Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Masonry Platform, Water Tank & Motor Garage

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Masonry Platform, Water Tank & Motor Garage”.

1. The latrine seat with flushing cistern, flushing pipes are, etc., are usually taken as ______ set for estimation.
a) Equal
b) One
c) Two
d) Separate
View Answer

Answer: b
Explanation: A latrine is a toilet or an even simpler facility which is used as a toilet within a sanitation system. For example, it can be a communal trench in the earth in a camp to be used as emergency sanitation, a hole in the ground (pit latrine), or more advanced designs, including pour-flush systems.
The term “latrine” is still commonly used in emergency sanitation situations, as well as in army camps. Nowadays, the word “toilet” is more commonly used than “latrine”, except for simple systems like “pit latrine” or “trench latrine”. The use of latrines was a major advance in sanitation over more basic practices such as open defecation, and helped control the spread of many waterborne diseases.

2. According to ISI method of measurement, the order of the sequence is _______
a) Length, breadth, height
b) Breadth, height, Length
c) Height, Length, breadth
d) Width, Length, breadth
View Answer

Answer: a
Explanation: The first dimension is length (L). Length is always the longest side of the box that has a flap. The second dimension is width (W). Width is the second longest side with a flap. The third dimension is height (H). Height is the only dimension without a flap.

3. The detention period in a septic tank is assumed to be at _________
a) 20 min
b) 30 min
c) 40 min
d) 25 min
View Answer

Answer: b
Explanation: A septic tank can be defined as primary sedimentation tank with large detention time (12 to 36hrs against a period of 2hrs in an ordinary sedimentation tank). In un-sewered rural and urban areas septic tanks are suitable for disposal of night soil. But sufficient water should be available as water is required for flow of the night soil from latrine to the septic tank and for proper functioning of the septic tank.
advertisement
advertisement

4. Cost of fittings and their fixing is specified for the following sanitary fittings ________
a) Water closets
b) Flushing pipes
c) Sinks
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: (Catagorized also as hygienic fittings and tubing) were developed and are used because they are cleanable; either by dismantling a system and manually cleaning it or using a CIP (clean in place) process. They limit entrapment areas where bacteria could form or harbor. They are also corrosion resistant.

5. The value of ‘C’ of Indian type W.C. shown in the given figure is _________
The value of ‘C’ of Indian type W.C. in the given figure is 500 mm
a) 400 mm
b) 550 mm
c) 250 mm
d) 500 mm
View Answer

Answer: d
Explanation: We have mostly two types of commodes in our society. One is called WC and other is called Indian commode (in which you have to sit like wicket keeper sits when bowler is bowling). WC or Wc commonly refers to a Water toilet (i.e. a flush toilet). It may also refer to Winston Churchill.

6. The area of a sloping surface of a protective embankment of mean height d, side slopes S: 1 and length L is __________
a) d x d x s
b) (d2 x (ds)2)1/2
c) L.D (1 + s2)1/2
d) 2 L.D (1 + s2)1/2
View Answer

Answer: c
Explanation: An embankment dam is a large artificial dam. It is typically created by the placement and compaction of a complex semi-plastic mound of various compositions of soil, sand, clay, or rock. It has a semi-previous waterproof natural covering for its surface and a dense, impervious core. This makes such a dam impervious to surface or seepage erosion. Such a dam is composed of fragmented independent material particles. The friction and interaction of particles binds the particles together into a stable mass rather than by the use of a cementing substance.

7. The minimum width of a septic tank is taken as _________
a) 85 cm
b) 70 cm
c) 60 cm
d) 75 cm
View Answer

Answer: d
Explanation: A septic tank can be defined as primary sedimentation tank with large detention time (12 to 36hrs against a period of 2hrs in an ordinary sedimentation tank). In un-sewered rural and urban areas septic tanks are suitable for disposal of night soil. But sufficient water should be available as water is required for flow of the night soil from latrine to the septic tank and for proper functioning of the septic tank.
advertisement

8. The inspection pit or chamber is a manhole provided in a base drainage system for ________
a) The inspection pit or chamber is a manhole provided in a base drainage system
b) The inspection pit or chamber is a manhole provided in a base drainage system
c) The inspection pit or chamber is a manhole provided in a base drainage system
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: A hole in the floor of a garage, etc. from which the underside of a vehicle can be examined and serviced.
Hole in floor of a garage from which the underside of vehicle can be examined & serviced

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

advertisement

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.