Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Mesh Analysis

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mesh Analysis”.

1. Find the value of the currents I1, I2 and I3 flowing clockwise in the first, second and third mesh respectively.
Find value of currents I1, I2 & I3 flowing clockwise in first, second & third mesh
a) 1.54A, -0.189A, -1.195A
b) 2.34A, -3.53A, -2.23A
c) 4.33A, 0.55A, 6.02A
d) -1.18A, -1.17A, -1.16A
View Answer

Answer: a
Explanation: The three mesh equations are:
-3I1+2I2-5=0
2I1-9I2+4I3=0
4I2-9I3-10=0
Solving the equations, we get I1= 1.54A, I2=-0.189 and I3= -1.195A.
advertisement

2. Find the value of the currents I1 and I2 flowing clockwise in the first and second mesh respectively.
Find the value of currents I1 & I2 flowing clockwise in first & second mesh
a) 0.96A, 1.73A
b) 0.96A, -1.73A
c) -0.96A, 1.73A
d) -0.96A, -1.73A
View Answer

Answer: b
Explanation: The two mesh equations are:
5I1-3I2=10
-3I1+7I2=-15
Solving the equations simultaneously, we get I1=0.96A and I2=-1.73A.

3. Find the value of V if the current in the 3 ohm resistor=0.
Find the value of V if the current in the 3 ohm resistor is 0
a) 3.5V
b) 6.5V
c) 7.5V
d) 8.5V
View Answer

Answer: c
Explanation: Taking the mesh currents in the three meshes as I1, I2 and I3, the mesh equations are:
3I1+0I2+0V=5
-2I1-4I2+0V=0
0I1+9I2+V=0
Solving these equations simultaneously and taking the value of I2=0, we get V=7.5V.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Find the value of V1 if the current through the 1 ohm resistor=0A.
Find the value of V1 if the current through the 1 ohm resistor is 0A
a) 83.33V
b) 78.89V
c) 87.87V
d) 33.33V
View Answer

Answer: a
Explanation: Taking I1, I2 and I3 as the currents in the three meshes and taking I3=0 since it is the current across the 1 ohm resistor, the three mesh equations are:
15I1-5I2=V1
-5I1+10I2=0
3I2=10
Solving these equations simultaneously we get V1= 83.33V.

5. Calculate the mesh currents I1 and I2 flowing in the first and second meshes respectively.
Find the value of mesh currents I1 & I2 flowing in first & second meshes
a) 1.75A, 1.25A
b) 0.5A, 2.5A
c) 2.3A, 0.3A
d) 3.2A, 6.5A
View Answer

Answer: a
Explanation: In this circuit, we have a super mesh present.
Let I1 and I2 be the currents in loops in clockwise direction. The two mesh equations are:
I2-I1=3
-5I1-3I2=5
Solving these equations simultaneously, we get I1 = -1.75A and I2 = 1.25A.
Since no specific direction given so currents in loop 1 and loop 2 are 1.75A and 1.25A respectively.
Take Basic Electrical Engineering Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. I1 is the current flowing in the first mesh. I2 is the current flowing in the second mesh and I3 is the current flowing in the top mesh. If all three currents are flowing in the clockwise direction, find the value of I1, I2 and I3.
Find the value of I1, I2 & I3 if all currents are flowing in direction
a) 7.67A, 10.67A, 2A
b) 10.67A, 7.67A, 2A
c) 7.67A, 8.67A, 2A
d) 3.67A, 6.67A, 2A
View Answer

Answer: a
Explanation: The two meshes which contain the 3A current is a super mesh. The three mesh equations therefore are:
I3=2A
I2-I1=3
-2I1-I2=-26
Solving these equations simultaneously we get:
I1=7.67A, I2=10.67A and I3=2A.

7. Calculate the mesh currents.
The mesh currents is 2A, 1A & 0.57A & meshes with 3A source act as supper mesh
a) 7A, 6A, 6.22A
b) 2A, 1A, 0.57A
c) 3A, 4A, 5.88A
d) 6A, 7A, 8.99A
View Answer

Answer: b
Explanation: The two meshes which contain the 3A source, act as a supper mesh. The mesh equations are:
I1-I3=-3
4I1-14I2+11I3=10
4I1-28I2+10I3=0
Solving these equations simultaneously, we get the three currents as
I1=-1A, I2=0.57A, I3=2A
So currents are 2A, 1A, 0.57A.
advertisement

8. Mesh analysis employs the method of ___________
a) KVL
b) KCL
c) Both KVL and KCL
d) Neither KVL nor KCL
View Answer

Answer: a
Explanation: KVL employs mesh analysis to find the different mesh currents by finding the IR products in each mesh.

9. Mesh analysis is generally used to determine _________
a) Voltage
b) Current
c) Resistance
d) Power
View Answer

Answer: b
Explanation: Mesh analysis uses Kirchhoff’s Voltage Law to find all the mesh currents. Hence it is a method used to determine current.
advertisement

10. Mesh analysis can be used for __________
a) Planar circuits
b) Non-planar circuits
c) Both planar and non-planar circuits
d) Neither planar nor non-planar circuits
View Answer

Answer: a
Explanation: If the circuit is not planar, the meshes are not clearly defined. In planar circuits, it is easy to draw the meshes hence the meshes are clearly defined.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.