Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Line Planned and Storeyed Buildings

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Line Planned and Storeyed Buildings”.

1. A __________ wall is a wall that separates rooms, or divides a room. Partition walls are usually not load-bearing.
a) drawf wall
b) partition wall
c) main wall
d) large wall
View Answer

Answer: b
Explanation: A partition wall is a wall that separates rooms, or divides a room. Partition walls are usually not load-bearing. Partition walls are constructed of many materials, including steel panels, bricks, blocks of clay, terra-cotta, concrete, or glass blocks.
Some partition walls are made of sheet glass. Glass partition walls are a series of individual toughened glass panels mounted in wood or metal framing. They may be suspended from or slide along a robust aluminium ceiling track. The system does not require the use of a floor guide, which allows easy operation and an uninterrupted threshold.
advertisement

2. ___________ are walls that separate buildings or units within a building. They provide fire resistance and sound resistance between occupants in a building
a) Shear wall
b) Fire wall
c) Party walls
d) Knee wall
View Answer

Answer: c
Explanation: Party walls are walls that separate buildings or units within a building. They provide fire resistance and sound resistance between occupants in a building. The minimum fire resistance and sound resistance required for the party wall is determined by a building code and may be modified to suit a variety of situations. Ownership of such walls can become a legal issue. It is not a load-bearing wall and may be owned by different people.

3. ___________ include privacy walls, boundary-marking walls on property, and town walls. These intergrade into fence.
a) Border wall
b) Shared wall
c) Boundary walls
d) Temporary wall
View Answer

Answer: c
Explanation: Boundary walls include privacy walls, boundary-marking walls on property, and town walls. These intergrade into fences. The conventional differentiation is that a fence is of minimal thickness and often open in nature, while a wall is usually more than a nominal thickness and is completely closed, or opaque. More to the point, an exterior structure of wood or wire is generally called a fence—but one of masonry is a wall.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. A __________ is a roofed, open-air gallery or porch. A veranda is often partly enclosed by a railing and frequently extends across the front and sides of the structure.
a) balcony
b) veranda
c) terrace
d) chowkhat
View Answer

Answer: b
Explanation: A veranda or verandah (from Portuguese varandaa) is a roofed, open-air gallery or porch. A veranda is often partly enclosed by a railing and frequently extends across the front and sides of the structure.
Although the form “verandah” is correct and very common, some authorities prefer the version without an h (the Concise Oxford English Dictionary gives the h version as a variant and the Guardian Style Guide says “veranda not verandah”.

5. ___________ are a set of drawings or two-dimensional diagrams used to describe a place or object, or to communicate building or fabrication instructions.
a) Elevations
b) Plans
c) Plotting
d) Sketching
View Answer

Answer: b
Explanation: Plans are often for technical purposes such as architecture, engineering, or planning. Their purpose in these disciplines is to accurately and unambiguously capture all the geometric features of a site, building, product or component. Plans can also be for presentation or orientation purposes, and as such are often less detailed versions of the former. The end goal of plans is either to portray an existing place or object, or to convey enough information to allow a builder or manufacturer to realize a design.
advertisement

6. Which type of estimate is prepared by calculating building area and then multiplying area by predefined unit cost?
a) Unit Based Estimate
b) Model estimate
c) Project Comparison Estimate
d) Parametric estimate
View Answer

Answer: a
Explanation: This type of estimate is prepared by calculating building area and then multiplying area by predefined unit cost. And then adjusted the cost by considering building height, length, width and other necessary building components. Required documents for preparing this type of estimate is a simple floor plan with measurement and key elevation of the building. This type of estimation is used to check whether the project was designed within owner’s budget.

7. Name the method, where an estimator prepares estimate of proposed project by comparing similar completed project.
a) Model estimate
b) Parametric estimate
c) Project Comparison Estimate
d) Detail Estimate
View Answer

Answer: c
Explanation: In this method, an estimator prepares estimate of proposed project by comparing similar completed project. After preparing the comparison estimate, estimator makes adjustment for variation of proposed project with the completed project.
advertisement

8. In case of laying gullies, siphons, intercepting traps, the cost also includes __________
a) setting and laying
b) bed concreting
c) connection to drains
d) setting, laying, bed concreting and connection to drains
View Answer

Answer: d
Explanation: A gully is a landform created by running water, eroding sharply into soil, typically on a hillside. Gullies resemble large ditches or small valleys, but are metres to tens of metres in depth and width.
The word siphon is used to refer to a wide variety of devices that involve the flow of liquids through tubes. In a narrower sense, the word refers particularly to a tube in an inverted ‘U’ shape, which causes a liquid to flow upward, above the surface of a reservoir, with no pump, but powered by the fall of the liquid as it flows down the tube under the pull of gravity, then discharging at a level lower than the surface of the reservoir from which it came.
Intercepting traps fitted in the length of a house drain, close to its connection to the sewer, which provides a water seal against foul gases rising up into the drain.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

advertisement

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.