Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Development of Surfaces

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Development of Surfaces”.

1. Which among these is not the method of surface development?
a) Parallel-line development
b) Radial-line development
c) Triangulation development
d) Geometric development
View Answer

Answer: d
Explanation: There is nothing like Geometric development. The surface development methods are-
Parallel-line Method: It is used for developing prisms and single curved surfaces like cylinders, in which all the edges/generation of lateral surfaces are parallel in each other.
Radial-line Method: It is employed for pyramids and single curved surfaces like cones in which the apex is taken as centre and the slant edge or generator as radius of its development.
Triangulation Method: It is used for developing transition pieces.
Approximate Method: It is employed for double curved surfaces like spheres, as they are theoretically not possible to develop. The surface of the sphere is developed by approximate method. When the surface is cut by a series of cutting planes, the cut surfaces is called a zone.
advertisement

2. The shape of the development of the surface shown will be as a _______________
Find the shape of the development of the surface in given figure
a) Cube
b) Cuboid
c) Triangular prism
d) Cone
View Answer

Answer: a
Explanation:
The shape of the development of the surface is Cube

3. The front view obtained on the development of a square pyramid from its plan and front elevation which stands vertically on its base on H.P with one edge of the base parallel to V.P?
a) Square
b) Triangle
c) Trapezium
d) Rectangle
View Answer

Answer: c
Explanation:
Trapezium of front view on development of square pyramid from its plan & front elevation

Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The top view obtained by the development of a square pyramid from its plan and front elevation which stands vertically on its base on H.P with one edge of the base parallel to V.P. will be?
a) Triangle
b) Square
c) Trapezium
d) Circle
View Answer

Answer: b
Explanation:
Square of top view on development of square pyramid from its plan & front elevation

5. For a cone, the front view will be a ___________ with the slant edge showing the true length of the generator of the cone.
a) Square
b) Rectangle
c) Triangle
d) Circle
View Answer

Answer: c
Explanation:
The front view of Triangle with slant edge showing true length of generator of the cone

advertisement

6. Which method is used for development of a sphere?
a) Parallel-line development
b) Radial-line development
c) Triangulation development
d) Approximate method
View Answer

Answer: d
Explanation: Approximate Method: It is employed for double curved surfaces like spheres, as they are theoretically not possible to develop. The surface of the sphere is developed by approximate method. When the surface is cut by a series of cutting planes, the cut surfaces is called a zone.

7. The development of cylinder is a _______
a) triangle
b) rectangle
c) square
d) trapezium
View Answer

Answer: b
Explanation:
The development of cylinder is development of truncated rectangular prism
The figure above shows the development of a truncated rectangular prism.
Step 1: Draw the stretch-out line in the front view, along the base of the prism and equal in length to the perimeter of the prism.
Locate the fold lines on the pattern along the stretch-out line equal in length to the sides of the prism, 1-2, 2-3, 3-4, and 4-1.
Draw perpendicular construction lines at each of these points.
Project the points 1, 2, 3, and 4 from the front view

advertisement

Step 2: Darken lines 1-2-3 and 4-1. Construct the bottom and top, as shown and add the seam to one end of the development and the top and bottom.

8. Zone method is used to develop _____________
a) prism
b) pyramid
c) cone
d) sphere
View Answer

Answer: d
Explanation: In this method the sphere is cut into a number of horizontal zones, each of which may be taken as frustum of a cone whose apex is at the extended chords. Now, develop each zone independently by radial line method. For example to develop the zone A, as it is a frustum of a rigid circular cone with its apex o, on the vertical axis of the sphere. Apply radial-line method and obtain the development of the zone.
advertisement

9. The development of lateral surfaces of a pentagonal pyramid is ________
a) Five rectangles
b) Five squares
c) Five triangles
d) Five circles
View Answer

Answer: c
Explanation: A pentagonal pyramid is a pyramid with a pentagonal base upon which are erected five triangular faces that meet at a point (the vertex). Like any pyramid, it is self-dual. The regular pentagonal pyramid has a base that is a regular pentagon and lateral faces that are equilateral triangles.
The development of lateral surfaces of a pentagonal pyramid is five triangles

10. Rectangular prism is an example of __________
a) objects having isometric lines
b) object having non-isometric lines
c) object having curved surfaces
d) object having straight lines
View Answer

Answer: a
Explanation: Isometric lines – Designating a method of projection (isometric projection) in which a three-dimensional object is represented by a drawing (isometric drawing) having the horizontal edges of the object drawn usually at a 30° angle and all verticals projected perpendicularly from a horizontal base, all lines being drawn to scale.

11. The nature of surface of sphere is ______________
a) plane surface
b) singly curved surface
c) singly or doubly curved surface
d) doubly curved surface
View Answer

Answer: d
Explanation: Double-curved surfaces, such as a sphere do not produce true developments, because they do not contain any straight lines.

12. The method by which the development of surface of an oblique solid is obtained __________
a) radial line
b) parallel line
c) triangulation
d) approximation
View Answer

Answer: c
Explanation: In this method, the lateral surfaces of the transition pieces are divided in to a number of triangles. By finding the true lengths of the sides of each triangle, the development is drawn by laying each one of the triangles in their true shapes adjoining each other.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.