Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Charging and Discharging Currents

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Charging and Discharging Currents”.

1. Which of the following depends on charging and discharging rate of a capacitor?
a) Time constant
b) Current
c) Power
d) Voltage
View Answer

Answer: a
Explanation: The time constant in a circuit consisting of a capacitor is the product of the resistance and the capacitance. Smaller the time constant, faster is the charging and discharging rate and vice versa.
advertisement

2. What is the initial current while charging a capacitor?
a) High
b) Low
c) 0
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: The initial current of a capacitor is very high because the voltage source will transport charges from one plate of the capacitor to the other plate.

3. What is the final current while charging a capacitor?
a) High
b) Zero
c) Infinity
d) Low
View Answer

Answer: b
Explanation: The final current is almost equal to zero while charging a capacitor because the capacitor is charged up to the source voltage.
advertisement
advertisement

4. A capacitor is charged to a voltage of 400V and has a resistance of 20ohm. Calculate the initial value of charging current.
a) 10A
b) 0A
c) Infinity
d) 20A
View Answer

Answer: d
Explanation: When the capacitor is charging the initial value if the current is V/R=400/20 = 20A.

5. A capacitor is charged to a voltage of 400V and has a resistance of 20ohm. Calculate the initial value of the discharge current.
a) 10A
b) 0A
c) Infinity
d) 20A
View Answer

Answer: b
Explanation: When the capacitor is discharging the value of the initial current is zero.
Participate in Basic Electrical Engineering Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. A capacitor is charged to a voltage of 400V and has a resistance of 20ohm. Calculate the final value of the discharge current.
a) 10A
b) 0A
c) Infinity
d) 20A
View Answer

Answer: d
Explanation: In a discharging circuit, the final voltage is equal to zero for capacitor. For a resistor, final voltage is 400V.So,final current = V/R = 400/20 = 20A.

7. When will be capacitors fully charged?
a) When voltage is zero
b) When the supply voltage is equal to the capacitor voltage
c) When voltage is infinity
d) When capacitor voltage is equal to half the supply voltage
View Answer

Answer: b
Explanation: When the capacitor voltage is equal to the source voltage, it means that all the charges have moved from one plate of the capacitor to the other.
advertisement

8. What happens to the capacitor when the capacitor voltage is equal to the source voltage?
a) The charging phase of the capacitor is over
b) The discharging phase of the capacitor is over
c) The capacitor is switched off
d) The capacitor is switched on
View Answer

Answer: c
Explanation: When the capacitor voltage is equal to the source voltage, it means that all the charges have moved from one plate of the capacitor to the other. Hence the capacitor is fully charged and we say it gets switched off.

9. A capacitor is charged to a voltage of 400V and has a resistance of 20ohm. Calculate the final value of charging current.
a) 10A
b) 0A
c) Infinity
d) 20A
View Answer

Answer: b
Explanation: When the capacitor is charging, the final voltage of the capacitor becomes equal to the voltage of source. Hence, the current becomes equal to zero.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.