Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Leakage and Conduction Currents in Capacitors

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Leakage and Conduction Currents in Capacitors”.

1. Leakage in capacitors is primarily caused by _________
a) Transistors
b) Resistors
c) Inductors
d) DC motors
View Answer

Answer: a
Explanation: Leakage is primarily caused due to electronic devices, such as transistors, connected to the capacitors. Transistors conduct a small amount of current even when they are turned off, hence they are responsible for leakage current.

2. What is the conduction current when a capacitor is fully charged?
a) Infinity
b) Zero
c) 100A
d) 1000A
View Answer

Answer: b
Explanation: When a capacitor is fully charged, there is no conduction of electrons from one plate of the capacitor to another, hence there is no conduction current and conduction current is equal to zero.

3. The flow of electrons in dielectric is due to _________
a) Conduction
b) Potential difference
c) Breakdown
d) Resistance
View Answer

Answer: c
Explanation: There is, under normal circumstance, no flow of electrons in a dielectric since a dielectric is basically an insulator. Hence, there is a flow of electrons in a dielectric only at breakdown voltage.
advertisement
advertisement

4. The flow of electrons which does not pass through the battery is known as ________
a) Displacement current
b) Leakage current
c) Either displacement or leakage current
d) Neither displacement nor leakage current
View Answer

Answer: a
Explanation: Displacement current is the flow of electrons from the positive plate of the capacitor to the negative plate of the capacitor, not through the battery. Hence the type of current which flows without passing through the battery is displacement current.

5. The free electrons in practical dielectrics is due to _________
a) There are no free electrons
b) Conductors
c) Impurities
d) Both conductors and impurities
View Answer

Answer: c
Explanation: Ideally, dielectrics are insulators and do not contain any free electrons. But no dielectric is a perfect dielectric, hence the free electrons are due to impurities present in each dielectric.
Participate in Basic Electrical Engineering Certification Contest of the Month Now!

6. The current in conductors connecting the voltage source to the plates of a capacitor is ______
a) Conduction current
b) Leakage current
c) Charging current
d) Zero
View Answer

Answer: c
Explanation: The current in conductors connecting the voltage source to the plates of a capacitor is the charging current and not the conduction or leakage current.

7. What is the type of current where the electrons actually move?
a) Displacement current
b) Conduction current
c) Both conduction and displacement current
d) Neither conduction nor displacement current
View Answer

Answer: b
Explanation: Conduction current is the current caused by the actual flow of electrons and displacement current is the current where no charge carriers are involved.
advertisement

8. What is the type of current caused due to variations in the field?
a) Displacement current
b) Conduction current
c) Both conduction and displacement current
d) Neither conduction nor displacement current
View Answer

Answer: a
Explanation: Displacement current is the current where no charge carriers are involved. It is caused due to variations in the electric field.

9. Under normal conditions capacitors have _________
a) Displacement current
b) Conduction current
c) Both conduction and displacement current
d) Neither conduction nor displacement current
View Answer

Answer: a
Explanation: Under normal conditions capacitors contain an insulating material called dielectric sandwiched between the plates of the capacitor. Since insulators can carry only an electric field but not moving carriers, therefore normally a capacitor has displacement current and not conduction current.
advertisement

10. If a large amount of voltage is applied to a capacitor, what is the current that flows through it?
a) Displacement current
b) Conduction current
c) Both conduction and displacement current
d) Neither conduction nor displacement current
View Answer

Answer: b
Explanation: When a large amount of voltage is applied between the plates of a capacitor, the dielectric between the plates does not behave as an insulator anymore and starts conducting and conduction currents flow through it.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.