Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Kirchhoff’s Voltage Law

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Kirchhoff’s Voltage Law”.

1. Calculate the value of V1 and V2.
Find theFind the value of V1 & V2 using KVL
a) 4V, 6V
b) 5V, 6V
c) 6V, 7V
d) 7V, 8V
View Answer

Answer: a
Explanation: Using KVL, 12-V1-8=0. V1= 4V.
8-V2-2=0. V2=6V.
advertisement

2. KVL deals with the conservation of?
a) Mass
b) Momentum
c) Charge
d) Energy
View Answer

Answer: d
Explanation: KVL states that the sum of the potential energy and taken with the right sign is equal to zero, hence it is the conservation of energy since energy doesn’t enter or leave the system.

3. Calculate the voltage across the 10 ohm resistor.
Find the voltage across the 10 ohm resistor if current in the circuit is 12/30 A
a) 12V
b) 4V
c) 10V
d) 0V
View Answer

Answer: b
Explanation: Total resistance = 5+10+15 = 30 ohm. Current in the circuit is 12/30 A.
Voltage across 10 ohm resistor is 10*(12/30) = 4V.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Find the value of the currents I1 and I2.
Find the value of the currents I1 & I2
a) 0.3, 0.1
b) -0.1, -0.3
c) -0.3, -0.1
d) 0.1, 0.2
View Answer

Answer: d
Explanation: Using KVL in loop 1, 10-100 i1=0. i1=0.1A
Using KVL in outer loop, -100i2+20=0 i2=0.2A.

5. The sum of the voltages over any closed loop is equal to __________
a) 0V
b) Infinity
c) 1V
d) 2V
View Answer

Answer: a
Explanation: According to KVL, the sum of the voltage over any closed loop is equal to 0.
advertisement

6. What is the basic law that has to be followed in order to analyze the circuit?
a) Newton’s laws
b) Faraday’s laws
c) Ampere’s laws
d) Kirchhoff’s law
View Answer

Answer: d
Explanation: Kirchhoff’s laws, namely Kirchhoff’s Current Law and Kirchhoff’s Voltage law are the basic laws in order to analyze a circuit.

7. Every____________ is a ____________ but every __________ is not a __________
a) Mesh, loop, loop, mesh
b) Loop, mesh, mesh, loop
c) Loop, mesh, loop, mesh
d) Mesh, loop, mesh, loop
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Kirchhoff’s Voltage Law, Every mesh is a loop but every loop is not a mesh. Mesh is a special case of loop which is planar.
advertisement

8. What is the voltage across the 5 ohm resistor if current source has current of 17/3 A?
Find the voltage across the 5 ohm resistor if current source has current of 17/3 A
a) 2.32V
b) 5.21V
c) 6.67V
d) 8.96V
View Answer

Answer: b
Explanation: Assuming i1 and i2 be the currents in loop 1 and 2 respectively. In loop 1, 4+2i1+3(i1-17/3)+4(i1-i2)+5=0
In loop 2, i2(4+1+5)-4i1-5=0 =>-4i1+10i2=5.
Solving these equations simultaneously i2=1.041A and i1=1.352A
V=i2*5= 5.21V.

9. Calculate VAB.
Find the value of VAB by applying KVL to loop ABC
a) 3.5V
b) 12V
c) 9.5V
d) 6.5V
View Answer

Answer: a
Explanation: For branch A: VAC=15*20/(25+15)=7.5V
For branch B: VBC= 10*20/(10+40)=4V
Applying KVL to loop ABC:
VAB+VBC+VCA=0
VAB=3.5V.
advertisement

10. KVL is applied in ____________
a) Mesh analysis
b) Nodal analysis
c) Both mesh and nodal
d) Neither mesh nor nodal
View Answer

Answer: a
Explanation: Mesh analysis helps us to utilize the different voltages in the circuit as well as the IR products in the circuit which is nothing but KVL.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.