested that plinth level should be decided by considering the top of the road level, the former should be kept atleast 150 mm higher.
advertisement

8. Insulation layer in roof can be _____________
a) 2.5cm
b) 1.5″
c) Only a
d) 2.5cm and 1.5”
View Answer

Answer: d
Explanation: Insulation acts as a barrier to heat flow and is essential for keeping your home warm in winter and cool in summer. A well-insulated and well-designed home provides year-round comfort, cutting cooling and heating bills by up to half. This, in turn, reduces greenhouse gas emissions.
Climatic conditions influence the appropriate level and type of insulation. Establish whether the insulation is predominantly needed to keep heat out or in (or both). Insulation must cater for seasonal as well as daily variations in temperature.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

advertisement

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.