Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Capacitors in Series

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Capacitors in Series”.

1. What is the total capacitance when two capacitors C1 and C2 are connected in series?
a) (C1+C2)/C1C2
b) 1/C1+1/C2
c) C1C2/(C1+C2)
d) C1+C2
View Answer

Answer: c
Explanation: When capacitors are connected in series, the equivalent capacitance is:
1/Ctotal=1/C1+1/C2, therefore Ctotal = C1C2/(C1+C2).
advertisement

2. N capacitors having capacitance C are connected in series, calculate the equivalent capacitance.
a) C/N
b) C
c) CN
d) N/C
View Answer

Answer: d
Explanation: When capacitors are connected in series, the equivalent capacitance is:
1/Ctotal = 1/C+1/C+1/C+……..N times.
1/Ctotal=N/C.
Ctotal=C/N.

3. When capacitors are connected in series, the equivalent capacitance is ___________ each individual capacitance.
a) Greater than
b) Less then
c) Equal to
d) Insufficient data provided
View Answer

Answer: b
Explanation: When capacitors are connected in series, the equivalent capacitance is:
1/Ctotal=1/C1+1/C2. Since we find the reciprocals of the sum of the reciprocals, the equivalent capacitance is less than the individual capacitance values.
advertisement
advertisement

4. What is the equivalent capacitance?
Find the equivalent capacitance when capacitors are connected in series
a) 1.5F
b) 0.667F
c) 2.45F
d) 2.75F
View Answer

Answer: b
Explanation: When capacitors are connected in series,
1/Ctotal = 1/C1+1/C2 = 1/2+1 = 3/2
Ctotal = 2/3 = 0.667F.

5. When capacitors are connected in series ___________ remains the same.
a) Voltage across each capacitor
b) Charge
c) Capacitance
d) Resistance
View Answer

Answer: b
Explanation: When capacitors are connected in series, the charge remains the same because the same amount of current flow exists in each capacitor.
advertisement

6. When capacitors are connected in series _______________ Varies
a) Voltage across each capacitor
b) Charge
c) Capacitance
d) Resistance
View Answer

Answer: a
Explanation: When capacitors are connected in series, the voltage varies because the voltage drop across each capacitor is different.

7. Four 10F capacitors are connected in series, calculate the equivalent capacitance.
a) 1.5F
b) 2.5F
c) 3.5F
d) 0.5F
View Answer

Answer: b
Explanation: When capacitors are connected in series,
1/Ctotal=1/C1+1/C2+1/C3+1/C4=1/10+1/10+1/10+1/10=4/10F.
Ctotal=10/4=2.5F.
advertisement

8. Calculate the charge in the circuit.
Find the voltage across the 1F capacitor when capacitors are connected in series
a) 66.67C
b) 20.34C
c) 25.45C
d) 30.45C
View Answer

Answer: a
Explanation: When capacitors are connected in series, the equivalent capacitance is:
1/Ctotal=1/C1+1/C2 = 1/2+1=3/2
Ctotal=2/3 F
Q=CV=(2/3)*100 = 200/3 C=66.67C.

9. Calculate the voltage across the 1F capacitor.
Find the voltage across the 1F capacitor when capacitors are connected in series
a) 33.33V
b) 66.67V
c) 56.56V
d) 23.43V
View Answer

Answer: b
Explanation: When capacitors are connected in series,
1/Ctotal=1/C1+1/C2 = 1/2+1=3/2
Q = CV = (2/3)*100 = 66.67C.
V across the 1F capacitor = 66.67/1 = 66.67V.
advertisement

10. Calculate the voltage across the 2F capacitor.
Find the voltage across the 2F capacitor when capacitors are connected in series
a) 33.33V
b) 66.67V
c) 56.56V
d) 23.43V
View Answer

Answer: a
Explanation: When capacitors are connected in series,
1/Ctotal=1/C1+1/C2 = 1/2+1 = 3/2
Q = CV = (2/3)*100 = 66.67C.
V across the 2F capacitor = 66.67/2 = 33.33V.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.