Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Electric Field Strength and Electric Flux Density

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electric Field Strength and Electric Flux Density”.

1. Gauss law is applicable for_________
a) Point charge
b) Sheet charge
c) Line charge
d) Point, sheet and line charge
View Answer

Answer: d
Explanation: Gauss law states that the total electric flux through any closed surface is equal to the charge enclosed by that surface. Hence it is applicable for all point, surface and volume.
advertisement

2. “Total electric flux through any closed surface is equal to the charge enclosed by that surface divided by permittivity”. This is the statement for?
a) Gauss law
b) Lenz law
c) Coloumb’s law
d) Faraday’s law
View Answer

Answer: a
Explanation: Total electric flux through any closed surface is equal to the charge enclosed by that surface divided by permittivity is the statement for Gauss law because among the four laws, Gauss law deals with electric flux.

3. Electric flux density is a function of_______
a) Volume
b) Charge
c) Current
d) Voltage
View Answer

Answer: b
Explanation: Electric flux density is the charge per unit area. Hence it is a function of charge and not any of the other values.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. As charge increases, what happens to flux density?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains constant
d) Becomes zero
View Answer

Answer: a
Explanation: Electric flux density is the charge per unit area. The expression for flux density is:
D=Q/A. Electric flux is directly proportional to charge, hence as charge increases, electric flux also increases.

5. As area increases, what happens to electric flux density?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains constant
d) Becomes zero
View Answer

Answer: b
Explanation: Electric flux density is the charge per unit area. The expression for flux density is:
D=Q/A. Electric flux is inversely proportional to area, hence an area increases, electric flux decreases.
advertisement

6. Which, among the following, is the correct expression for electric flux density?
a) D=epsilon*E
b) D=epsilon/E
c) D2=epsilon*E
d) D=epsilon*E2
View Answer

Answer: a
Explanation: Electric flux density is directly proportional to the electric field, epsilon(permittivity of free space) being the constant of proportionality. Hence D=epsilon*E.

7. Strength of the electric field is ___________
a) Directly proportional to the force applied
b) Inversely proportional to the force applied
c) Directly proportional to the square of the force applied
d) Inversely proportional to the square of the force applied
View Answer

Answer: a
Explanation: Electric field intensity is the force per unit charge, hence it is directly proportional to the force applied.
advertisement

8. The force applied to a conductor is 10N if the charge in the conductor is 5C, what is the electric field intensity?
a) 10V/m
b) 2V/m
c) 3V/m
d) 15V/m
View Answer

Answer: b
Explanation: Electric field intensity is the force per unit charge. The formula is:
E = F/Q = 10/5 = 2V/m.

9. What is the electric flux density in free space if the electric field intensity is 1V/m?
a) 7.76*10-12C/m2
b) 8.85*10-12C /m2
c) 1.23*10-12C /m2
d) 3.43*10-12C /m2
View Answer

Answer: b
Explanation: The formula for electric filed density is:
D=epsilon*E = 1*8.85*10-12 = 8.85*10-12C /m2.
advertisement

10. If the charge in a conductor is 16C and the area of cross section is 4m2. Calculate the electric flux density.
a) 64C/m2
b) 16C/m2
c) 4C/m2
d) 2C/m2
View Answer

Answer: c
Explanation: Electric Flux density is the charge per unit area. The formula is:
D = Q/A = 16/4 = 4C/m2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.