Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Superposition Theorem

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Superposition Theorem”.

1. In superposition theorem, when we consider the effect of one voltage source, all the other voltage sources are ____________
a) Shorted
b) Opened
c) Removed
d) Undisturbed
View Answer

Answer: a
Explanation: In superposition theorem when we consider the effect of one voltage source, all the other voltage sources are shorted and current sources are opened.
advertisement

2. In superposition theorem, when we consider the effect of one current source, all the other voltage sources are ____________
a) Shorted
b) Opened
c) Removed
d) Undisturbed
View Answer

Answer: a
Explanation: In superposition theorem, whether we consider the effect of a voltage or current source, voltage sources are always shorted and current sources are always opened.

3. In superposition theorem, when we consider the effect of one voltage source, all the other current sources are ____________
a) Shorted
b) Opened
c) Removed
d) Undisturbed
View Answer

Answer: b
Explanation: In superposition theorem when we consider the effect of one voltage source, all the other current sources are opened and voltage sources are shorted.
advertisement
advertisement

4. In superposition theorem, when we consider the effect of one current source, all the other current sources are ____________
a) Shorted
b) Opened
c) Removed
d) Undisturbed
View Answer

Answer: b
Explanation: In superposition theorem, whether we consider the effect of a voltage or current source, current sources are always opened and voltage sources are always shorted.

5. Find the value of Vx due to the 16V source.
Find the value of Vx due to the 16V source in given circuit
a) 4.2V
b) 3.2V
c) 2.3V
d) 6.3V
View Answer

Answer: b
Explanation: When we consider the 16V source, we short the 10V source and open the 15A and 3A source. From the resulting series circuit we can use voltage divider to find Vx.
Vx = 16*20/(20+80)=3.2A.
Participate in Basic Electrical Engineering Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Find Vx due to the 3A source.
Find Vx due to the 3A source in given circuit
a) 56V
b) 78V
c) 38V
d) 48V
View Answer

Answer: d
Explanation: Due to the 3A source, we short the 16V and 10V source and open the 15A source. From the resulting circuit, we can use current divider to find the current in the 20 ohm branch and then multiply it with the resistance to find the voltage.
I20 = 3*80/(20+80)=2.4A
Vx=20*2.4=48V.

7. Find the value of Vx due to the 10V source.
Find the value of Vx due to the 10V source due to the effect of the 10V source
a) 1V
b) 2V
c) 3V
d) 4V
View Answer

Answer: b
Explanation: Due to the effect of the 10V source, we short the 16V source and open the 3A and 15A source. From the resulting series circuit, we can use voltage divider to find the value of Vx.
Vx=10*20/(80+20)=2V.
advertisement

8. Find the voltage due to the 15A source.
Find the voltage due to the 15A source for low resistance path & current flows
a) 0V
b) 2V
c) 4V
d) 6V
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to 15 A current source, 10V and 16V sources get shorted and the 3A source acts as an open circuit. Since the 10V source is shorted, it acts as a low resistance path and current flows only within that loop and do not flow to the 20 ohm resistor. Hence the voltage is 0V.

9. Superposition theorem is valid for _________
a) Linear systems
b) Non-linear systems
c) Both linear and non-linear systems
d) Neither linear nor non-linear systems
View Answer

Answer: a
Explanation: Superposition theorem is valid only for linear systems because the effect of a single source cannot be individually calculated in a non-linear system.
advertisement

10. Superposition theorem does not work for ________
a) Current
b) Voltage
c) Power
d) Works for all: current, voltage and power
View Answer

Answer: c
Explanation: Power across an element is not equal to the power across it due to all the other sources in the system. The power in an element is the product of the total voltage and the total current in that element.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.