Civil Engineering Drawing Questions and Answers – R.C.C. Work and Amount

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “R.C.C. Work and Amount”.

1. Reinforced cement concrete work is usually estimated under ________ items.
a) two
b) three
c) four
d) one
View Answer

Answer: a
Explanation: The concrete work including centering and shuttering, and binding of steel bars in position is taken under one item in cu m (cu ft) and the steel reinforcement and its bending is taken under one item in (cwt).
advertisement

2. The density of steel may be taken as _______________
a) 68.5 quintal per cu m
b) 9.85 grams per cu m
c) 390 lbs per cu ft
d) 78.5 quintal per cu m
View Answer

Answer: d
Explanation: The density of steel may be taken as 78.5 quintal per cu m or 7.85 grams per cu m, 390 lbs per cu ft. The percentage of steel reinforcement depends on the design of the structure.

3. In R.C.C. work the end or side covers for steel bar may be taken as ____________
a) 4cm to 5cm
b) 7cm to 9cm
c) 6cm to 9cm
d) 3cm to 7cm
View Answer

Answer: a
Explanation: In R.C.C. work the end or side covers for steel bar may be taken as 4cm to 5cm (1 1/2” to 2”) and the bottom and top covers may be taken as 1.2 cm to 2 cm(1/2” to 3/4”) for slab and 2.5 cm to 5cm (1” to 2”) for beams.
advertisement
advertisement

4. Concrete reinforced with fibers (which are usually steel, glass, or plastic fibers) is less expensive than hand-tied rebar, while still increasing the tensile strength many times.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A thin and short fiber, for example short, hair-shaped glass fiber, is only effective during the first hours after pouring the concrete (its function is to reduce cracking while the concrete is stiffening), but it will not increase the concrete tensile strength. A normal-size fiber for European shotcrete (1 mm diameter, 45 mm length—steel or plastic) will increase the concrete’s tensile strength.

5. Resistant to weak acids and especially sulfates, this cement cures slowly and has very low durability and strength.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Resistant to weak acids and especially sulfates, this cement cures quickly and has very high durability and strength. It was frequently used after World War II to make precast concrete objects. However, it can lose strength with heat or time (conversion), especially when not properly cured. After the collapse of three roofs made of prestressed concrete beams using high alumina cement, this cement was banned in the UK in 1976. Subsequent inquiries into the matter showed that the beams were improperly manufactured, but the ban remained.
Participate in Civil Engineering Drawing Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. The coefficient of thermal expansion of concrete is similar to that of steel, eliminating large internal stresses due to differences in thermal expansion or contraction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: An average value for the coefficient of thermal expansion of concrete is about 10 millionths per degree Celsius (10×10-6/C), although values ranging from 7 to 12 millionths per degree Celsius have been observed.

7. If a material with high strength in tension, such as steel, is placed in concrete, then the composite material, reinforced concrete, resists not only compression but also bending and other direct tensile actions.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: A reinforced concrete section where the concrete resists the compression and steel resists the tension can be made into almost any shape and size for the construction industry. FRP composites and Construction Parameters.
advertisement

8. Another, cheaper way of protecting rebars is coating them with calcium sulphate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Another, cheaper way of protecting rebars is coating them with zinc phosphate. Zinc phosphate slowly reacts with calcium cations and the hydroxyl anions present in the cement pore water and forms a stable hydroxyapatite layer.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

advertisement

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.