Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Parallel Impedance Circuits

«

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Parallel Impedance Circuits”.

1. In an impedance parallel network, the reactive component will ____________ the voltage by 90 degrees.
a) Lead
b) Lag
c) Either lead or lag
d) Depends on the circuit
View Answer

Answer: c
Explanation: In an impedance parallel network the reactive component will either lead or lag the voltage by 90 degrees.
advertisement

2. In an impedance parallel network, the reactive component will either lead or lag the voltage by _________ degrees.
a) 0
b) 90
c) 45
d) 180
View Answer

Answer: b
Explanation: In an impedance parallel network the reactive component will either lead or lag the voltage by 90 degrees.

3. In an impedance parallel network, the reactive component will either lead or lag the ________ by 90 degrees.
a) Voltage
b) Current
c) Either voltage or current
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: In an impedance parallel network the reactive component will either lead or lag the voltage by 90 degrees.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The reactive component in an impedance parallel circuit leads the voltage when the current _________ the voltage.
a) Leads
b) Lags
c) Either leads or lags
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: The reactive component in an impedance parallel circuit leads the voltage when the current leads the voltage.

5. The active component in an impedance parallel circuit will __________ the voltage.
a) Leads
b) Lags
c) Be in phase with
d) Either leads or lags
View Answer

Answer: c
Explanation: The active component in an impedance parallel network will always be in phase with the voltage in the circuit.
advertisement

6. The phase difference between the active component of an impedance parallel circuit and the voltage in the network is __________
a) 0
b) 90
c) 180
d) 360
View Answer

Answer: a
Explanation: The active component in an impedance parallel network will always be in phase with the voltage in the circuit. Hence the phase difference is 0.

7. The quadrature component is also known as?
a) Active component
b) Reactive component
c) Either active or reactive component
d) Neither active nor reactive component
View Answer

Answer: b
Explanation: The quadrature component is also known as the reactive component because the reactive component forms a quadrature with the voltage.
advertisement

8. Find the expression for the current I from the given circuit.
Find the expression for the current I if I is the total current in the circuit
a) I=IL
b) I=IR
c) I=IL+IR
d) I=0
View Answer

Answer: c
Explanation: I is the total current in the circuit. Since this is a parallel connection, the total current in the circuit is equal to the sum of the currents in each branch of the circuit. Hence I=IR+IL.

9. Find the value of IR if I=10A and IL=8A.
Find the value of IR if I is 10A & IL is 8A
a) 5A
b) 18A
c) 12A
d) 2A
View Answer

Answer: d
Explanation: We know that I=IR+IL.
10=IR+8 => IR=2A.
advertisement

10. Find the total current if IL=2A and IR=8A.
Find the total current if IL is 2A & IR is 8A
a) 3A
b) -3A
c) 7A
d) 10A
View Answer

Answer: d
Explanation: We know that I=IR+IL.
I=8+2=10A.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.