Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Voltages in a Series RLC Circuit

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Voltages in a Series RLC Circuit”.

1. In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the capacitor and the voltage across the resistor is?
a) 00
b) 900
c) 1800
d) 3600
View Answer

Answer: b
Explanation: In a series RLC circuit, voltage across capacitor lag the current by 900 and voltage across resistor is in phase with current so, the phase difference between the voltage across the capacitor and the voltage across the resistor is 900.
advertisement

2. In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the inductor and the voltage across the resistor is?
a) 00
b) 900
c) 1800
d) 3600
View Answer

Answer: b
Explanation: In a series RLC circuit, voltage across inductor lead the current by 900 and voltage across resistor is in phase with current so, the phase difference between the voltage across the inductor and the voltage across the resistor is 900.

3. In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the capacitor and the voltage across the inductor is?
a) 00
b) 900
c) 1800
d) 3600
View Answer

Answer: c
Explanation: In a series RLC circuit, voltage across inductor lead the current by 900 and voltage across capacitor lag the current by 900 so, the phase difference between the voltage across the inductor and the voltage across the capacitor is 1800.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the resistor and the current in the circuit is?
a) 00
b) 900
c) 1800
d) 3600
View Answer

Answer: a
Explanation: In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the resistor and the current in the circuit is 0 degrees because they are in phase.

5. In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the capacitor and the current in the circuit is?
a) 00
b) 900
c) 1800
d) 3600
View Answer

Answer: b
Explanation: In a series RLC circuit, voltage across capacitor lag the current by 900 so, the phase difference between the voltage across the capacitor and current is 900.
advertisement

6. In a series RLC circuit, the phase difference between the voltage across the inductor and the current in the circuit is?
a) 00
b) 900
c) 1800
d) 3600
View Answer

Answer: b
Explanation: In a series RLC circuit, voltage across inductor lead the current by 900 so, the phase difference between the voltage across the inductor and the current is 900.

7. The current in the inductor lags the voltage in a series RLC circuit ___________ resonant frequency.
a) Above
b) Below
c) Equal to
d) Depends on the circuit
View Answer

Answer: a
Explanation: The current in the inductor lags the voltage in a series RLC circuit if circuit is inductive dominant i.e. if XL > XC ωL > 1/ωC => ω > 1/√LC => ω > ω0. So, the current in the inductor lags the voltage in a series RLC circuit above the resonant frequency.
advertisement

8. The current in the capacitor leads the voltage in a series RLC circuit ___________ resonant frequency.
a) Above
b) Below
c) Equal to
d) Depends on the circuit
View Answer

Answer: b
Explanation: The current in the capacitor leads the voltage in a series RLC circuit if circuit is capacitive dominant i.e. if XL < XC
ωL < 1/ωC => ω < 1/√LC => ω < ω0. So, the current in the capacitor leads the voltage in a series RLC circuit below the resonant frequency.

9. The current in the inductor ___________ the voltage in a series RLC circuit above the resonant frequency.
a) Leads
b) Lags
c) Equal to
d) Depends on the circuit
View Answer

Answer: b
Explanation: ω > ω0 => ω > 1/√LC
=> ωL > 1/ωC => XL > XC
The circuit is inductive dominant so, the current in the inductor lags the voltage in a series RLC circuit above the resonant frequency.
advertisement

10. The current in the capacitor ___________ the voltage in a series RLC circuit below the resonant frequency.
a) Leads
b) Lags
c) Equal to
d) Depends on the circuit
View Answer

Answer: a
Explanation: ω < ω0 => ω < 1/√LC
=> ωL < 1/ωC => XL < XC The circuit is capacitive dominant so, the current in the capacitor leads the voltage in a series RLC circuit above the resonant frequency.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.