Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Different Types Of Estimates

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Different Types Of Estimates”.

1. To make out an estimate for a work the following data are necessary-Drawing, Specification and ___________
a) materials
b) rates
c) labours
d) transportation
View Answer

Answer: b
Explanation: The rates per unit of various items of work, the rates of various materials to be used in the construction, and the wages of different category of labour, skilled or unskilled as mason, carpenter, mazdoor, bhishti etc. available for preparing estimate.
advertisement

2. _________________ is required for preliminary studies of various aspects of a work or project.
a) Supplementary Estimate
b) Plinth Area Estimate
c) Revised Estimate
d) Abstract Estimate
View Answer

Answer: d
Explanation: to decide the financial position and policy for administrative sanction by the competent administrative authority. In case of commercial projects as irrigation projects as irrigation projects, residential building projects and similar projects which earn revenue income, the probable income may be worked out.

3. Approximate cost of a hostel building for 100 students @Rs.10000/- per student works out as Rs. 10 lakhs.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Approx. cost of a bed hospital @ Rs.50000/- per bed comes to Rs.50 lakhs.
Approx. cost of a barrack of 10 bays @10000/- per bay comes to Rs.1 lakh.

4. Per kilometre basis depending on the nature of road, for 10 km of a state highway approx. cost @ Rs. 50000/- per 1 km works out as Rs. 5 lakh.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Per kilometre basis depending on the nature of road, for 10 km of a state highway approx. cost @ Rs. 500000/- per 1 km works out as Rs. 50 lakh.

5. The approx. cost of 10 km length of irrigation channel of 3 cu m per sec. capacity @ Rs.70000/- per km works out as Rs.7 lakh.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: For an irrigation project having a commanded area 2000 hectares, approx. cost @ Rs.1000/- per hectare comes to Rs.20 lakhs.

6. Approx. cost of a bridge of 3 spans of 50 m each span @Rs.30000/- per running m of span comes to 3*50*30000 = Rs. 45 lakhs.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Per running metre of span depending on the roadway, nature and depth of foundation, type of structure, etc. For small culverts approx. cost may also be per number of culverts of different spans.

7. Approximate cost of sewerage project for a population of one [email protected] Rs. 10/- head works out as Rs. 10 lakh.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Approximate cost of sewerage project for a population of one [email protected] Rs. 100/- head works out as Rs. 100 lakhs.
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

8. Cube rate estimate is less accurate as compared to the plinth area estimate as the height of the building is also compared.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Cube rate estimate is most accurate as compared to the plinth area estimate as the height of the building is also compared.

9. For storeyed building plinth area estimate is not prepared for each storey separately.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For storeyed building plinth area estimate is prepared for each storey separately.
advertisement

10. __________ is prepared on the basis of plinth area of building, the rate being deducted from the cost of similar building having similar specification, heights and construction, in the locality.
a) Cube Rate Estimate
b) Supplementary Estimate
c) Maintenance Estimate
d) Plinth Area Estimate
View Answer

Answer: d
Explanation: Plinth area estimate is calculated by finding the plinth area of the building and multiplying by the plinth area rate. The plinth area should be calculated for the covered area by taking external dimension of the building at the floor level.

11. ________________ is the amount provided in the estimate and bill of quantities for some specialised work to be done by a specialised firm; whose details are not known at the time of preparing estimate.
a) Prime cost
b) Provisional sum
c) Capital cost
d) Building cost index
View Answer

Answer: b
Explanation: The work like installation of refrigerating machine; installation of lift, air conditioning, etc., for which full information and details may not be known at the time of preparing estimate and entering into contract and are require to be installed by a specialised firm, a sum.

12. In this method approx. total length of walls is found in running metre and this total length multiplied by the rate per running metre of wall gives a fairly accurate cost.
a) Annual repair
b) Item rate estimate
c) Approximate quantity method estimate
d) Cubical content estimate
View Answer

Answer: c
Explanation: For this method the structure may be divided into two parts viz. Foundation including plinth and Superstructure.

13. _______________ estimate is a detailed estimate and is prepared to maintain the structure or work in proper order and safe condition.
a) Supplementary and revised estimate
b) Maintenance estimate
c) Item rate estimate
d) Revised estimate
View Answer

Answer: b
Explanation: For building; this includes white washing, colour washing, painting, minor repairs etc. For road works the A.R. estimate provides for patch repairing, renewals, repair of culverts, etc.

14. A large work or project may consists of several building or small works and each of these work is known as ___________
a) sub-work
b) sub-project
c) sub-head
d) sub-construction
View Answer

Answer: a
Explanation: Detailed estimate of each sub-work is prepared separately and accounts of expenditure are kept sub-work wise.

15. The term ______________ is used to denote a procedure of costing or valuing an item of work on the basis of actual labourers and materials required.
a) prime cost
b) hour-work
c) day-work
d) sub-work
View Answer

Answer: c
Explanation: Certain items of work which cannot be measured as- a design in the plaster work, front architectural finish of a building, work under water, etc. are valued and paid by ‘day work’. In such cases the schedule of rates of materials and different classes of labourers likely to be engaged in th work should be included in the tender and in contract agreement.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.