Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Building Bye-Laws

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Building Bye-Laws”.

1. A ______________ is a set of rules that specify the standards for constructed objects such as buildings and non-building structures.
a) Building code
b) Building bye-laws
c) IS code
d) Procedure
View Answer

Answer: a
Explanation: Buildings must conform to the code to obtain planning permission, usually from a local council. The main purpose of building codes is to protect public health, safety and general welfare as they relate to the construction and occupancy of buildings and structures. The building code becomes law of a particular jurisdiction when formally enacted by the appropriate governmental or private authority.
advertisement

2. Which is not included in building codes?
a) Mechanical integrity
b) Safety
c) Providing employment
d) Structural integrity
View Answer

Answer: c
Explanation: The purpose of building codes are to provide minimum standards for safety, health, and general welfare including structural integrity, mechanical integrity (including sanitation, water supply, light, and ventilation), means of egress, fire prevention and control, and energy conservation.
Fire safety measures include those that are planned during the construction of a building or implemented in structures that are already standing, and those that are taught to occupants of the building.

3. Which is not a objectives of Building Bye laws?
a) Allows disciplined and systematic growth of buildings and towns and prevent haphazard development
b) Protect safety of public against fire, noise, health hazards and structural failures
c) They provide health, safety and comfort to the people who live in buildings
d) Renovation of old buildings without any charge by the government
View Answer

Answer: d
Explanation: Objectives of Building Bye laws-
• Allows disciplined and systematic growth of buildings and towns and prevent haphazard development.
• Protect safety of public against fire, noise, health hazards and structural failures.
• Provide proper utilization of space. Hence, maximum efficiency in planning can be derived from these bye laws.
• They give guidelines to the architect or an engineer in effective planning and useful in preplanning the building activates.
• They provide health, safety and comfort to the people who live in buildings.
• Due to these by-laws, each building will have proper approaches, light, air and ventilation which are essential for health, safety and comfort.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Combining two or more plots as a single plot is called __________
a) Amalgamation
b) Frontage
c) Bifurcation
d) Building setback
View Answer

Answer: a
Explanation: Building setback: Minimum distance between any building or any structure from the boundary line of the plot.
– Frontage: Frontage means the width of the site abutting the access road.
– Bifurcation: Means bifurcation of a plot into two.

5. Which is not a Building Bye-Laws Characteristic?
a) The rules must be specific, clear and the language of rules should be grammatically correct
b) Terms used should be defined clearly so that there must be one and only one meaning of the term
c) Due to some special conditions and requirements, some bye-laws differ from the bye-laws of other places
d) No modification is allowed if required
View Answer

Answer: d
Explanation: Building Bye-Laws Characteristic of Bye-Laws –
• The rules must be specific, clear and the language of rules should be grammatically correct.
• Terms used should be defined clearly so that there must be one and only one meaning of the term.
• Due to some special conditions and requirements, some bye-laws differ from the bye-laws of other places.
• Even though in a single town Bye-law of single town is not applicable at the other area.
• It can be modified by government if required.
advertisement

6. Which of the following is not a zone?
a) Residential
b) Commercial
c) Industrial
d) Electrical
View Answer

Answer: d
Explanation: Following are some of zones –
1. Residential: Residential buildings, gardens, play grounds, schools, offices are allowed Industries, hospitals, wholesale markets are not allowed.
2. Commercial: Cinema, retail shops, town-halls, restaurants, bank, offices, shopping centers are allowed Hospitals and Industries are not allowed.

7. Which is not a type of building?
a) Educational Building
b) Mercantile Building
c) Institutional Building
d) Domestic building
View Answer

Answer: d
Explanation: Educational Building: Exclusively used for schools and colleges.
-Mercantile Building: Building used as shops, stores market for display.
-Institutional Building: Building constructed for public activities like medical, education.
advertisement

8. Line up to which the plinth of a building adjoining a street may be law-fully extended is called?
a) Building line
b) Building boundary
c) Building extend
d) Building plan
View Answer

Answer: a
Explanation: Building unit- It is one or more than one plots approved by the competent authority for width of plot less than 10.5m” Plot width less than 3m and area less than 18m2 is not considered as building unit.

9. Door opening is not counted in the lighting and ventilation of the building.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Hence, the min area for opening shall be not less than, i) 1/10th of the floor area for dry hot climate. ii) 1/6th of the floor area for wet hot climate. iii) 1/8th of the floor area for intermediate climate. iv) 1/12th of the floor area for cold climate.
advertisement

10. Carpet Area does not include the thickness of the inner walls.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Carpet Area is the area enclosed within the walls, actual area to lay the carpet. This area does not include the thickness of the inner walls. It is the actual used area of an apartment. Built up Area is the carpet area plus the thickness of outer walls and the balcony.

11. Fire safety is the set of practices intended to reduce the destruction caused by fire.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Fire safety measures include those that are intended to prevent ignition of an uncontrolled fire and those that are used to limit the development and effects of a fire after it starts.

12. For industrial unit having area more than 0.8 hectare, and 5% area can be used as a general parking.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: If this area is more than 1500 m2 buildings for bank, canteen, welfare centres can be made in this additional area. For industries having area > 1000 m2 then 10% space reserved for amenities. This amenities area should be maximum 2500 m2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.