Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Estimate of Metalled Roads

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Estimate of Metalled Roads”.

1. Metalling of road usually consists of ______ layers of coats.
a) 5
b) 3
c) 2
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: The soiling coat, inter coat and top coat. The metal may be stone ballast, brick ballast, kankar, etc. The inter coat and top coat are made with 12 cm (4 1/2 ”) thick layer loose compacted to 8 cm (3”). The soiling coat may be of brick flat or brick on edge, or of stone boulder or of same type as for the inter or top coat if the sub-soil is good, or may be of greater. The top or wearing coat may also be of cement concrete bituminous.

2. Calculate the quantity of metal required for a 3.70 m wide Macadam road for one kilometre length for one layer of 8 cm compacted thickness.
a) 444 cu m
b) 565 cu m
c) 454 cu m
d) 765 cu m
View Answer

Answer: a
Explanation: Quantity of metal (loose) = 1000 m*3.70m*12 cm = 1000*3.70*.12=444 cu m
Volume of loose metal gets reduced 1/3 on compaction.

3. Calculate the quantity of cement concrete for cement concreting one kilometre length of 3.70 m wide road for an 8 cm thick layer. Also calculate cost at the rate of Rs.375.00 per cu m.
a) Rs.134440.00
b) Rs.191000.00
c) Rs.111000.00
d) Rs.211000.00
View Answer

Answer: c
Explanation: Quantity of cement concrete = 1000*3.70*0.80 = 296 cu m
Cost per kilometre of road = 296*375.00 = Rs.111000.00.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Calculate the number of standard modular bricks required for flat brick soiling for one kilometre length of 4.00 m wide road.
a) 2.4 Lakhs of bricks
b) 2.2 Lakhs of bricks
c) 6.3 Lakhs of bricks
d) 7.7 Lakhs of bricks
View Answer

Answer: b
Explanation: No. of bricks for flat soling = 1000*4.00 *55 = 220,000 nos. = 2.2 Lakhs of [email protected] nos. per sq m. For Traditional bricks 22.9*11.4*7.6(9”*4 1/2”*3”).

5. Find the area of permanent land required for a State Highway for one kilometre length, the width of permanent land being 30 m.
a) 0.5 hectare
b) 3 hectare
c) 4 hectare
d) 6 hectare
View Answer

Answer: b
Explanation: Permanent land = 1000 *300 = 30000 sq m = 30000/10000 = 3 hectare.

6. Find the area of temporary land required for one kilometre length of a road from the following data.
a) 32.50 m
b) 76.89 m
c) 39.50 m
d) 45.50 m
View Answer

Answer: a
Explanation: Quantity of earthwork in embankment = (Bd+sd2)*length = (10*1.5+2*1.52)*1000=19.5*1000=19500
Area of temporary in embankment land=(19500)/(depth of borrowpit)=19500/0.30=65000 sq m
65000/10000=6.5 hectare
Width of temporary land = Area /Length = 65000 sq m/10000 = 65 m
Width of temporary land on either side = 65/2 = 32.50 m.

7. Below symbols refer to ____________
Symbols refer to mandatory sign used to set obligations of traffic used in area of road
a) additional signs
b) cautionary sign
c) mandatory sign
d) informative sign
View Answer

Answer: c
Explanation: Mandatory signs are road signs which are used to set the obligations of all traffic which use a specific area of road. Unlike prohibitory signs, mandatory signs tell traffic what it must do, rather than must not do. Most mandatory road signs are circular, may use white symbols on a blue background with white border or black symbols on a white background with a red border, although the latter is also associated with prohibitory signs.
Take Civil Engineering Drawing Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

8. A road junction where typically three or more roads are joined by a circular section of road is called _________
a) intersection
b) merging
c) circulation
d) roundabout
View Answer

Answer: d
Explanation: A roundabout, also called a traffic circle, road circle, rotary, rotunda or island, is a type of circular intersection or junction in which road traffic flows almost continuously in one direction around a central island.
So-called “modern” roundabouts require entering traffic to give way to traffic already in the circle and optimally observe various design rules to increase safety.

9. Road on the side of a cliff or mountain, with the ground rising on one side and falling away on the other is called _________
a) hill
b) corniche
c) cliff
d) cone
View Answer

Answer: b
Explanation: A corniche is a road on the side of a cliff or mountain, with the ground rising on one side of the road and falling away on the other. The word comes from the French route à corniche or “road on a ledge”.
advertisement

10. Symbol shown below represents ______ sign.
Symbol below represents parking sign very legibly printed & very noticeable placard
a) power
b) police
c) parking
d) peace
View Answer

Answer: c
Explanation: An information sign is a very legibly printed and very noticeable placard that informs people of the purpose of an object, or gives them instruction on the use of something. An example is a traffic sign such as a stop sign Information signs have been growing in visibility due to the explosion of sign technologies.

11. _____________ curves are curves which, when viewed from the side, are concave upwards. This includes vertical curves at valley bottoms, but it also includes locations where an uphill grade becomes steeper, or a downhill grade becomes less steep.
a) Sag horizontal
b) Hog horizontal
c) Sag vertical
d) Hog vertical
View Answer

Answer: c
Explanation: The most important design criterion for these curves is headlight sight distance. When a driver is driving on a sag curve at night, the sight distance is limited by the higher grade in front of the vehicle. This distance must be long enough that the driver can see any obstruction on the road and stop the vehicle within the headlight sight distance. The headlight sight distance (S) is determined by the angle of the headlight and angle of the tangent slope at the end of the curve.

12. Symbol shown below represents ______________ type of road signal.
Symbol below represents men at work type of road signal for safety protocol
a) disabled people
b) crossing area
c) men at work
d) garbage area
View Answer

Answer: c
Explanation: Men At Work Sign is MUTCD compliant for safety protocol and compliance on roadways and in parking lots. A Men At Work Sign is a useful device to help display official regulations and provide mandatory information to drivers and pedestrians on both public and private roadways and parking areas.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.