Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Force on a Current Carrying Conductor

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Force on a Current Carrying Conductor”.

1. What is the expression for force in a current carrying conductor?
a) F=K/r2
b) F=Kq/r2
c) F=Kq1q2/r2
d) F=Kq1q2/r
View Answer

Answer: c
Explanation: The force in a current carrying conductor is directly proportional to the product of the two charges and inversely proportional to the square of the distance between them. Hence F=Kq1q2/r2, where K is the constant of proportionality.
advertisement

2. Force in a conductor is__________ to the product of the charges.
a) Directly proportional
b) Inversely proportional
c) Not related
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: The force in a current carrying conductor is directly proportional to the product of the two charges and inversely proportional to the square of the distance between them.

3. Force in a conductor is __________ to the square of the distance between the charges.
a) Directly proportional
b) Inversely proportional
c) Not related
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: b
Explanation: The force in a current carrying conductor is directly proportional to the product of the two charges and inversely proportional to the square of the distance between them.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Calculate the force between two charges having magnitude 3nC and 2nC separated by a distance of 2micro m.
a) 13.5N
b) 13.5kN
c) 1.35N
d) 1.35kN
View Answer

Answer: b
Explanation: From the expression:
F=Kq1q2/r2, the value of K being 9*109, we get F=13.5kN.

5. If the flow of electric current is parallel to the magnetic field, the force will be?
a) Zero
b) Infinity
c) Maximum
d) Half the original value
View Answer

Answer: a
Explanation: Force is a cross product. A cross product involves the sine of the angle between them. If two quantities are parallel to each other, the angle between them is zero. Sin(0) is zero, hence force is zero.
Take Basic Electrical Engineering Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. The ratio of magnetic force to electric force on a charged particle getting undeflected in a field is ______
a) 1
b) 0
c) 2
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: When a charged particle is undeflected in a field, the magnitude of the magnetic force and electric force acting on the particle is the same, hence the ratio is 1.

7. Weakest force in nature is __________
a) Electric force
b) Gravitational force
c) Weak force
d) Magnetic force
View Answer

Answer: a
Explanation: Gravitational force is the weakest force in nature as it does not bind anything strongly with its help.
advertisement

8. The relation between the direction of force and the direction of magnetic field is __________
a) Same direction
b) Opposite direction
c) Perpendicular
d) Unrelated
View Answer

Answer: c
Explanation: When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.

9. The relation between the direction of current and the direction of the force is ________
a) Same direction
b) Opposite direction
c) Perpendicular
d) Unrelated
View Answer

Answer: c
Explanation: When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.