Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Charge and Voltage

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Charge and Voltage”.

1. Which among the following expressions relate charge, voltage and capacitance of a capacitor?
a) Q=C/V
b) Q=V/C
c) Q=CV
d) C=Q2V
View Answer

Answer: c
Explanation: Q is directly proportional to V. The constant of proportionality in this case is C, that is, the capacitance. Hence Q=CV.
advertisement

2. If a 2F capacitor has 1C charge, calculate the voltage across its terminals.
a) 0.5V
b) 2V
c) 1.5V
d) 1V
View Answer

Answer: a
Explanation: Q is directly proportional to V. The constant of proportionality in this case is C, that is, the capacitance. Hence Q=CV. V=Q/C=1/2 V=0.5V.

3. What is the voltage across a capacitor at the time of switching, that is, when t=0?
a) Infinity
b) 0V
c) Cannot be determined
d) 1V
View Answer

Answer: b
Explanation: At the time of switching, when t=0, the capacitor acts as a short circuit. The voltage across a short is always equal to zero hence the voltage across the capacitor is equal to zero.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the voltage across the capacitor if the switch is closed and steady state is reached?
Find the voltage across the capacitor if the switch is closed & steady state is reached
a) 8V
b) 0V
c) 10V
d) Infinity
View Answer

Answer: c
Explanation: When steady state is reached, the capacitor acts as a open circuit and the 10V is connected in parallel to it. Hence Vc=10V.

5. If one plate of a parallel plate capacitor is charged to positive charge the other plate is charged to?
a) Positive
b) Negative
c) Positive or negative
d) Not charged
View Answer

Answer: b
Explanation: If one plate is charged to positive, the other plate is automatically charged to negative so that it can store electrical charge.
advertisement

6. When the voltage across a capacitor increases, what happens to the charge stored in it?
a) Increases
b) Decreases
c) Becomes zero
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: When the voltage across a capacitor increases, the charge stored in it also increases because a charge is directly proportional to voltage, capacitance being the constant of proportionality.

7. When will capacitor fully charged?
a) When the voltage across its plates is half the voltage from ground to one of its plates
b) When the current through the capacitor is a 1/root2 time its value
c) When the supply voltage is equal to the capacitor voltage
d) Never
View Answer

Answer: c
Explanation: When the capacitor voltage is equal to the supply voltage the current stops flowing through the circuit and the charging phase is over.
advertisement

8. What happens to the current flow in a fully charged capacitor?
a) Current flow stops
b) Current flow doubles
c) Current flow becomes half its original value
d) Current flow becomes one-fourth its original value
View Answer

Answer: a
Explanation: When a capacitor is fully charged, it does not store any more charge. There is no change in charge with time. Current is the rate of change of charge, hence it becomes zero, or stops.

9. Calculate the capacitance of a capacitor that stores 40microC of charge and has a voltage of 2V.
a) 20F
b) 20microF
c) 10F
d) 10microF
View Answer

Answer: b
Explanation: Q is directly proportional to V. The constant of proportionality in this case is C, that is, the capacitance. Hence C=Q/V.
C=40microC/2V=20microF.
advertisement

10. What happens to the capacitance when the voltage across the capacitor increases?
a) Decreases
b) Increases
c) Becomes 0
d) No effect
View Answer

Answer: d
Explanation: Q is directly proportional to V. The constant of proportionality in this case is C, that is, the capacitance. Capacitance is a constant so it will not change on changing voltage.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.